Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3911 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 445 g
Tuky 168 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá a vynikající – taková je bábovka Heleny Kamenické z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení...

Suroviny

máslo 160 g
krupicový cukr 250 g
vejce 3 ks
velká nebo 4 menší
tvaroh měkký 500 g
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
dětsk
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
citron 0.5 ks
štáva a kůra, není nutné
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na ozdobu

1 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.

1 Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.

1 Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Ještě líp chutná se špaldovou krupičkou (na místo dětské)!!! Varinata s pomerančem místo cintrónu moc neuspěla, je pak příliš "těžká".

Anonym

"Bábovka" byla úžasná, ale těsto bylo příliš tuhé, (možná kvůli tvarohu?) takže to byl spíš takový cheese cake, ale i tak moc dobrý. Nevíte, kde se mohla stát chyba?

Anonym

Tvarohové těsto je citlivé na prudký pohyb,když se vytahuje z trouby,nesmí se s formou vůbec klepnout,je lepší ji nechat aspoň chvíli po upečení v otevřené troubě. Taky se mi to stalo,ikdyž ne s tímto receptem. A to se s těstem moc nemazlím - většinou smíchám vše dohromady,jen bílky aspoň trochu ušlehám... Vždycky je krásně nadýchaná a málokdy zůstane do příštího dne..... Tak hodně štěstí!!

Anonym

Ahoj, no, dle mých zkušeností s bábovkami by problém mohl být v nedostatečně ušlehaném sněhu, sníh se musí až na závěr OPATRNĚ vmíchat ( ne mixerem !!), třeba vařečkou do těsta, aby nespadlo a samozřejmě je potřeba s ní zacházet co nejopatrněji při vyndavání, aby se nárazem "nezdrcla". Každopádně je ale potřeba počítat s tím, že těsto bude trošku "mokřejší a tužší", jelikož je tam tvaroh a když si zkusíš üpéct samostatně tvaroh, taky ti vytvoří souvislou tužší hmotu...

Anonym

Ahoj,ja mam podobnou zkusenost. Babovka na chut vyborna, ale je zdrcla...nechala jsem ji po dopeceni jeste asi pul hodiny v troube, pockala jsem, az vychladne, nez jsem ji vyklopila z formy, ale stejne to nepomohlo :-( nemam ale strach, ze by se ani v tomto stavu nesnedla :-)

Jarmila Nagyová

Ahojte,mně se nezdrcla,zato se drobila a nešla pořádně vyklopit z formy,což se mi ještě nikdy nestalo,chuťově ale skvělá.Jarka

Anonym

Bábovka je naprosto dokonalá. Já tam ještě přidávám rozinky a občas jí udělám s přidáním kakaa jako mramorovou... Nejlepší na ní je, jak je "mokrá":-)

Anonym

Bábovka výborná, možná trošku tužší těsto, ale pěkně "mokrá", žádná sušenka :-)

Anonym

ja taky pridavam rozinky a krome toho jeste nasekane kousicky cokolady na vareni. mam s tim uspech.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit