Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavý losos s rychle nakládanou zeleninou

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vychladnutí zeleniny
PT20M
Vaření 0:20
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 120 g jasmínové rýže, propláchnuté
    • sůl
    • 2 filety z lososa s kůží (à 300 g)
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce másla
    • 2 stroužky česneku, drcené kousek
    • zázvoru velikosti palce, oloupaný a nastrouhaný najemno
    • 3 lžíce japonského vína mirin
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 1/2 lžíce krupicového cukru

    NA RYCHLE NAKLÁDANOU ZELENINU

    • 75 g rýžového octa
    • 25 g krupicového cukru
    • sůl
    • 1/4 okurky, přepůlené a nakrájené na tenká kolečka
    • hrst ředkviček, na tenké plátky
    • 1 chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno

Příprava jídla

1 Na nakládanou zeleninu dejte do menšího rendlíku ocet, cukr, 50 ml vody a špetku soli a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Okurky, ředkvičky a chilli papričku dejte do misky, zalijte horkým nálevem a nechte vychladnout. Občas promíchejte.

2 Rýži vsypte do rendlíku, přilijte 240 ml vody, osolte 2 lžičkami soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a zvolna vařte 10 minut, pak odstavte a nechte zakryté ještě 10 minut dojít. Nakonec rýži načechrejte vidličkou, popřípadě dosolte.

Rybu z obou stran osušte papírovou utěrkou, štědře ji zakápněte olejem a osolte. Rozpalte nepřilnavou pánev a pak do ní vložte filety kůží dolů. Jemně přitlačte, aby kůže zůstala po celou dobu v těsném kontaktu s pánví. Počkejte 3 minuty a pak maso otočte. Do pánve přidejte máslo, nechte rozpustit a rybu jím 1–2 minuty přelévejte. Filety přesuňte na talíř kůží nahoru (ryba by měla být na dotek pevná a pružná) a nechte ji odpočinout.

4 Do uvolněné pánve přidejte česnek a zázvor a 1 minutu opékejte. Vlijte mirin a sójovou omáčku a zasypte cukrem. Promíchejte a nechte krátce povařit do zhoustnutí.

5 Rýži rozdělte na 2 talíře, zakápněte ji svařenou omáčkou, přidejte nakládanou zeleninu (bez nálevu) a navrch posaďte opečeného lososa křupavou kůží nahoru.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář