30 receptů na nejlepší domácí sušenky

30 receptů na nejlepší domácí sušenky

Všichni milují sušenky. Hodí se jako praktická svačinka na cesty nebo rychlé mlsání pro nečekanou návštěvu. Jejich přípravu zvládnou i začátečníci. Vyberte si ze sedmi zásadních typů sušenek. Nabízejí tolik variant, že byste klidně mohli upéct tisíc a jednu sušenku a každá by chutnala jinak. 

1. Klasické americké cookies

Křupavé na povrchu, měkké uprostřed – sušenky, jak je mají rádi v USA, jsou vynikající. Pečte je raději rovnou z dvojnásobného množství těsta. V uzavřené nádobě vydrží opravdu dlouho křupavé a lahodné.

  • Při pečení jim věnujte pozornost a bedlivě je hlídejte. Rády se připalují, stačí chvilička a zhnědnou příliš. Lepší jsou nedopečené než příliš upečené.
  • Neplechu rády působí také rozinky a banán, který rychle karamelizuje a rychle se připálí.
  • Zato oříšky či čokoláda jsou naprosto bezstarostnou přísadou. 

Náš tip: Posypte sušenky hrubou solí, dá vyniknout jejich sladké chuti.

Sušenky s ořechy a brusinkami

Více

2. Máslové sušenky a shortbread

Do této skupiny patří milované linecké cukroví a další sušenky připravované z másla, mouky a cukru. Jejich máslová chuť přímo svádí k promazání kyselejší marmeládou.

Jejich ještě máslovější sourozenec, tradiční skotské sušenky shortbread se vyznačují lahodnou chutí, nenáročnou přípravou a dlouhou trvanllivostí. Pokud máte chut posunout je o úroveň výš, přidejte do těsta nasekané oříšky. Skvělé jsou třeba makadamové nebo pekanové.

3. Plněné sušenky

O možnosti promazat linecké sušenky jsme už mluvili. Plnit je však můžete také krémy nebo karamelovým kondenzovaným mlékem, jako to dělají Španělé se sušenkami alfajores.

4. Celozrnné

Sušenky nabízejí jedinečnou možnost, jak zařadit do pečení celozrnnou mouku a další zajímavé  suroviny, jako jsou ovesné vločky, oříšky, otruby, sušené ovoce, med, melasu či sirupy jako alternativu klasického řepného cukru.

  • Na rozdíl od tradičních moučníků (bublaniny, piškoty, kynuté buchty apod.) jim nevadí, pokud použijete jen celozrnnou pšeničnou mouku nebo experimentujete s moukou žitnou (perníčky), špaldovou nebo použijete jako základ ovesné vločky.
  • Po sušenkách totiž nepožadujeme, aby během pečení vyběhly - což je proces, během kterého tyto mouky příliš ochotně nespolupracují. 

Náš tip: Dodržujte poměry suchých a mokrých ingrediencí a sušenky nepřepečte. Jinak vám sušenky odpustí skoro cokoliv.

5. Biscotti 

Tyto oblíbené tvrdé italské sušenky se vyplatí mít v zásobě doma ve spíži. Vydrží opravdu dlouho a dokonale chutnají především ve spojení s kávou nebo dezertním vínem, do kterého si je Italové s gustem namáčejí, aby změkly.

  • Připravují se z mouky, vajec a cukru a jejich příprava je velmi jednoduchá. Jejich nezbytnou součístí jsou mandle či pistácie, klidně vyzkoušejte i variantu s piniovými oříšky či čokoládou.

Vánoční sušenky

Více

6. Sušenky plněné zmrzlinou

Zmrzlinové sendviče patří k dezertům, které si milují všechny generace. Dokonale se pro ně hodí sušenky podle receptu na americké cookies, které jsou tak akorát nadýchané, přitom stále křupavé.

Kávová zmrzlina v máslové sušence s malinami

Více

7. Slané sušenky

Udělají radost těm, kteří nejsou na sladké. V základu použijete stejné těsto jako na máslové sušenky, jen k nim navíc přidáte sýr, sůl a koření podle chuti.

Oblíbenými kombinacemi jsou například čedar s ořechy nebo sušená rajčata a olivy

Stániny čedarové sušenky

Více

Obchod Apetit