Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik druhů cuket máš, tolikrát můžeš vařit, péct a smažit. Využijte levnou lahodnou letní surovinu!

Cuketový perník s pepřem
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi. Upečte z ní cukeťáky, perník nebo uvařte polévku. Letní cuketa je jedinečná surovina!

Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. Od toho se odvíjí i množství plodů, kterými někdy býváme zahlceni – ať už z vlastní zahrádky nebo příbuzných či sousedů.

  • Cukety jsou nejlepší malé a mladé, kdy jsou nejkřupavější.
  • Křupavé mladé cukety lze snadno použít i syrové, například do salátu, těstovin, pesta, cuketových rolek nebo do polévky
Skryt pre seznam

Často však dostaneme do rukou přerostlé. Nic není ztraceno, i s takovými se dá připravit spousta chutných pokrmů jako jsou cuketové placky, polévka, zapečená cuketa nebo perník! Stačí si pamatovat několik chytrých rad.

  • Přezrálá cuketa je plná vody zejména uprostřed – v místech, kde jsou uložena semena. Vyříznutím středu si ušetříte spostu patálií při vaření – těsto se tolik nezředí a nebudete ho muset pracně zahušťovat. Zapečené pokrmy se nebudou koupat ve vodě. 
  • Ze stejných důvodů doporučujeme (zejména přezrálé) cukety po nastrouhání opravdu pečlivě vymačkat a zbavit tak vody. Pak je můžete integrovat prakticky kamkoli – do karbanátků z mletého masa, do leča, kari, zeleninových směsí a nádivekbuchet, bábovek, špaget.

Barvy rozmanité, využití široké

Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine –⁠ cuketa.

Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají. 

  • Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
  • Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
  • Cukety žíhané: Tapír
  • Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
  • Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena

S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby –⁠ v závislosti na odrůdě. Jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti. 

Skryt pre seznam

Proč bychom měli jíst cukety?

  • Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda. 
  • Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
  • Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
  • Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku. 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...