Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Fondue z ochuceného piva má mírně nahořklou chuť, která si hned našla v redakci při focení své obdivovatele. A když jsme přidali k namáčení domácí kynuté preclíky, zájem se ještě zvýšil. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, to už je přece jenom trochu vyšší dívčí – stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo jen tyčinky, které sice nevypadají tak efektně, ale při tvarování se nebudete tolik trápit.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro cca 8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
P
Chléb a pečivo

Ingredience

    NA PRECLÍKY

    • 30 g čerstvého droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky + na vál
    • cca 250 ml vlažného mléka
    • 50 g másla či voňavého domácího sádla
    • 1 velké vejce + 2 žloutky
    • 1 lžička soli

    NA PIVNÍ FONDUE

    • 3 stroužky česneku, 1 rozpůlený, 2 jemně nasekané
    • 250 ml ochuceného třešňového piva
    • 300 g tučného sýra, např. gruyère nebo comté, na kostičky
    • 400 g ementálu, na kostičky
    • 1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny)
    • 1 panák třešňovice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • mletý bílý pepř

Příprava jídla

DOMÁCÍ PRECLÍKY

PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 20 MINUT ■ NA 6–10 PRECLÍKŮ (PODLE VELIKOSTI) ■ SNADNÉ

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, 1 žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vyválejte co nejtenčí hádky a z nich vytvarujte preclíky, potřete je zbylým prošlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

PIVNÍ FONDUE

PŘÍPRAVA 20 MINUT + ROZLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 3 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek česneku vhoďte do nádoby a přilijte pivo. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchávejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2 Škrob rozmíchejte v třešňovici a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

3 Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napichujte kousky preclíků (viz recept výše) a nabírejte jimi roztavený sýr, občas hmotu odškrábněte ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vinná klobása s červeným zelím

Parlamentní brambůrky

Bylinkovo-česnekový vepřový bok

Patrikova chilli omáčka

Reuben dog

Pečenáče z uzených makrel

Utopené špízky

Přidat komentář