Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jogurtový koláč s ořechy a rozinkami

Jogurtový koláč s ořechy a rozinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5862 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 599 g
Tuky 313 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a pomerančovou kůrou, získáte moučník hodný i řeckých bohů!

Suroviny

máslo 250 g
změklé + trocha navíc na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jogurt řeckého typu 200 g
+ trocha navíc na podávání
vanilkový cukr 1 ČL
lze použit i vyškrábnutá semínka z 1/2 vanilkového lusku
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 0.5 ČL
mletý
pomeranč 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
vlašské ořechy 100 g
nasekané
rozinky 120 g
tmavé, propláchnuté
med
k podávání

1 Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce. Po částech a na nižší otáčky zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem. Přidejte jogurt, vanilku, skořici, hřebíček a pomerančovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.

2 Rozpalte troubu na 180°C. Smíchejte ořechy a rozinky. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta vlijte do formy, uhlaďte a posypte polovinou směsi ořechů a rozinek. Vlijte zbylé těsto a ozdobte druhou polovinou směsi.

3 Formu přesuňte do trouby a pečte 40 minut. Poté přikryjte povrch alobalem a pečte ještě 20–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá a těsto po stlačení prstem nepruží. Nechte zchladnout na mřížce, teprve potom vyjmě- te z formy a nakrájejte na dílky. Podávejte s kopečkem jogurtu a zakápnuté medem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit