0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná žebírka v marinádě jerk

Grilovaná žebírka v marinádě jerk

3.2 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9282 kcal
Bílkoviny 335 g
Sacharidy 346 g
Tuky 743 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová žebra se ke grilování skvěle hodí. Ochuťte je exotickou marinádou.

Suroviny

jarní cibulka 1 svazek
nové koření 1 ČL
kuličky
žebra 2 kg
oddělená, vepřové nebo ze selete
vývar kuřecí
Na marinádu Jerk
chilli paprička 3 ks
čerstvá, nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
nadrobno
limetová šťáva
ze 2 limet
tymián 6 snítek
odtrhnuté lístky
koriandr 1 svazek
malý, čerstvý, nasekaný
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 3 ks
rozdrcený v hmoždíři
nové koření 2 ČL
rozdrcené v hmoždíři
třtinový cukr 3 ČL
tmavý
arašídový olej 4 PL
sůl

1 Předehřejte troubu na 150 °C. Nasekejte zelené části jarních cibulek a dejte je do velkého pekáče spolu s novým kořením. Vložte žebírka a zalijte je vývarem tak, aby byla potopená. Přiklopte či zakryjte alobalem a 2 hodiny pečte. Pak sceďte, zbytky cibule a koření vyhoďte, vývar uchovejte.

2 Nasekejte bílé části cibulky a dejte ji s ostatními přísadami na marinádu do kuchyňského robotu. Přidejte 125 ml uschovaného vývaru, osolte a rozmixujte. Směsí potřete žebra a nechte 30 minut marinovat.

3 Grilujte dohněda nebo upečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut. Máte-li žebírka v celku, nechte 10 minut odpočinout, než je rozkrájíte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit