Vyzkoušejte šťavnaté kuře pod křupavou pokličkou ve stylu britské kuchyně!
Suroviny
Postup
Omyjte kuře a osušte ho. Dovnitř vložte bylinky, hrubě nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Osolte, přidejte kuličky pepře, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala asi do poloviny kuřete. Přiveďte k varu, pak stáhněte oheň a zakryté vařte doměkka. Kuře vyjměte, odstraňte zeleninu a vývar přeceďte – stranou nechte půl litru; zbytek můžete zamrazit.
Rozpalte troubu na 200 °C. Maso z kuřete oberte (odstraňte i kůži) a dejte do zapékací mísy o litrovém objemu. Na másle osmažte pórek, přisypte mouku a asi minutu opékejte. Za stálého míchání přilévejte vývar, aby vznikla hladká omáčka. Odstavte, přidejte citronovou kůru, petrželku a zakysanou smetanu. Osolte, opepřete a omáčkou přelijte kuře.
Rozválejte těsto, překryjte jím mísu a přitiskněte k okrajům. Těsto potřete vejcem, vložte do trouby a pečte dozlatova.