Slaným koláčům se nedostává tolik pozornosti, kolik si zaslouží. A to je škoda, protože jsou jednoduché, syté a především neskutečně dobré! Zkuste upéct tento, jehož základ obsahuje hned 4 druhy sýra. Opečená slanina a svěží chřest už jsou jenom pomyslná třešinka na dortu. Už se vám sbíhají sliny?
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vymažte máslem hranatou formu 20 x 25 cm. Chřest vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak ihned zchlaďte v míse se studenou vodou a ledem, aby si zachoval barvu. Vyjměte, nechte okapat a dejte zatím stranou.
Na menší pánvi opečte slaninu dokřupava. Odložte ji na papírovou utěrku, aby ze slaniny odsála část tuku. Pánev vytřete čistou papírovou utěrkou a vložte do ní 50 g másla. Na másle opékejte 2 minuty jarní cibulku, pak přidejte česnek a společně restujte na mírném ohni ještě 5 minut.
Rozšlehejte vejce, mléko a ricottu se solí a pepřem. Přidejte všechen strouhaný gruyère a čedar a 50 g parmazánu, zamíchejte. Vlijte do formy, poklaďte plátky slaniny a chřestem. Posypte zbylými 25 g parmazánu. Pečte 25–30 minut, aby koláč ztuhl, ale ve středu se ještě chvěl.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.