Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá dávka chilli. To tvoří jednu ze surovin, bez které se žádná z asijských kuchyní neobejde.
Asijská kuchyně se všeobecně řadí mezi nejzdravější na světě. Nejen díky používání čerstvých surovin, velkého zastoupení zeleniny, ale také díky množství koření, které působí blahodárně na lidský organismus. A chilli do této skupiny jednoznačně patří.
Proč dát chilli šanci?
- Látka zodpovědná za pálivost chilli, kapsaicin, zrychluje metabolismus a tím napomáhá lepšímu spalování tuků.
- Také tlumí chuť na sladké, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitu.
- Podporuje produkci hormonů štěstí a dokáže tak navodit lepší náladu.
Abyste tyto benefity využili, zařaďte chilli do vašeho jídelníčku. Pokud s ostrými jídly začínáte, nebo jim příliš neholdujete, doporučujeme pálivé koření přidávat postupně. Nejlépe až do hotového jídla, kde si jej můžete individuálně dávkovat podle chuti a snesitelnosti.
Vyzkoušejte čerstvé papričky, chilli omáčky, pasty, prášek, oleje nebo sušené chilli vločky. Všechny podoby dodají správný říz polévkám, omáčkám, těstovinám, pečeným masům i zelenině.
V případě, že jste milovníci sladkého, i u vás si papričky najdou své místo. Velmi oblíbená je kombinace chilli s tmavou čokoládou, nebo v ovocných džemech, pěnách a sorbetech.
Pálivost chilli papriček
Intenzita pálivosti chilli se odvíjí od množství kapsaicinu, které jednotlivé v různé míře obsahují. Tento alkaloid najdete v dužině i v semínkách plodu. Pokud se látka dostane do kontaktu se sliznicí budete si to pravděpodobně dlouho pamatovat - vyvolá totiž pocit pálení. Při vyšší koncentraci dokáže podráždit i pokožku, proto při manipulaci s těmi nejostřejšími papričkami raději nezapomínejte používat rukavice. Odrůd s různou intenzitou ostrosti je celá řada a určitě si mezi nimi každý vybere podle své chuti a odvahy.
Co jste možná nevěděli?
- Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice, jednotkou jsou Scovilleovy jednotky pálivosti (SHU).
- Asi nejznámější Jalapeňo obsahuje maximálně 8 000 SHU. Další známou odrůdou je například Habanero,& která dosahuje 350 000 SHU.
- Paprička, která byla vypěstovaná především proto, aby se pokořením dvoumilionové hranice SHU zapsala do Guinessovy knihy rekordů, získala jméno Trinidad Scorpion Moruga.
- V současné době je za největšího strašáka považována paprička Pepper X. Vyšlechtil ho Ed Curie a jako první přesáhla hodnotu pálivosti 3 000 000 SHU.
Kolumbovy papričky
Nejstarší zmínka o chilli potravině je více jak šest tisíc let stará a dochovala se z archeologických nálezů ve střední a jižní Americe.
- Největší zásluhu na rozšíření štiplavých papriček na evropském kontinentu měl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je dovezl ze svých cest.
- Svou štiplavostí mu připomínaly tehdy již známý pepř, proto pojmenoval tuto objevenou rostlinku pepper (v angličtině stejné označení pro papriku i pepř).
- Zpočátku bylo chilli ve Španělsku považováno spíše jen za botanickou kuriozitu. Až nedostupnost pepře a současně nemožnost vypěstovat si jej přiměla místní mnichy ke kulinářským experimentům. Postupně začlenili objev z daleké Ameriky mezi hojně používané suroviny nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
- Díky obchodování Španělůse chilli rozšířilo na Blízký Východ, do Japonska, Koreje, Číny a jihovýchodní Asie. Ostré plody rychle zdomácněly a staly se nedílnou součástí místních pokrmů.