Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5993 kcal
Bílkoviny 652 g
Sacharidy 49 g
Tuky 346 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaným koláčům se nedostává tolik pozornosti, kolik si zaslouží. A to je škoda, protože jsou jednoduché, syté a především neskutečně dobré! Zkuste upéct tento, jehož základ obsahuje hned 4 druhy sýra. Opečená slanina a svěží chřest už jsou jenom pomyslná třešinka na dortu. Už se vám sbíhají sliny?

Suroviny

máslo 50 g
+ na vymazání
chřest zelený 250 g
zbavený tuhých konců
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 12 plátků
překrájená
jarní cibulka 5 ks
nasekaná najemno
česnek 3 stroužky
nasekané
vejce 5 ks
mléko 200 ml
ricotta 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr gruyère 50 g
nastrouhaný najemno
čedar 50 g
vyzrálý, nastrouhaný najemno
parmazán 75 g
nastrouhaný najemno

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vymažte máslem hranatou formu 20 x 25 cm. Chřest vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak ihned zchlaďte v míse se studenou vodou a ledem, aby si zachoval barvu. Vyjměte, nechte okapat a dejte zatím stranou.

2

Na menší pánvi opečte slaninu dokřupava. Odložte ji na papírovou utěrku, aby ze slaniny odsála část tuku. Pánev vytřete čistou papírovou utěrkou a vložte do ní 50 g másla. Na másle opékejte 2 minuty jarní cibulku, pak přidejte česnek a společně restujte na mírném ohni ještě 5 minut.

3

Rozšlehejte vejce, mléko a ricottu se solí a pepřem. Přidejte všechen strouhaný gruyère a čedar a 50 g parmazánu, zamíchejte. Vlijte do formy, poklaďte plátky slaniny a chřestem. Posypte zbylými 25 g parmazánu. Pečte 25–30 minut, aby koláč ztuhl, ale ve středu se ještě chvěl.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit