
Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue
Fondue z ochuceného piva má mírně nahořklou chuť, která si hned našla v redakci při focení své obdivovatele. A když jsme přidali k namáčení domácí kynuté preclíky, zájem se ještě zvýšil. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, to už je přece jenom trochu vyšší dívčí – stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo jen tyčinky, které sice nevypadají tak efektně, ale při tvarování se nebudete tolik trápit.
Ingredience
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky + na vál
- cca 250 ml vlažného mléka
- 50 g másla či voňavého domácího sádla
- 1 velké vejce + 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 3 stroužky česneku, 1 rozpůlený, 2 jemně nasekané
- 250 ml ochuceného třešňového piva
- 300 g tučného sýra, např. gruyère nebo comté, na kostičky
- 400 g ementálu, na kostičky
- 1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny)
- 1 panák třešňovice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý bílý pepř
NA PRECLÍKY
NA PIVNÍ FONDUE
Příprava jídla
DOMÁCÍ PRECLÍKY
PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 20 MINUT ■ NA 6–10 PRECLÍKŮ (PODLE VELIKOSTI) ■ SNADNÉ
1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, 1 žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.
2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vyválejte co nejtenčí hádky a z nich vytvarujte preclíky, potřete je zbylým prošlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.
PIVNÍ FONDUE
PŘÍPRAVA 20 MINUT + ROZLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 3 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ
1 Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek česneku vhoďte do nádoby a přilijte pivo. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchávejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.
2 Škrob rozmíchejte v třešňovici a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.
3 Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napichujte kousky preclíků (viz recept výše) a nabírejte jimi roztavený sýr, občas hmotu odškrábněte ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval.
Přidat komentář