0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3233 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 134 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle klasická francouzská lahůdka (domovské právo na ni má Bretaň), které se také říká ptačí mléko, se tradičně podává se žloutkovým vanilkovým krémem, ale čokoládové moře ji učiní ještě mnohem lákavější!

Suroviny

Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
žloutek 5 ks
krupicový cukr 50 g
tmavá čokoláda 60 g
Na sněhové ostrůvky
bílek 5 ks
krupicový cukr 30 g
hnědý cukr
lískové oříšky 50 g
drcené, lze nahradit mandlemi, na ozdobu

1 Na krém prohřejte mléko – ale nesmí se vařit. Elektrickými metlami ušlehejte žloutky a cukr do pěny. Když mléko dosáhne téměř bodu varu, za stálého míchání je nalijte na žloutky s cukrem. Pak směs vraťte na oheň a na středním plameni vařte do zhoustnutí. Poté v ní rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout a dejte do ledničky. Na ostrůvky vyšlehejte bílky na tuhý sníh a zašlehejte do něj krupicový cukr.

2 V kastrůlku uveďte do varu vodu, lžící vykrajujte kousky sněhu a ve vroucí vodě je nechte minutu takzvaně zatáhnout, aby sníh zpevněl. Sceďte a vychlaďte. Rozlijte čokoládový krém do misek a posaďte do něj ostrůvek.

3 Oříšky nebo mandle vsypte i s tmavým cukrem na suchou pánev a upražte je za občasného promíchání dozlatova. Směsí posypte hotové dezerty a ihned podávejte.

TiP Sněhové ostrůvky posaďte na talíř a na pět vteřin vložte do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Sníh zpevní a nabude; ostrůvky se zaručeně nepotopí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

no nevim, nejak se mi nezdaj ty vyslehany bilky ve vode, to bych snad radsi ani nezkousela, bala bych se, aby se nerozmocily..... uz nekdo zkousel ????

Anonym

Bílky nejsou vyšlehané ve vodě ;-) Ve vodě (vařící !) se opravdu zpevní. Ano, už jsem to několikrát zkoušela. Néé plovoucí ostrovy, ale bílkové nočky do polévky. Je to stejný princip 

Anonym

diky za objasneni. spatne jsem se vyjadrila, myslela jsem ty vyslehany bilky, co se pak davaj do ty vody. tohle jsem teda jeste nezkousela, proto mi to prislo takovy divny a ze furt enco pecu :-)

Anonym

Dnes jsem tento recept zkusila. Čtyřem lidem ze šesti moc chutnal a ostatní cítili sníh jako vajíčko. Možná jsem nechala sníh moc dlouho na vodě nebo nevím. Mrzelo mě, že jim ostrůvek nechutnal, avšak já osobně jsme si moc pochutnala.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit