Výrazná gremolata dodá svěží tón klasické chuti rozpečeného sýra.
Suroviny
mléko
750
ml
mouka semolina
200
g
žloutek
3
ks
sýr
100
g
bez kůrky, na kostky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá)
4
snítky
lze nahradit oreganem
mozzarella
50
g
nahrubo
parmazán
50
g
strouhaný
olej
na vymazání plechu
Na gremolatu
petrželka
2
hrsti
nasekaná
majoránka (drhnutá)
1
PL
nasekané lístky, lze nahradit oreganem
olivový olej extra panenský
60
ml
citronová šťáva
1
PL
citronová kůra
1
PL
z biocitronu, na nudličky
česnek
1
stroužek
drcený
Postup
1
1 Promíchejte všechny přísady na gremolatu a odložte ji stranou.
2 V rendlíku na středním plameni přiveďte mléko k varu a za stálého míchání vsypte semolinu. Míchejte 2-3 minuty, až se vytvoří kaše. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky a sýr taleggio, osolte, opepřete a vypracujte dohladka. Vlijte na vymazaný plech 20 x 30 cm a dejte chladit do lednice na 2-3 hodiny, až hmota ztuhne. Pak rozkrájejte na úhledné tvary a rozložte je v rozestupech na vymazaný plech. Posypte majoránkou, mozzarellou a parmazánem, dejte do trouby pod gril a grilujte 2-3 minuty dozlatova. Posypte gremolatou a podávejte.
Něco navíc
Semolina je druh pšenice, která se používá zejména při přípravě těstovin. Taleggio je polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma - můžete ho nahradit nastrouhaným blaťáckým zlatem. Semolinu i taleggio koupíte v obchodech s italskými potravinami, jako je např. Wine Food Market (www.winemarket.cz); semolinu mají za 45 Kč/kg, 100 g sýra taleggio stojí 39 Kč) i La Bottega (www.labottega.cz).
2 V rendlíku na středním plameni přiveďte mléko k varu a za stálého míchání vsypte semolinu. Míchejte 2-3 minuty, až se vytvoří kaše. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky a sýr taleggio, osolte, opepřete a vypracujte dohladka. Vlijte na vymazaný plech 20 x 30 cm a dejte chladit do lednice na 2-3 hodiny, až hmota ztuhne. Pak rozkrájejte na úhledné tvary a rozložte je v rozestupech na vymazaný plech. Posypte majoránkou, mozzarellou a parmazánem, dejte do trouby pod gril a grilujte 2-3 minuty dozlatova. Posypte gremolatou a podávejte.
Něco navíc
Semolina je druh pšenice, která se používá zejména při přípravě těstovin. Taleggio je polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma - můžete ho nahradit nastrouhaným blaťáckým zlatem. Semolinu i taleggio koupíte v obchodech s italskými potravinami, jako je např. Wine Food Market (www.winemarket.cz); semolinu mají za 45 Kč/kg, 100 g sýra taleggio stojí 39 Kč) i La Bottega (www.labottega.cz).