0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zařaďte do svého jídelníčku pokrmy, které bojují se záněty v těle

Miska Zelené bohyně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Záněty jsou úzce spojené se životním stylem. Záleží na tom, jak spíte, jestli se dostatečně hýbete, v jak stresujícím prostředí fungujete, a pochopitelně i na tom, co jíte. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které pomáhají tlumit vnitřní tiché záněty v těle.

V poslední době se vnitřní záněty často spojují s výskytem civilizačních a autoimunitních chorob (cukrovka druhého typu, Alzheimerova choroba, choroby srdce, rakovina, artritida, lupenka nebo Crohnova choroba).

  • Ke vzniku civilizačních chorob přispívá působení škodlivých tzv. volných radikálů, což jsou odpadní látky vznikající v těle, a oxidační stres.
  • Působením volných radikálů se poškozují buňky. Pomoct tělu buňky opravovat mohou antioxidanty, které přijímáme v potravě.

Vznik zánětu podporuje řada faktorů, které souvisejí se životním stylem. Jsou to dlouhodobý stres, nadměrná fyzická a psychická zátěž, kvalita životního prostředí, nedostatek spánku, obezita, kouření a pití alkoholu nebo špatná strava.

Abyste tvorbu zánětu zmírnili, doporučuje se vyřadit z jídelníčku všechny průmyslově zpracované potraviny, které obsahují:

  • bílý cukr
  • smažené a zpracované masné výrobky
  • mléčné výrobky
  • potravinářské přídatné látky (konzervační prostředky, umělá aromata, barviva, dochucovadla, náhradní sladidla atd.)

Jak bojovat proti zánětu?

Existuje řada surovin, které dodají tělu antioxidanty, vitamíny, minerály nebo některé druhy bakterií, které obohatí střevní mikrobiom. To všechno pomáhá v boji proti zánětu.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy jsou skvělými zdroji antioxidantů.

  • Antioxidační aktivitu mají všechna přírodní barviva, takže zdraví prospěšné jsou veškeré jedlé barevné bobule – borůvky, ostružiny, maliny, aronie, třešně, rybíz, jahody, meloun, modré hrozny, švestky a další barevné ovoce.
  • U zeleniny to platí také: mrkev, rajčata, papriky, červená řepa, hrášek, dýně... čím barevnější, tím lépe!

Nachystejte nejrůznější obměny salátů. Jednoduchou zálivku vytvoříte z dvou dílů oleje a jednoho dílu kyselé složky (vinný ocet, citronová nebo limetová šťáva, balzamikový ocet).

  • Do zeleninových salátů přidejte uvařené luštěniny nebo bezlepkové obiloviny (quinoa, pohanka, jáhly atd.).
  • Uvařte si zeleninový vývar nebo husté polévkybrokolicová, kapustová, špenátová, květáková. Do základu místo másla použijte olivový olej a nezahušťujte moukou (pouze část polévky odeberte, rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět). Na zjemnění použijte kokosové mléko.
  • Pečená zelenina je rychlá lehká večeře nebo skvělá příloha.
  • Rajčata jsou bohatá na lykopen a karotenoidy, známé antioxidanty. V tepelně zpracovaných rajčatech je lykopenu víc než v syrových plodech.

Připravte si snadný pečený moučník bez mouky a cukru. S drobnými úpravami můžete krambl nachystat bez lepku a laktózy. Vrchní křupavou drobenku připravte z nasekaných ořechů, kokosu nebo mletého máku a kokosového tuku.

Zdraví prospěšné tuky

Už řadu let studie dokazují, že prospěšné omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mají prokazatelné protizánětlivé účinky. Mají dobrý vliv na funkci mozku a kardiovaskulární soustavy.

  • Najdete je ve lněném oleji, tučných rybách např. losos, sardinky, makrela nebo vlašských ořeších.
  • Vlašáky můžete použít například jako posypku hustých polévek a salátů nebo v podobě rostlinného ‚mléka.
  • Zdrojem prospěšných tuků je také avokádo, z něhož připravíte rychlou a lahodnou pomazánku guacamole.

Pití je důležité

Aby se tělo mohlo nežádoucích škodlivin co nejlépe zbavit, je důležitý dostatečný příjem vody.

  • Doporučuje se čistá filtrovaná voda, kterou můžete ochutit lístky máty, meduňky nebo verbeny. Přidejte plátky citronu, limety nebo okurky. Mírně nasládlou chuť dodá i pokrájené nebo rozmačkané ovoce (borůvky, maliny, jahody, meloun).
  • S tlumením zánětu v těle můžou pomoct i bylinné čaje. Nejznámější protizánětlivá bylinka je řepík lékařský. Také pomáhá šalvěj, heřmánek, měsíček nebo lichořeřišnice.
  • Káva a zelený čaj také vykazují antioxidační aktivitu, jsou totiž bohaté na polyfenoly (třísloviny), proto i popíjení těchto nápojů může vaše obtíže zmírnit.

Dostatek spánku a pohybu

K úpravě jídelníčku je také nutné změnit životní styl. Začněte o jídle více přemýšlet, přidejte pohyb a vyhýbejte se stresu.

  • Dopřejte si dostatek spánku, který je zásadní pro regeneraci organismu. Neponocujte a než si půjdete lehnout, místnost pořádně vyvětrejte a na noc zatemněte.
  • Hýbejte se na čerstvém vzduchu a pravidelně cvičte.

Postupné krůčky mohou zlepšit nejen vaše zdraví, ale také ubrat na tělesné hmotnosti. Budete se cítit lépe a zdravě. Nezapomeňte také chodit na pravidelné rozbory krve, které mohou zánět odhalit a lékař následně předepsat adekvátní léčbu.

Zdroje informací: Celostní medicína, SZÚ, Health, Healthline

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit