Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2285 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 147 g
Tuky 118 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Suroviny

rýže jasmínová 120 g
propláchnutá
sůl
losos 600 g
filety s kůží, à 300g
rostlinný olej 2 PL
máslo 1 PL
česnek 2 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý)
kousek velikosti palce, oloupaný, najemno
3 PL
japonské víno mirin
sójová omáčka 2 PL
krupicový cukr 0.5 PL
Na rychle nakládanou zeleninu
rýžový ocet 75 g
krupicový cukr 25 g
sůl
okurka 0.25 ks
přepůlené, na tenká kolečka
ředkvičky hrst
na tenké plátky
chilli paprička 1 ks
bez semínek, nadrobno

1 Na nakládanou zeleninu dejte do menšího rendlíku ocet, cukr, 50 ml vody a špetku soli a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Okurky, ředkvičky a chilli papričku dejte do misky, zalijte horkým nálevem a nechte vychladnout. Občas promíchejte.

2 Rýži vsypte do rendlíku, přilijte 240 ml vody, osolte 2 lžičkami soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a zvolna vařte 10 minut, pak odstavte a nechte zakryté ještě 10 minut dojít. Nakonec rýži načechrejte vidličkou, popřípadě dosolte.

Rybu z obou stran osušte papírovou utěrkou, štědře ji zakápněte olejem a osolte. Rozpalte nepřilnavou pánev a pak do ní vložte filety kůží dolů. Jemně přitlačte, aby kůže zůstala po celou dobu v těsném kontaktu s pánví. Počkejte 3 minuty a pak maso otočte. Do pánve přidejte máslo, nechte rozpustit a rybu jím 1–2 minuty přelévejte. Filety přesuňte na talíř kůží nahoru (ryba by měla být na dotek pevná a pružná) a nechte ji odpočinout.

4 Do uvolněné pánve přidejte česnek a zázvor a 1 minutu opékejte. Vlijte mirin a sójovou omáčku a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte krátce povařit do zhoustnutí.

5 Rýži rozdělte na 2 talíře, zakápněte ji svařenou omáčkou, přidejte nakládanou zeleninu (bez nálevu) a navrch posaďte opečeného lososa křupavou kůží nahoru.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit