Vafle jsou velmi snadné, rychle hotové a naděláte s nimi spoustu radosti. A pokud už vás nudí obvyklá kombinace džemu a šlehačky, nechte se pozvat na tři sladké varianty – s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou, s horkými borůvkami a vanilkou či s kořeněnými jablky a rozinkami, a na jednu slanou s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem. Stojí za to.
Suroviny
Postup
Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek do pečiva, krupicový cukr a sůl. Rozmíchejte metličkou. V další míse společně prošlehejte vejce, mléko a řepkový nebo slunečnicový olej. Metličkou postupně vešlehejte mokré přísady do suchých, až vznikne hladké těsto.
Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem. Do středu plotýnek nalijte dávku těsta, přiklopte a pečte 4–5 minut dozlatova.
Odkládejte na mřížku a postup zopakujte se zbytkem těsta. Pokud pečete vaflí více, rozehřejte troubu na 80–100°C a hotové vafle odkládejte v jedné vrstvě na rošt či mřížku, zůstanou tak teplé a křupavé.
Na sladké vafle s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou
Dejte do rendlíku máslo, smetanu, zlatý sirup, cukr a kakao. Zahřívejte na pomalém plameni a míchejte, až se vše spojí, pak vařte ještě chviličku, aby se provařilo kakao. Vsypte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit. Na teplé vafle nandejte zmrzlinu a pokapejte omáčkou. Zbylou omáčku skladujte v chladu.
Na sladké vafle s horkými borůvkami a vanilkou
Vsypte borůvky a cukr do rendlíku a na pomalém ohni zahřívejte a jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí a borůvky nepustí šťávu a nezačnou mírně pukat. Pak vmíchejte vanilkový extrakt. Teplé vafle polijte horkými borůvkami a po straně dejte kopeček řeckého jogurtu.
NĚCO NAVÍC
Podobně můžete připravit maliny, višně či směs lesního ovoce. Množství cukru přizpůsobte kyselosti daných plodů.
Na sladké vafle s kořeněnými jablky a rozinkami
Rozehřejte v pánvi máslo a vsypte jablka a rozinky. Na pomalém ohni opékejte, dokud jablka nezměknou, občas jemně promíchejte. Pak posypte skořicí a zázvorem a zalijte javorovým sirupem. Na teplé vafle nandejte jablka s rozinkami a dozdobte pořádným kopeček crème fraîche.
NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předtím na několik hodin namočit do rumu.
Na slané vafle s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem
Předehřejte gril na střední teplotu. Fíky rozkrojte napůl a na řezu slabě posypte cukrem. Vložte je pod gril a nechte rozpéct, až začne vnitřek plodů bublat a fíky změknou. Zatímco se fíky grilují, vyšlehejte společně kozí sýr, krémový sýr a mléko. Vmíchejte lístky tymiánu a sůl. Na teplé vafle nandejte po vrchovaté lžíci šlehaného sýra, nahoru posaďte grilované fíky a pokapejte medem.
Recepty i fotografie převzaty z Olive Magazine.