Tuňák je taková rybí šunka – univerzální surovina, která se hodí do všeho. Zlepší chuť, ale nepotlačí ostatní přísady. Tento rýžový salát s tuňákem je toho příkladem – funguje jako sytá večeře nebo jako skvělé jídlo na piknik či oběd do práce.
Suroviny
rýže dlouhozrnná
200
g
cibule červená
1
ks
na čtvrtky a pak na plátky
paprika žlutá
1
ks
nakrájená na kostičky
řapíkatý celer
2
ks
nakrájený na plátky
little gem salát
1
ks
dvě pokrájené půlky
tuňák (konzerva)
240
g
v oleji, okapaný a rozdělený na sousta
olivy černé
1
hrst
kalamata
kapary
1
PL
bazalka
1
hrst
čerstvá
rajčata cherry
8
ks
nakrájené na měsíčky
citronová šťáva
2
ČL
majonéza
2
PL
olivový olej panenský
1
PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce
2
ks
natvrdo, na měsíčky
na ozdobení
Postup
1
Uvařte rýži, sceďte ji, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat.
2
Vmíchejte nakrájenou cibuli, papriku, řapíkatý celer, salát little gem, kousky tuňáka, olivy, kapary, bazalku a rajčátka.
3
Majonézu promíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou a přimíchejte do salátu. Osolte a opepřete.
4
Podávejte ozdobené vařenými vejci a dílky citronu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zdravě a lehce: 40 skvělých salátů na každý den(40 receptů )
- 30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži(30 receptů )
- Rybičky z konzervy: 39 snadných jídel (39 receptů )
- Lehce a zdravě: všestranný tuňák z konzervy na 6 způsobů(24 receptů )
- Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo(60 receptů )
- Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo(60 receptů )