Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou
Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou

4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5993 kcal
Bílkoviny 652 g
Sacharidy 49 g
Tuky 346 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaným koláčům se nedostává tolik pozornosti, kolik si zaslouží. A to je škoda, protože jsou jednoduché, syté a především neskutečně dobré! Zkuste upéct tento, jehož základ obsahuje hned 4 druhy sýra. Opečená slanina a svěží chřest už jsou jenom pomyslná třešinka na dortu. Už se vám sbíhají sliny?

Související recepty

Suroviny

+ na vymazání
zbavený tuhých konců
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 12 plátků
překrájená
jarní cibulka 5 ks
nasekaná najemno
česnek 3 stroužky
nasekané
vejce 5 ks
mléko 200 ml
ricotta 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný najemno
vyzrálý, nastrouhaný najemno
nastrouhaný najemno

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vymažte máslem hranatou formu 20 x 25 cm. Chřest vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak ihned zchlaďte v míse se studenou vodou a ledem, aby si zachoval barvu. Vyjměte, nechte okapat a dejte zatím stranou.

2

Na menší pánvi opečte slaninu dokřupava. Odložte ji na papírovou utěrku, aby ze slaniny odsála část tuku. Pánev vytřete čistou papírovou utěrkou a vložte do ní 50 g másla. Na másle opékejte 2 minuty jarní cibulku, pak přidejte česnek a společně restujte na mírném ohni ještě 5 minut.

3

Rozšlehejte vejce, mléko a ricottu se solí a pepřem. Přidejte všechen strouhaný gruyère a čedar a 50 g parmazánu, zamíchejte. Vlijte do formy, poklaďte plátky slaniny a chřestem. Posypte zbylými 25 g parmazánu. Pečte 25–30 minut, aby koláč ztuhl, ale ve středu se ještě chvěl.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...