
Špaldové palačinky
Až vás zase přepadne neodolatelná chuť na palačinky, zkuste tuhle zdravou obměnu. Zamilujete si ji!
Vydání: 2007/8
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
- 50 ml smetany
- 200 ml podmáslí
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanička tvarohu
- 2–3 lžíce medu
- šťáva z poloviny citronu
- 200 g pokrájeného ovoce – jahody, maliny, broskve, meruňky…
- kousek másla na smažení
- čokoládová nebo karamelová poleva na přelití (nemusí být) nebo moučkový cukr na posypání
Na těsto:
Příprava jídla
1. Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smíchejte na řidší těsto a nechte půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promíchejte.
2. Zatímco těsto odpočívá, utřete tvaroh s medem a citronovou šťávou. Pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte trochu medu nebo cukru.
3. V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta.
4. Na hotové palačinky rozetřete tvarohovou náplň, přidejte ovoce a srolujte. Posypte moučkovým cukrem nebo polijte oblíbenou polevou.
2. Zatímco těsto odpočívá, utřete tvaroh s medem a citronovou šťávou. Pokud se vám směs zdá málo sladká, přidejte trochu medu nebo cukru.
3. V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta.
4. Na hotové palačinky rozetřete tvarohovou náplň, přidejte ovoce a srolujte. Posypte moučkovým cukrem nebo polijte oblíbenou polevou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jarka Plešková (neověřeno)
24. Červen 2008 11:57
Alena (neověřeno)
7. Červenec 2008 10:47
Jirka Sirka
9. Srpen 2018 15:50