Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 26
Do hodiny Velmi snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 21520 kcal
Bílkoviny 507 g
Sacharidy 3328 g
Tuky 446 g
Vláknina 770 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajská omáčka s masovými koulemi je rychlejší alternativou té s hovězím masem. I přes svou expresní přípravu vám i vašim dětem bude zaručeně chutnat. Servírujete ji s kynutým knedlíkem nebo vařenými těstovinami. Recept na rajskou omáčku s masovými koulemi podávejte jako vydatnou večeři nebo sobotní oběd. Ideální rodinné jídlo pro velké jedlíky.

Suroviny

Omáčka
slunečnicový olej
mrkev 4 ks
celer ¼ ks
skořice 2 svitky
nové koření 12 kuliček
pepř 25 kuliček
tymián 2 snítky
cukr 5 PL
ocet
vývar hovězí 1 l
Masové koule
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 750 g
vejce 3 ks
sójová omáčka
sůl
pepř
chilli sušené
najemno (lze vynechat)
strouhanka

Postup

1

Omáčka:
Jako základ rajské omáčky osmahněte na slunečnicovém oleji na větší kousky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Okořeňte hřebíčkem, celou skořicí, novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a tymiánem.

2

V orestovaném základu omáčky potom nechte zkaramelizovat cukr a zastříkněte octem.

3

Přidejte rajský protlak a dále restujte tak, aby se základ nepřipálil. Zalijte hovězím vývarem, přídejte krájená rajčata a provařte půl hodiny.

4

Na závěr přidejte kousek citronové kůry a případně zahustěte jíškou z másla a hladké mouky (většinou není potřeba).

5

Povařte dalších 15 minut a propasírujte přes sítko. Rajskou omáčku případně dochuťte.

6

Masové koule:
Mleté maso dejte do mísy, zalijte trochou vody, přidejte vejce, sójovou omáčku, sůl, mletý pepř, sladkou papriku, případně chilli koření podle chuti a promíchejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i jemně nakrájenou cibuli.

7

Až bude směs důkladně spojená, začněte přisypávat strouhanku tak, aby směs byla dostatečně hustá.

8

Vytvarujte stejně velké koule, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů do zlatova, občas obráťte. Masové koule servírujte s rajskou omáčkou a kynutým knedlíkem nebo těstovinami.

Foto ilustrační, zdroj: Unsplash.com

Autor: jirikrecek

Apetit magazín