
Kapr s vejmrdou
Smažený kapr tak trochu jinak: se sladkou paprikou a řízným křenem, zjemněným jablky. Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, si bez něj nedokáže představit Vánoce.
Vydání: 2011/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Ingredience
- filety z 1 kapra, zbavené kůže
- 120 g bílého uzeného špeku
- 3–4 stroužky česneku
- 200 g hladké mouky
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- špetka pálivé papriky (podle chuti)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sádlo na smažení
- 150 g najemno nastrouhaného jablka
- 100 g najemno nastrouhaného čerstvého křenu
- 2 lžíce horkého masového vývaru
- 1 lžíce octa
- špetka soli
- 1/2–1 lžíce krupicového cukru (záleží na kyselosti jablka)
NA VEJMRDU
Příprava jídla
1 Jablka a křen na vejmrdu smíchejte a ihned zalijte octem a horkým vývarem, aby jablka nezhnědla. Osolte, přisypte cukr a dejte do chladu rozležet alespoň na 4 hodiny.
2 Špek nakrájejte na špalíčky a jednotlivé porce kapra prošpikujte, osolte a opepřete. Česnek prolisujte a potřete jím vnější stranu filetů (tj. tam, kde byla kůže). Hladkou mouku smíchejte s oběma paprikami a filety ve směsi obalte, přebytečnou mouku lehce oklepejte. Kapra opečte na sádle. Podávejte s vejmrdou a bramborovým salátem.
Přidat komentář