Tahle šunka v hrníčku s petrželkou je oblíbená zejména ve Francii a na pikniku ji určitě oceníte i vy. Už jen sklenka vína, a můžete si užívat voňavé trávy a sluníčka.
Suroviny
Postup
Nasekejte nahrubo svazek hladkolisté petrželky (i se stonky). Vložte do rendlíku a zalijte 450 ml drůbežího vývaru, přidejte 1 stroužek česneku, drcený, a přiklopené vařte 5 minut.
Mezitím zalijte 2 lžičky práškové želatiny 3 lžícemi vody a nechte 1 minutu nabobtnat. Sceďte petrželkový vývar přes husté síto a po chvíli v něm rozmíchejte želatinu. Osolte, opepřete, misku s vývarem postavte do další misky s ledem a míchejte, až bude mít směs pokojovou teplotu. Vmíchejte 2 lžíce nasekaných petrželkových lístků.
350 g šunky v celku nakrájejte na kostky rozdělte do sklenic a nalijte na ni směs. Dejte chladit, až ztuhne, trvá to asi 1 hodinu.
Na bramborový salát prošlehejte 125 g majonézy, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a špetku pepře. Promíchejte s 2 řapíky celeru, nakrájenými na plátky, 4–6 nakládanými okurkami, nakrájenými na kostičky, a 500 g vařených brambor, nakrájenými na kostky.
Povařte 300 g mraženého mladého hrášku 1 minutu ve vroucí osolené vodě, sceďte a nahrubo rozmixujte s 2 lžícemi strouhaného parmazánu a 3 lžícemi panenského olivového oleje. Osolte a opepřete. Rozetřete na ztuhlou šunkovou persiládu, na to navršte bramborový salát a ozdobte vnitřními křehkými lístky řapíkatého celeru.