
Mandlové muffiny se švestkami
S kousky čerstvých švestiček
Vydání: 2011/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: na 12 muffinů
Ingredience
- 75 g mandlových lupínků, opražených
- 250 g hladké nebo polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 velké vejce o pokojové teplotě
- 200 ml mléka + 2 lžíce tekutého medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 60 ml mandlového oleje (prodejny zdravé výživy nebo Vom Fass)
- 40 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- 12 švestek, vypeckovaných, pokrájených
Příprava jídla
1 Troubu zahřejte na 200 °C. Mandle za občasného promíchání 5 minut opékejte na plechu v troubě či na sporáku na pánvi, aby zezlátly. Rozprostřete je na talíř a nechte 5 minut chladnout. Dvě třetiny pak semelte najemno (ne na pastu) a v misce je smíchejte s moukou, cukrem, kypřicím práškem a solí.
2 V míse vyšlehejte vejce s mlékem, medem a oběma extrakty dohladka. Pak vešlehejte olej a máslo. Do hladké směsi vmíchejte zbylé mandle a pak moučnou směs.
3 Těstem naplňte formičky vyložené košíčky či pečicím papírem a posypte švestkami. Pečte asi 20 minut do světle zlatohněda. Špejle by měla vyjít s pár vlhkými drobečky.
Přidat komentář