Vepřová žebra se ke grilování skvěle hodí. Ochuťte je exotickou marinádou.
Suroviny
jarní cibulka
1
svazek
nové koření
1
ČL
kuličky
vepřová žebra
2
kg
oddělená, vepřové nebo ze selete
vývar kuřecí
Na marinádu Jerk
chilli paprička
3
ks
čerstvá, nadrobno
česnek
3
stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý)
3
cm
nadrobno
limetová šťáva
ze 2 limet
tymián
6
snítek
odtrhnuté lístky
koriandr čerstvý
1
svazek
malý, čerstvý, nasekaný
skořice
1
ČL
mletá
hřebíček
3
ks
rozdrcený v hmoždíři
nové koření
2
ČL
rozdrcené v hmoždíři
třtinový cukr
3
ČL
tmavý
arašídový olej
4
PL
sůl
1 Předehřejte troubu na 150 °C. Nasekejte zelené části jarních cibulek a dejte je do velkého pekáče spolu s novým kořením. Vložte žebírka a zalijte je vývarem tak, aby byla potopená. Přiklopte či zakryjte alobalem a 2 hodiny pečte. Pak sceďte, zbytky cibule a koření vyhoďte, vývar uchovejte.
2 Nasekejte bílé části cibulky a dejte ji s ostatními přísadami na marinádu do kuchyňského robotu. Přidejte 125 ml uschovaného vývaru, osolte a rozmixujte. Směsí potřete žebra a nechte 30 minut marinovat.
3 Grilujte dohněda nebo upečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut. Máte-li žebírka v celku, nechte 10 minut odpočinout, než je rozkrájíte.