Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vafle s oblohou 4x jinak

Sladké vafle s oblohou 4x jinak
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vafle s oblohou 4x jinak

3/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Vafle pro 4 osoby + každá varianta oblohy vždy pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4186 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 587 g
Tuky 142 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vafle jsou velmi snadné, rychle hotové a naděláte s nimi spoustu radosti. A pokud už vás nudí obvyklá kombinace džemu a šlehačky, nechte se pozvat na tři sladké varianty – s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou, s horkými borůvkami a vanilkou či s kořeněnými jablky a rozinkami, a na jednu slanou s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem. Stojí za to.

Suroviny

Na vafle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
vejce 2 ks
mléko 475 ml
řepkový olej 2 ČL
lze nahradit slunečnicovým
rostlinný olej
může být ve spreji, nebo přepuštěné máslo
Na vafle s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou
zlatý sirup 5 PL
hnědý cukr 1 PL
tmavá čokoláda 75 g
nasekaná
zmrzlina
k podávání (nejlépe karamelová nebo vanilková)
Na vafle s horkými borůvkami a vanilkou
mohou být i mražené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na vafle s kořeněnými jablky a rozinkami
oloupané a nakrájené na kostky
skořice ¼ ČL
mletá
zázvor (mletý) ¼ ČL
k podávání
Na vafle s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem
fíky 8 ks
zralých
hnědý cukr 2 ČL
tymián 4 snítky
lístky odrhnuté
sůl
tekutý, na pokapání

Postup

1

Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek do pečiva, krupicový cukr a sůl. Rozmíchejte metličkou. V další míse společně prošlehejte vejce, mléko a řepkový nebo slunečnicový olej. Metličkou postupně vešlehejte mokré přísady do suchých, až vznikne hladké těsto. 

2

Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem. Do středu plotýnek nalijte dávku těsta, přiklopte a pečte 4–5 minut dozlatova.

3

Odkládejte na mřížku a postup zopakujte se zbytkem těsta. Pokud pečete vaflí více, rozehřejte troubu na 80–100°C a hotové vafle odkládejte v jedné vrstvě na rošt či mřížku, zůstanou tak teplé a křupavé.

Na sladké vafle s čokoládovou omáčkou a zmrzlinou

Dejte do rendlíku máslo, smetanu, zlatý sirup, cukr a kakao. Zahřívejte na pomalém plameni a míchejte, až se vše spojí, pak vařte ještě chviličku, aby se provařilo kakao. Vsypte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit. Na teplé vafle nandejte zmrzlinu a pokapejte omáčkou. Zbylou omáčku skladujte v chladu.

Na sladké vafle s horkými borůvkami a vanilkou

Vsypte borůvky a cukr do rendlíku a na pomalém ohni zahřívejte a jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí a borůvky nepustí šťávu a nezačnou mírně pukat. Pak vmíchejte vanilkový extrakt. Teplé vafle polijte horkými borůvkami a po straně dejte kopeček řeckého jogurtu.

NĚCO NAVÍC
Podobně můžete připravit maliny, višně či směs lesního ovoce. Množství cukru přizpůsobte kyselosti daných plodů.

Na sladké vafle s kořeněnými jablky a rozinkami

Rozehřejte v pánvi máslo a vsypte jablka a rozinky. Na pomalém ohni opékejte, dokud jablka nezměknou,  občas jemně promíchejte. Pak posypte skořicí a zázvorem a zalijte javorovým sirupem. Na teplé vafle nandejte jablka s rozinkami a dozdobte pořádným kopeček crème fraîche.

NĚCO NAVÍC
Rozinky můžete předtím na několik hodin namočit do rumu.

Na slané vafle s grilovanými fíky a šlehaným kozím sýrem

Předehřejte gril na střední teplotu. Fíky rozkrojte napůl a na řezu slabě posypte cukrem. Vložte je pod gril a nechte rozpéct, až začne vnitřek plodů bublat a fíky změknou. Zatímco se fíky grilují, vyšlehejte společně kozí sýr, krémový sýr a mléko. Vmíchejte lístky tymiánu a sůl. Na teplé vafle nandejte po vrchovaté lžíci šlehaného sýra, nahoru posaďte grilované fíky a pokapejte medem.

Recepty i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč