
Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou
Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.
Ingredience
- 120 g jasmínové rýže, propláchnuté
- sůl
- 2 filety z lososa s kůží (à 300 g)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, drcené kousek
- zázvoru velikosti palce, oloupaný a nastrouhaný najemno
- 3 lžíce japonského vína mirin
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce krupicového cukru
- 75 g rýžového octa
- 25 g krupicového cukru
- sůl
- 1/4 okurky, přepůlené a nakrájené na tenká kolečka
- hrst ředkviček, na tenké plátky
- 1 chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
NA RYCHLE NAKLÁDANOU ZELENINU
Příprava jídla
1 Na nakládanou zeleninu dejte do menšího rendlíku ocet, cukr, 50 ml vody a špetku soli a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Okurky, ředkvičky a chilli papričku dejte do misky, zalijte horkým nálevem a nechte vychladnout. Občas promíchejte.
2 Rýži vsypte do rendlíku, přilijte 240 ml vody, osolte 2 lžičkami soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a zvolna vařte 10 minut, pak odstavte a nechte zakryté ještě 10 minut dojít. Nakonec rýži načechrejte vidličkou, popřípadě dosolte.
3 Rybu z obou stran osušte papírovou utěrkou, štědře ji zakápněte olejem a osolte. Rozpalte nepřilnavou pánev a pak do ní vložte filety kůží dolů. Jemně přitlačte, aby kůže zůstala po celou dobu v těsném kontaktu s pánví. Počkejte 3 minuty a pak maso otočte. Do pánve přidejte máslo, nechte rozpustit a rybu jím 1–2 minuty přelévejte. Filety přesuňte na talíř kůží nahoru (ryba by měla být na dotek pevná a pružná) a nechte ji odpočinout.
4 Do uvolněné pánve přidejte česnek a zázvor a 1 minutu opékejte. Vlijte mirin a sójovou omáčku a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte krátce povařit do zhoustnutí.
5 Rýži rozdělte na 2 talíře, zakápněte ji svařenou omáčkou, přidejte nakládanou zeleninu (bez nálevu) a navrch posaďte opečeného lososa křupavou kůží nahoru.
Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář