Jednoduché pečivo + oblíbený salát v původním znění = boule za ušima.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
700
g
mléko
250
ml
máslo
100
g
rozpuštěné a zchladlé
cukr
60
g
žloutek
6
ks
a 1 na pomazání
droždí
50
g
čerstvé
sůl
Na salát
šunka
250
g
či šunkový salám
jablko
2
ks
větší
brambory
300
g
vařené
okurky nakládané
10
ks
cibule
1
ks
menší, nadrobno
majonéza
400
g
vinný ocet bílý
sůl
pepř
worchestrová omáčka
na dochucení
1 Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru a mouky připravte kvásek.
2 Až vzejde, spojte ho se zbývajícími surovinami na briošky a vypracujte těsto. Nechte ho asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
3 Z těsta odkrajujte kousky o hmotnosti 30 g, propracujte a vytvořte z nich malé bochánky. Ty položte na vymazaný plech, nechte ještě chvíli kynout a pak je potřete rozkvedlaným žloutkem. Nožem na nich udělejte křížek a pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
4 Suroviny na salát nakrájejte na stejně velké nudličky. Okurky oloupejte a vymačkejte z nich šťávu, až pak je nakrájejte. Vše dobře promíchejte, ochuťte a naložte na překrojené briošky.
Komentáře
Briošky jsou skvělé, jen jsem dělala cca 20 gramové kousky. Také pečení při 180° trvalo trochu déle, cca 20.minut. Ale výsledek je opravdu super!