Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Kynutý cop plněný skořicí a marcipánem

Kynutý cop plněný skořicí a marcipánem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná polohrubá 500 g
máslo 100 g
cukr 70 g
droždí 42 g
mléko 150 ml
vejce 1 ks
citron 1 ks
sůl špetka
mouka pšeničná hladká
na vál
Náplň
marcipán 200 g
mandle 200 g
cukr 100 g
mléko 100 ml
rum 2 PL
skořice 1 PL
žloutek 1 ks
mandle plátky 1 PL
čokoládová vajíčka
voda 1 PL
1. V hrnku mírně zahřejeme mléko, rozdrobíme do něho droždí, posypeme lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek 2. Citrónovou kůru z citrónu důkladně kartáčkem opereme pod proudem horké vody a z poloviny nastrouháme kůru 3. Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, přilijeme vlažné mléko, přidáme citrónovou kůru, rozklepnuté vejce, sůl, zbytek cukru, zalijeme kváskem a vypracujeme pružné těsto 4. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem 5. Ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme na 3 stejně velké části 6. Mezitím co těsto kyne si připravíme náplň, do misky nastrouháme surový marcipán, přidáme spařené oloupané, na jemno umleté mandle, cukr, rum, skořici, mléko a vše utřeme do hladkého krému 7. Části těsta položíme na hladkou moukou posypaný vál a vyválíme je do placek 8. Potřeme je marcipánovou náplní a zarolujeme 9. Prameny položíme vedle sebe a upleteme z nich cop, konce podhrneme dolů 10. Cop opatrně přeneseme na plech a necháme na teplém místě ještě asi 40 minut kynout 11. Žloutky rozšleháme s 1 lžičkou vody a celý cop jim potřeme 12. Posypeme mandlovými lupínky a na 35 minut dáme do vyhřáté trouby na 175 °C péci 13. Potom cop vyndáme, necháme vychladnout a ozdobíme marcipánovými vajíčky. Doporučení: Domácí marcipán: Smícháme 125 g moučkového cukru, 125 g krystalového cukru, 250 g nadvakrát umletých mandlí a 2 bílky. Těsto prohněteme na vále posypaným moučkovým cukrem.
Autor: Rajda

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit