Rajská omáčka s masovými koulemi je rychlejší alternativou té s hovězím masem. I přes svou expresní přípravu vám i vašim dětem bude zaručeně chutnat. Servírujete ji s kynutým knedlíkem nebo vařenými těstovinami. Recept na rajskou omáčku s masovými koulemi podávejte jako vydatnou večeři nebo sobotní oběd. Ideální rodinné jídlo pro velké jedlíky.
Suroviny
Postup
Omáčka:
Jako základ rajské omáčky osmahněte na slunečnicovém oleji na větší kousky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Okořeňte hřebíčkem, celou skořicí, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.
V orestovaném základu omáčky potom nechte zkaramelizovat cukr a zastříkněte octem.
Přidejte rajský protlak a dále restujte tak, aby se základ nepřipálil. Zalijte hovězím vývarem, přídejte krájená rajčata a provařte půl hodiny.
Na závěr přidejte kousek citronové kůry a případně zahustěte jíškou z másla a hladké mouky (většinou není potřeba).
Povařte dalších 15 minut a propasírujte přes sítko. Rajskou omáčku případně dochuťte.
Masové koule:
Mleté maso dejte do mísy, zalijte trochou vody, přidejte vejce, sójovou omáčku, sůl, mletý pepř, sladkou papriku, případně chilli koření podle chuti a promíchejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i jemně nakrájenou cibuli.
Až bude směs důkladně spojená, začněte přisypávat strouhanku tak, aby směs byla dostatečně hustá.
Vytvarujte stejně velké koule, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů do zlatova, občas obráťte. Masové koule servírujte s rajskou omáčkou a kynutým knedlíkem nebo těstovinami.
Foto ilustrační, zdroj: Unsplash.com