Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění? Nebojte se, máme spoustu tipů na podzimní chuťovky pro malé i velké.
Potěšte svá ústa
Chuťovka neboli jednohubka je druh předkrmu, podávaný zpravidla na oslavách či rautech. Jeho funkcí je už podle názvu povzbudit chuť k dalšímu jídlu a pití.
- Francouzi chuťovkám říkají amuse bouche, což doslova znamená „pobavit ústa“.
- Mělo by se jednat o opravdu malou porci. Ideální je množství jednoho sousta.
Mini muffiny a cupcaky
Muffiny jsou velmi vděčná záležitost. Kromě klasických papírových košíčků existují i jejich mini verze a stejně tak speciální plech na pečení. Díky nim vykouzlíte malinkaté muffiny, tak akorát do pusy. Máte-li víc času na přípravu, pusťte se klidně do složitějších zdobených cupcaků.
- V podzimním období přidejte do těsta dýni, mrkev nebo jablka, bude pak krásně vláčné.
- Přihoďte rozinky a trochu „zahřívacího“ koření jako je muškátový oříšek, skořice nebo zázvor.
- Cupcaky ozdobte třeba tvarohovým nebo máslovým krémem.
Sušenky
Domácí sušenky se hodí hlavně jako pohoštění do dětského kolektivu. Jejich hlavní výhodou je jednoduchá příprava.
- V sušenkovém těstě se snadno „schovají“ zdravější ingredience jako špaldová mouka nebo ovesné vločky, které zároveň dodají oříškovou chuť.
- Přidejte do těsta kakao a kousky kvalitní čokolády a doslaďte je klidně medem nebo třeba datlovým sirupem
Sendviče
Sendviče jsou naprosto ideální součástí piknikového koše. Vsadíte na ověřenou klasiku nebo vymyslíte vlastní originální kombinaci chutí?
- Pokud nemáte prostor pro to být originální, klidně připravte Club nebo BLT sendviče, které překrojte na malé trojhránky velikosti jednohubek.
- Chcete-li zkusit něco neotřelého, k podzimu se hodí kombinace modrého sýra, hrušek a karamelizovaných vlašských ořechů.
Caprese kuličky
Zkuste přivolat léto zpátky: cherry rajčátka, kuličky mini mozzarelly a lístky čerstvé bazalky – nic víc k této lehké chuťovce nepotřebujete. Viva la Italia!
- rajčata přepulte, stejně jako mozzarellu
- na párátko napichujte vždy půlku rajčete, lístek bazalky a půlku mozzarellové kuličky
- lehce osolte a pokapejte olivovým olejem
Záviny a mini pizza
Po sladké či slané verzi štrúdlu se na party vždycky zapráší jako první. A znáte vůbec někoho, kdo by neměl rád pizzu?
- Jste-li v časové tísni, pracujte s listovým nebo pizzovým těstem, které koupíte již vyválené.
- U mini pizzy se nemusíte trápit kulatým tvarem, stačí udělat pizzu na plech a rozkrájet na jednohubkové kousky.
- Na pizzu zkuste dát křupavou a sladkou kukuřici, štrúdl je dokonalý s náplní z listového špenátu se sýrem feta.
Hummus se zeleninou
Veganská a vyloženě zdravá varianta pohoštění, kterou překvapivě často ocení i děti.
- Hummus připravte jednoduše den předem do krabičky.
- Před oslavou už jen pokrájejte mrkev, okurku a řapíkatý celer na tenké špalíčky.
- Nebudete potřebovat žádné další nádobí, hosté si sami budou nabírat z misky pomocí nakrájené zeleniny.
Zdroje informací: časopis Apetit