Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vafle s oblohou 4x jinak
Sladké vafle s oblohou 4x jinak
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vafle s oblohou 4x jinak

2.3/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Vafle pro 4 osoby + každá varianta oblohy vždy pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4186 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 587 g
Tuky 142 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vafle jsou velmi snadné, rychle hotové a naděláte s nimi spoustu radosti. A pokud už vás nudí obvyklá kombinace džemu a šlehačky, nechte se pozvat na tři sladké varianty – s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou, s horkými borůvkami a vanilkou či s kořeněnými jablky a rozinkami, a na jednu slanou s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem. Stojí za to.

Suroviny

Na vafle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
vejce 2 ks
mléko 475 ml
řepkový olej 2 ČL
lze nahradit slunečnicovým
rostlinný olej
může být ve spreji, nebo přepuštěné máslo
Na vafle s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou
zlatý sirup 5 PL
hnědý cukr 1 PL
tmavá čokoláda 75 g
nasekaná
zmrzlina
k podávání (nejlépe karamelová nebo vanilková)
Na vafle s horkými borůvkami a vanilkou
mohou být i mražené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na vafle s kořeněnými jablky a rozinkami
oloupané a nakrájené na kostky
skořice ¼ ČL
mletá
zázvor (mletý) ¼ ČL
k podávání
Na vafle s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem
fíky 8 ks
zralých
hnědý cukr 2 ČL
tymián 4 snítky
lístky odrhnuté
sůl
tekutý, na pokapání

Postup

1

Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek do pečiva, krupicový cukr a sůl. Rozmíchejte metličkou. V další míse společně prošlehejte vejce, mléko a řepkový nebo slunečnicový olej. Metličkou postupně vešlehejte mokré přísady do suchých, až vznikne hladké těsto. 

2

Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem. Do středu plotýnek nalijte dávku těsta, přiklopte a pečte 4–5 minut dozlatova.

3

Odkládejte na mřížku a postup zopakujte se zbytkem těsta. Pokud pečete vaflí více, rozehřejte troubu na 80–100°C a hotové vafle odkládejte v jedné vrstvě na rošt či mřížku, zůstanou tak teplé a křupavé.

Na sladké vafle s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou

Dejte do rendlíku máslo, smetanu, zlatý sirup, cukr a kakao. Zahřívejte na pomalém plameni a míchejte, až se vše spojí, pak vařte ještě chviličku, aby se provařilo kakao. Vsypte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit. Na teplé vafle nandejte zmrzlinu a pokapejte omáčkou. Zbylou omáčku skladujte v chladu.

Na sladké vafle s horkými borůvkami a vanilkou

Vsypte borůvky a cukr do rendlíku a na pomalém ohni zahřívejte a jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí a borůvky nepustí šťávu a nezačnou mírně pukat. Pak vmíchejte vanilkový extrakt. Teplé vafle polijte horkými borůvkami a po straně dejte kopeček řeckého jogurtu.

NĚCO NAVÍC
Podobně můžete připravit maliny, višně či směs lesního ovoce. Množství cukru přizpůsobte kyselosti daných plodů.

Na sladké vafle s kořeněnými jablky a rozinkami

Rozehřejte v pánvi máslo a vsypte jablka a rozinky. Na pomalém ohni opékejte, dokud jablka nezměknou,  občas jemně promíchejte. Pak posypte skořicí a zázvorem a zalijte javorovým sirupem. Na teplé vafle nandejte jablka s rozinkami a dozdobte pořádným kopeček crème fraîche.

NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předtím na několik hodin namočit do rumu.

Na slané vafle s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem

Předehřejte gril na střední teplotu. Fíky rozkrojte napůl a na řezu slabě posypte cukrem. Vložte je pod gril a nechte rozpéct, až začne vnitřek plodů bublat a fíky změknou. Zatímco se fíky grilují, vyšlehejte společně kozí sýr, krémový sýr a mléko. Vmíchejte lístky tymiánu a sůl. Na teplé vafle nandejte po vrchovaté lžíci šlehaného sýra, nahoru posaďte grilované fíky a pokapejte medem.

Recepty i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...