0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 21520 kcal
Bílkoviny 507 g
Sacharidy 3328 g
Tuky 446 g
Vláknina 770 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatná večeře nebo sobotní oběd. Ideální rodinné jídlo pro velké jedlíky. Rajská omáčka s masovými koulemi vám zaručeně bude chutnat. 

Suroviny

Omáčka
slunečnicový olej
mrkev 4 ks
cibule 2 ks
hřebíček 4 ks
skořice 2 ks
nové koření 12
pepř 25
bobkový list 3 ks
tymián 2
cukr 5
ocet
rajčatový protlak 300 g
krájená, 400 g
vývar hovězí 1 l
citronová kůra
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 4 PL

Postup

1

Omáčka:
Jako základ rajské omáčky osmahneme na slunečnicovém oleji na větší kousky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Okořeníme hřebíčkem, celou skořicí, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.

2

V orestovaném základu omáčky potom necháme zkaramelizovat cukr a zastříkneme octem.

3

Přidáme rajský protlak a dále restujeme tak, aby se základ nepřipálil. Zalijeme hovězím vývarem, přídáme krájená rajčata a provaříme půl hodiny.

4

Na závěr přidáme kousek citronové kůry a případně zahustíme jíškou z másla a hladké mouky (většinou není potřeba).

5

Povaříme dalších 15 minut a propasírujeme přes sítko. Rajskou omáčku případně dochutíme.

6

Masové koule:
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sojovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku, případně chilli koření podle chuti a promícháme.

7

Až bude směs důkladně spojená, začneme přisypávat strouhanku tak, aby směs byla dostatečně hustá.

8

Vytvarujeme stejně velké koule, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů do zlatova, občas obrátíme.

Foto ilustrační, zdroj: Unsplash.com

Autor: jirikrecek

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...