
Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá dávka chilli. To tvoří jednu ze surovin, bez které se žádná z asijských kuchyní neobejde.
Asijská kuchyně se řadí mezi nejzdravější, nejchutnější a nejpestřejší na světě. Nejen díky používání čerstvých surovin, velkého zastoupení zeleniny, ale také díky množství koření, které působí blahodárně na lidský organismus. A chilli do této skupiny jednoznačně patří.
Proč dát chilli šanci?
- Látka zodpovědná za pálivost chilli, kapsaicin, zrychluje metabolismus a tím napomáhá spalování tuků.
- Také tlumí chuť na sladké a posiluje imunitu.
- Podporuje produkci hormonů štěstí a dokáže tak navodit lepší náladu.
Abyste tyto benefity využili, zařaďte chilli do vašeho jídelníčku. Pokud s ostrými jídly začínáte, nebo jim příliš neholdujete, doporučujeme pálivé koření přidávat postupně. Nejlépe až do hotového jídla, kde si jej můžete individuálně dávkovat podle chuti a snesitelnosti.
- Vyzkoušejte čerstvé papričky, chilli omáčku, pastu, džem, chilli dip, prášek, oleje nebo sušené chilli vločky.
- Všechny podoby dodají správný říz polévkám, omáčkám, těstovinám, pečeným masům i zelenině.
V případě, že jste milovníci sladkého, i u vás si papričky najdou své místo. Velmi oblíbená je kombinace chilli s tmavou čokoládou, nebo v ovocných chilli džemech, pěnách a sorbetech.

Pálivost chilli papriček
Intenzita pálivosti chilli se odvíjí od množství kapsaicinu, které jednotlivé v různé míře obsahují. Tento alkaloid najdete v dužině i v semínkách plodu. Pokud se látka dostane do kontaktu se sliznicí budete si to pravděpodobně dlouho pamatovat – vyvolá totiž pocit pálení. Při vyšší koncentraci dokáže podráždit i pokožku, proto při manipulaci s těmi nejostřejšími papričkami raději nezapomínejte používat rukavice. Odrůd s různou intenzitou ostrosti je celá řada a určitě si mezi nimi každý vybere podle své chuti a odvahy.
Co jste možná nevěděli?
- Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice, jednotkou jsou Scovilleovy jednotky pálivosti (SHU).
- Asi nejznámější Jalapeňo obsahuje maximálně 8 000 SHU. Další známou odrůdou je například Habanero,& která dosahuje 350 000 SHU.
- Paprička, která byla vypěstovaná především proto, aby se pokořením dvoumilionové hranice SHU zapsala do Guinessovy knihy rekordů, získala jméno Trinidad Scorpion Moruga.
- V současné době je za největšího strašáka považována paprička Pepper X. Vyšlechtil ho Ed Curie a jako první přesáhla hodnotu pálivosti 3 000 000 SHU.
Kolumbovy papričky
Nejstarší zmínka o chilli potravině je více jak šest tisíc let stará a dochovala se z archeologických nálezů ve střední a jižní Americe.
- Největší zásluhu na rozšíření štiplavých papriček na evropském kontinentu měl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je dovezl ze svých cest.
- Svou štiplavostí mu připomínaly tehdy již známý pepř, proto pojmenoval tuto objevenou rostlinku pepper (v angličtině stejné označení pro papriku i pepř).
- Zpočátku bylo chilli ve Španělsku považováno spíše jen za botanickou kuriozitu. Až nedostupnost pepře a současně nemožnost vypěstovat si jej přiměla místní mnichy ke kulinářským experimentům. Postupně začlenili objev z daleké Ameriky mezi hojně používané suroviny nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
- Díky obchodování Španělůse chilli rozšířilo na Blízký Východ, do Japonska, Koreje, Číny a jihovýchodní Asie. Ostré plody rychle zdomácněly a staly se nedílnou součástí místních pokrmů.
Zdroje informací: ScovilleScale, MasterClass, ChilliPepperMadness