Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

caprese jednohubky
ZDROJ: Benjamin Brunner/ Unsplash
sdílet:

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění? Nebojte se, máme spoustu tipů na podzimní chuťovky pro malé i velké.

Potěšte svá ústa

  • Chuťovka neboli jednohubka je druh předkrmu, podávaný zpravidla na oslavách či rautech.
  • Jeho funkcí je už podle názvu povzbudit chuť k dalšímu jídlu a pití.
  • Francouzi chuťovkám říkají amuse bouche, což doslova znamená „pobavit ústa“.
  • Mělo by se jednat o opravdu malou porci. Ideální je množství jednoho sousta.

Mini muffiny a cupcaky

Muffiny jsou velmi vděčná záležitost. Kromě klasických papírových košíčků existují i jejich mini verze a stejně tak speciální plech na pečení. Díky nim vykouzlíte malinkaté muffiny, tak akorát do pusy. Máte-li víc času na přípravu, pusťte se klidně do složitějších zdobených cupcaků.

  • v podzimním období přidejte do těsta dýni, mrkev nebo jablka, bude pak krásně vláčné
  • přihoďte rozinky a trochu „zahřívacího“ koření jako je muškátový oříšek, skořice nebo zázvor
  • cupcaky ozdobte třeba tvarohovým nebo máslovým krémem

 

Citronové cupcaky

Citronové cupcaky

Více

Sušenky

Domácí sušenky se hodí hlavně jako pohoštění do dětského kolektivu. Jejich hlavní výhodou je jednoduchá příprava.

  • v sušenkovém těstě se snadno „schovají“ zdravější ingredience jako špaldová mouka nebo ovesné vločky, které zároveň dodají oříškovou chuť
  • přidejte do těsta kakao a kousky kvalitní čokolády a doslaďte je klidně medem nebo třeba datlovým sirupem

 

Domácí sušenky (základní recept)

Domácí sušenky (základní recept)

Více

Sendviče

Sendviče jsou naprosto ideální součástí piknikového koše. Vsadíte na ověřenou klasiku nebo vymyslíte vlastní originální kombinaci chutí?

  • pokud nemáte prostor pro to být originální, klidně připravte Club nebo BLT sendviče, které překrojte na malé trojhránky velikosti jednohubek
  • chcete-li zkusit něco neotřelého, k podzimu se hodí kombinace modrého sýra, hrušek a karamelizovaných vlašských ořechů

 

Šťavnaté sendviče s hummusem

Šťavnaté sendviče s hummusem

Více

Caprese kuličky

Zkuste přivolat léto zpátky: cherry rajčátka, kuličky mini mozzarelly a lístky čerstvé bazalky – nic víc k této lehké chuťovce nepotřebujete. Viva la Italia!

  • rajčata přepulte, stejně jako mozzarellu
  • na párátko napichujte vždy půlku rajčete, lístek bazalky a půlku mozzarellové kuličky
  • lehce osolte a pokapejte olivovým olejem

Záviny a mini pizza

Po sladké či slané verzi štrúdlu se na party vždycky zapráší jako první. A znáte vůbec někoho, kdo by neměl rád pizzu?

  • jste-li v časové tísni, pracujte s listovým nebo pizzovým těstem, které koupíte již vyválené
  • u mini pizzy se nemusíte trápit kulatým tvarem, stačí udělat pizzu na plech a rozkrájet na jednohubkové kousky
  • na pizzu zkuste dát křupavou a sladkou kukuřici, štrúdl je dokonalý s náplní z listového špenátu se sýrem feta

 

Hummus se zeleninou

Veganská a vyloženě zdravá varianta pohoštění, kterou překvapivě často ocení i děti.

  • hummus připravte jednoduše den předem do krabičky
  • před oslavou už jen pokrájejte mrkev, okurku a řapíkatý celer na tenké špalíčky
  • nebudete potřebovat žádné další nádobí, hosté si sami budou nabírat z misky pomocí nakrájené zeleniny

 

Související recepty

Související články

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
Maso na špejli: šašlik, ražniči, kebab nebo špíz?
  • Tipy a triky

Maso na špejli: šašlik, ražniči, kebab nebo špíz?

Šašlik z Východu Grilované maso na jehle si získalo velkou oblibu v zemích bývalého Sovětského svazu, dodnes jej rádi připravují na Ukrajině, v Arménii, Gruzii, Uzbekistánu, Ázerbájdžánu i Rusku. Označení pokrmu jako...
Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit