Pikantní nálev dodá mlíčí a jikrám neuvěřitelný odpich, a s nimi i celé polévce.
Suroviny
kapr
3
hlavy
bez žaber
mrkev
300
g
celer
100
g
petržel
100
g
máslo
100
g
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
na dochucení
na dochucení
na dochucení
zakysaná smetana
1
kelímek
lze nahradit bílým smetanovým jogurtem
300
g
mlíčí a jikry
vinný ocet červený
60
ml
víno bílé
80
ml
krupicový cukr
1
PL
z 1 malé bagety
olivový olej
2
PL
na opečení krutonů
petrželka
na ozdobení
Postup
1
Hlavy povařte ve vroucí vodě spolu se vším kořením, sceďte a maso oberte. Kořenovou zeleninu jemně nakrájejte nebo nastrouhejte, osmahněte dozlatova na části másla. Zbylé máslo zaprašte moukou na světlou jíšku, vlijte do procezeného vývaru z hlav, uveďte do varu a dvacet minut vařte. Ke konci vsypte opraženou zeleninu a vlijte smetanu.
2
V kastrůlku svařte ocet, víno a cukr, sůl a přidejte jikry a mlíčí. Povařte asi deset minut, pak nechte v marinádě zchladnout. Pokrájejte a přidejte spolu s kostičkami bagety do polévky.
Komentáře