0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou

4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5993 kcal
Bílkoviny 652 g
Sacharidy 49 g
Tuky 346 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaným koláčům se nedostává tolik pozornosti, kolik si zaslouží. A to je škoda, protože jsou jednoduché, syté a především neskutečně dobré! Zkuste upéct tento, jehož základ obsahuje hned 4 druhy sýra. Opečená slanina a svěží chřest už jsou jenom pomyslná třešinka na dortu. Už se vám sbíhají sliny?

Suroviny

máslo 50 g
+ na vymazání
chřest zelený 250 g
zbavený tuhých konců
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 12 plátků
překrájená
jarní cibulka 5 ks
nasekaná najemno
česnek 3 stroužky
nasekané
vejce 5 ks
mléko 200 ml
ricotta 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr gruyère 50 g
nastrouhaný najemno
čedar 50 g
vyzrálý, nastrouhaný najemno
parmazán 75 g
nastrouhaný najemno

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vymažte máslem hranatou formu 20 x 25 cm. Chřest vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak ihned zchlaďte v míse se studenou vodou a ledem, aby si zachoval barvu. Vyjměte, nechte okapat a dejte zatím stranou.

2

Na menší pánvi opečte slaninu dokřupava. Odložte ji na papírovou utěrku, aby ze slaniny odsála část tuku. Pánev vytřete čistou papírovou utěrkou a vložte do ní 50 g másla. Na másle opékejte 2 minuty jarní cibulku, pak přidejte česnek a společně restujte na mírném ohni ještě 5 minut.

3

Rozšlehejte vejce, mléko a ricottu se solí a pepřem. Přidejte všechen strouhaný gruyère a čedar a 50 g parmazánu, zamíchejte. Vlijte do formy, poklaďte plátky slaniny a chřestem. Posypte zbylými 25 g parmazánu. Pečte 25–30 minut, aby koláč ztuhl, ale ve středu se ještě chvěl.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit