Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi. Upečte z ní cukeťáky, perník nebo uvařte polévku. Letní cuketa je jedinečná surovina!
Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. Od toho se odvíjí i množství plodů, kterými někdy býváme zahlceni – ať už z vlastní zahrádky nebo příbuzných či sousedů.
- Cukety jsou nejlepší malé a mladé, kdy jsou nejkřupavější.
- Křupavé mladé cukety lze snadno použít i syrové, například do salátu, těstovin, pesta, cuketových rolek nebo do krémové polévky.
Často však dostaneme do rukou přerostlé. Nic není ztraceno, i s takovými se dá připravit spousta chutných pokrmů jako jsou cuketové placky, polévka, zapečená cuketa nebo perník! Stačí si pamatovat několik chytrých rad.
- Přezrálá cuketa je plná vody zejména uprostřed – v místech, kde jsou uložena semena. Vyříznutím středu si ušetříte spostu patálií při vaření – těsto se tolik nezředí a nebudete ho muset pracně zahušťovat. Zapečené pokrmy se nebudou koupat ve vodě.
- Ze stejných důvodů doporučujeme (zejména přezrálé) cukety po nastrouhání opravdu pečlivě vymačkat a zbavit tak vody. Pak je můžete integrovat prakticky kamkoli – do karbanátků z mletého masa, do leča, kari, zeleninových směsí a nádivek, buchet, bábovek, špaget.
Barvy rozmanité, využití široké
Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine – cuketa.
Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají.
- Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
- Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
- Cukety žíhané: Tapír
- Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
- Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena
S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby – v závislosti na odrůdě. Jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti.
Proč bychom měli jíst cukety?
- Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda.
- Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
- Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
- Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku.