
Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů
Sýrové brambory
Vydání: 2012/1
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 30 minut
Pečení: 30 minut
P
Ingredience
- trocha másla
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 60 g ementálu, nastrouhaného nahrubo
- 60 g sýra raclette nebo comté, strouhaného
- 900 g moučných brambor (varný typ C), nakrájených na tenké plátky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 čerstvých bobkových listů
- 30 g najemno strouhaného parmazánu
Příprava jídla
1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. V míse promíchejte ementál a raclette nebo comté. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem.
2
2
Přidejte polovinu brambor, rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla, posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte 3 minuty.
3 Vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, brambory pečte rovnou v ní.)
4
Posypte parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.
Přidat komentář