Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Vánočka

Popis receptu: 
Jedna z nejlepších "šťavnatých" vánoček.. recept děděný z generace na generaci. A nejen na svátky vánoční, ale těsto lze použít i třeba na velikonoční bochánek či věnec nebo zkrátka na pečivo během celého roku.
Autor: Kristýna Boubínová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    15 dkg másla 15dkg cukru krupice + lžíce cukru do kvásku 4 žloutky 375ml mléka 75 dkg hladké mouky 5 dkg droždí mandle naložené v rumu špetka soli vejce na potření moučkový cukr a rozpuštěné máslo na potření

Příprava jídla

Máslo, cukr a žloutky utřeme do hladka. Po té vytvoříme kvásek. Mléko ohřejeme, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme kvasnice. Mouku prosijeme se špetkou solí do mísy, přidáme ušlehané máslo s cukrem a žloutky, kvásek a zaděláme. Hněteme tak dlouho, dokud se těsto nezačne odlepovat od misky. Po zadělání přikrejeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 dílů. Z každého utvoříme bochánek a po té vyválíme "hady" na vánočku. Pleteme ze 4, 3 a 2 dílů. Mezi jednotlivá patra vkládáme mandličky naložené v rumu (nepřidáváme je do těsta při jeho výrobě - to by příliš ztěžklo a špatně kynulo). Po upletení vánočky ji posypeme strouhanými mandlemi, potřeme vyjíčkem a necháme ještě tak přibližně 30 minut v teple kynout (třeba v mírně vyhřáté troubě). Aby se nesesunula, můžeme do ní zapíchat špejle.
Pečeme při 140 stupních na horkovzduch asi tak 50-60 minut. Ihned po vyndání z trouby vánočku cukrujeme moučkovým cukrem a potíráme máslem. Klidně v několika vrstvách.
REKLAMA

Přidat komentář