Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik druhů cuket máš, tolikrát můžeš vařit, péct a smažit. Využijte levnou lahodnou letní surovinu!

Cuketový perník s pepřem
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi. Upečte z ní cukeťáky, perník nebo uvařte polévku. Letní cuketa je jedinečná surovina!

Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. Od toho se odvíjí i množství plodů, kterými někdy býváme zahlceni – ať už z vlastní zahrádky nebo příbuzných či sousedů.

  • Cukety jsou nejlepší malé a mladé, kdy jsou nejkřupavější.
  • Křupavé mladé cukety lze snadno použít i syrové, například do salátu, těstovin, pesta, cuketových rolek nebo do polévky
Skryt pre seznam

Často však dostaneme do rukou přerostlé. Nic není ztraceno, i s takovými se dá připravit spousta chutných pokrmů jako jsou cuketové placky, polévka, zapečená cuketa nebo perník! Stačí si pamatovat několik chytrých rad.

  • Přezrálá cuketa je plná vody zejména uprostřed – v místech, kde jsou uložena semena. Vyříznutím středu si ušetříte spostu patálií při vaření – těsto se tolik nezředí a nebudete ho muset pracně zahušťovat. Zapečené pokrmy se nebudou koupat ve vodě. 
  • Ze stejných důvodů doporučujeme (zejména přezrálé) cukety po nastrouhání opravdu pečlivě vymačkat a zbavit tak vody. Pak je můžete integrovat prakticky kamkoli – do karbanátků z mletého masa, do leča, kari, zeleninových směsí a nádivekbuchet, bábovek, špaget.

Barvy rozmanité, využití široké

Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine –⁠ cuketa.

Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají. 

  • Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
  • Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
  • Cukety žíhané: Tapír
  • Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
  • Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena

S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby –⁠ v závislosti na odrůdě. Jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti. 

Skryt pre seznam

Proč bychom měli jíst cukety?

  • Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda. 
  • Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
  • Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
  • Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku. 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč