Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šunková persiláda s bramborovým salátem a hráškovým pyré

Šunková persiláda s bramborovým salátem a hráškovým pyré

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3174 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 225 g
Tuky 186 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle šunka v hrníčku s petrželkou je oblíbená zejména ve Francii a na pikniku ji určitě oceníte i vy. Už jen sklenka vína, a můžete si užívat voňavé trávy a sluníčka.

Suroviny

šunka 350 g
v celku
petrželka 1 svazek
i se stonky
vývar kuřecí 450 ml
česnek 1 stroužek
prášková
sůl
pepř
petrželka 2 PL
nasekaná
Na bramborový salát
majonéza 125 g
hořčice dijonská 2 PL
vinný ocet bílý 2 PL
sůl ¼ ČL
pepř 1 špetka
řapíkatý celer 2 ks
Na hráškové pyré
mražený hrášek 300 g
mladý
strouhaný
olivový olej 3 PL

Postup

1

Nasekejte nahrubo svazek hladkolisté petrželky (i se stonky). Vložte do rendlíku a zalijte 450 ml drůbežího vývaru, přidejte 1 stroužek česneku, drcený, a přiklopené vařte 5 minut.

2

Mezitím zalijte 2 lžičky práškové želatiny 3 lžícemi vody a nechte 1 minutu nabobtnat. Sceďte petrželkový vývar přes husté síto a po chvíli v něm rozmíchejte želatinu. Osolte, opepřete, misku s vývarem postavte do další misky s ledem a míchejte, až bude mít směs pokojovou teplotu. Vmíchejte 2 lžíce nasekaných petrželkových lístků.
 

3

350 g šunky v celku nakrájejte na kostky rozdělte do sklenic a nalijte na ni směs. Dejte chladit, až ztuhne, trvá to asi 1 hodinu.

4

Na bramborový salát prošlehejte 125 g majonézy, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a špetku pepře. Promíchejte s 2 řapíky celeru, nakrájenými na plátky, 4–6 nakládanými okurkami, nakrájenými na kostičky, a 500 g vařených brambor, nakrájenými na kostky.

5

Povařte 300 g mraženého mladého hrášku 1 minutu ve vroucí osolené vodě, sceďte a nahrubo rozmixujte s 2 lžícemi strouhaného parmazánu a 3 lžícemi panenského olivového oleje. Osolte a opepřete. Rozetřete na ztuhlou šunkovou persiládu, na to navršte bramborový salát a ozdobte vnitřními křehkými lístky řapíkatého celeru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...