Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a pomerančovou kůrou, získáte moučník hodný i řeckých bohů!
Suroviny
1 Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce. Po částech a na nižší otáčky zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem. Přidejte jogurt, vanilku, skořici, hřebíček a pomerančovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.
2 Rozpalte troubu na 180°C. Smíchejte ořechy a rozinky. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta vlijte do formy, uhlaďte a posypte polovinou směsi ořechů a rozinek. Vlijte zbylé těsto a ozdobte druhou polovinou směsi.
3 Formu přesuňte do trouby a pečte 40 minut. Poté přikryjte povrch alobalem a pečte ještě 20–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá a těsto po stlačení prstem nepruží. Nechte zchladnout na mřížce, teprve potom vyjmě- te z formy a nakrájejte na dílky. Podávejte s kopečkem jogurtu a zakápnuté medem.