Semolinové gnocchi se sýrem a gremolatou

Semolinové gnocchi se sýrem a gremolatou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3340 kcal
Bílkoviny 144 g
Cukr 226 g
Tuky 212 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Výrazná gremolata dodá svěží tón klasické chuti rozpečeného sýra.

Suroviny

mléko 750 ml
mouka semolina 200 g
žloutek 3 ks
sýr 100 g
bez kůrky, na kostky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 4 snítky
lze nahradit oreganem
mozzarella 50 g
nahrubo
parmazán 50 g
strouhaný
olej
na vymazání plechu
Na gremolatu
petrželka 2 hrsti
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
nasekané lístky, lze nahradit oreganem
olivový olej extra panenský 60 ml
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 1 PL
z biocitronu, na nudličky
česnek 1 stroužek
drcený
1 Promíchejte všechny přísady na gremolatu a odložte ji stranou.

2 V rendlíku na středním plameni přiveďte mléko k varu a za stálého míchání vsypte semolinu. Míchejte 2–3 minuty, až se vytvoří kaše. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky a sýr taleggio, osolte, opepřete a vypracujte dohladka. Vlijte na vymazaný plech 20 x 30 cm a dejte chladit do lednice na 2–3 hodiny, až hmota ztuhne. Pak rozkrájejte na úhledné tvary a rozložte je v rozestupech na vymazaný plech. Posypte majoránkou, mozzarellou a parmazánem, dejte do trouby pod gril a grilujte 2–3 minuty dozlatova. Posypte gremolatou a podávejte.

Něco navíc
  • Semolina je druh pšenice, která se používá zejména při přípravě těstovin. Taleggio je polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma – můžete ho nahradit nastrouhaným blaťáckým zlatem.
  • Semolinu i taleggio koupíte v obchodech s italskými potravinami, jako je např. Wine Food Market (www.winemarket.cz); semolinu mají za 45 Kč/kg, 100 g sýra taleggio stojí 39 Kč) i La Bottega (www.labottega.cz).

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit