Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3233 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 134 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle klasická francouzská lahůdka (domovské právo na ni má Bretaň) se tradičně podává se žloutkovým vanilkovým krémem, ale čokoládové moře ji učiní ještě mnohem lákavější!

Suroviny

Na krém
mléko 500 ml
žloutek 5 ks
krupicový cukr 50 g
tmavá čokoláda 60 g
Na sněhové ostrůvky
bílek 5 ks
krupicový cukr 30 g
cukr
tmavý hrubozrnný
lískové oříšky 50 g
drcené, lze nahradit mandlemi, na ozdobu
1.  Na krém prohřejte mléko – ale nesmí se vařit. Elektrickými metlami ušlehejte žloutky a cukr do pěny. Když mléko dosáhne téměř bodu varu, za stálého míchání je nalijte na žloutky s cukrem. Pak směs vraťte na oheň a na středním plameni vařte do zhoustnutí. Poté v ní rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout a dejte do ledničky. Na ostrůvky vyšlehejte bílky na tuhý sníh a zašlehejte do něj krupicový cukr.

2.  V kastrůlku uveďte do varu vodu, lžící vykrajujte kousky sněhu a ve vroucí vodě je nechte minutu takzvaně zatáhnout, aby sníh zpevněl. Sceďte a vychlaďte. Rozlijte čokoládový krém do misek a posaďte do něj ostrůvek.

3.  Oříšky nebo mandle vsypte i s tmavým cukrem na suchou pánev a upražte je za občasného promíchání dozlatova. Směsí posypte hotové dezerty a ihned podávejte.

TiP  Sněhové ostrůvky posaďte na talíř a na pět vteřin vložte do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Sníh zpevní a nabude; ostrůvky se zaručeně nepotopí.

Komentáře

Anonym

no nevim, nejak se mi nezdaj ty vyslehany bilky ve vode, to bych snad radsi ani nezkousela, bala bych se, aby se nerozmocily..... uz nekdo zkousel ????

Anonym

Bílky nejsou vyšlehané ve vodě ;-) Ve vodě (vařící !) se opravdu zpevní. Ano, už jsem to několikrát zkoušela. Néé plovoucí ostrovy, ale bílkové nočky do polévky. Je to stejný princip 

Anonym

diky za objasneni. spatne jsem se vyjadrila, myslela jsem ty vyslehany bilky, co se pak davaj do ty vody. tohle jsem teda jeste nezkousela, proto mi to prislo takovy divny a ze furt enco pecu :-)

Anonym

Dnes jsem tento recept zkusila. Čtyřem lidem ze šesti moc chutnal a ostatní cítili sníh jako vajíčko. Možná jsem nechala sníh moc dlouho na vodě nebo nevím. Mrzelo mě, že jim ostrůvek nechutnal, avšak já osobně jsme si moc pochutnala.

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit