0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Semolinové gnocchi se sýrem a gremolatou

Semolinové gnocchi se sýrem a gremolatou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3340 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 226 g
Tuky 212 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Výrazná gremolata dodá svěží tón klasické chuti rozpečeného sýra.

Suroviny

mléko 750 ml
mouka semolina 200 g
žloutek 3 ks
sýr 100 g
bez kůrky, na kostky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 4 snítky
lze nahradit oreganem
mozzarella 50 g
nahrubo
parmazán 50 g
strouhaný
olej
na vymazání plechu
Na gremolatu
petrželka 2 hrsti
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
nasekané lístky, lze nahradit oreganem
olivový olej extra panenský 60 ml
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 1 PL
z biocitronu, na nudličky
česnek 1 stroužek
drcený
1 Promíchejte všechny přísady na gremolatu a odložte ji stranou.

2 V rendlíku na středním plameni přiveďte mléko k varu a za stálého míchání vsypte semolinu. Míchejte 2–3 minuty, až se vytvoří kaše. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky a sýr taleggio, osolte, opepřete a vypracujte dohladka. Vlijte na vymazaný plech 20 x 30 cm a dejte chladit do lednice na 2–3 hodiny, až hmota ztuhne. Pak rozkrájejte na úhledné tvary a rozložte je v rozestupech na vymazaný plech. Posypte majoránkou, mozzarellou a parmazánem, dejte do trouby pod gril a grilujte 2–3 minuty dozlatova. Posypte gremolatou a podávejte.

Něco navíc
  • Semolina je druh pšenice, která se používá zejména při přípravě těstovin. Taleggio je polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma – můžete ho nahradit nastrouhaným blaťáckým zlatem.
  • Semolinu i taleggio koupíte v obchodech s italskými potravinami, jako je např. Wine Food Market (www.winemarket.cz); semolinu mají za 45 Kč/kg, 100 g sýra taleggio stojí 39 Kč) i La Bottega (www.labottega.cz).

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit