0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostřejší život s chilli papričkami. Co stojí za jejich pálivostí?

chilli papričky
ZDROJ: Adi Chrisworo/Unsplash
sdílet:

Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá dávka chilli. To tvoří jednu ze surovin, bez které se žádná z asijských kuchyní neobejde.

Asijská kuchyně se všeobecně řadí mezi nejzdravější na světě. Nejen díky používání čerstvých surovin, velkého zastoupení zeleniny, ale také díky množství koření, které působí blahodárně na lidský organismus. A chilli do této skupiny jednoznačně patří.  

Proč dát chilli šanci?

  • Látka zodpovědná za pálivost chilli, kapsaicinzrychluje metabolismus a tím napomáhá lepšímu spalování tuků.
  • Také tlumí chuť na sladké, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitu. 
  • Podporuje produkci hormonů štěstí a dokáže tak navodit lepší náladu. 

Abyste tyto benefity využili, zařaďte chilli do vašeho jídelníčku. Pokud s ostrými jídly začínáte, nebo jim příliš neholdujete, doporučujeme pálivé koření přidávat postupněNejlépe až do hotového jídla, kde si jej můžete individuálně dávkovat podle chuti a snesitelnosti.  

Vyzkoušejte čerstvé papričky, chilli omáčky, pasty, prášek, oleje nebo sušené chilli vločky. Všechny podoby dodají správný říz polévkám, omáčkám, těstovinám, pečeným masům i zelenině.  

 

V případě, že jste milovníci sladkého, i u vás si papričky najdou své místo. Velmi oblíbená je kombinace chilli s tmavou čokoládou, nebo v ovocných džemech, pěnách a sorbetech.  

Pálivost chilli papriček 

Intenzita pálivosti chilli se odvíjí od množství kapsaicinu, které jednotlivé v různé míře obsahují. Tento alkaloid najdete v dužině i v semínkách plodu. Pokud se látka dostane do kontaktu se sliznicí budete si to pravděpodobně dlouho pamatovat - vyvolá totiž pocit pálení. Při vyšší koncentraci dokáže podráždit i pokožku, proto při manipulaci s těmi nejostřejšími papričkami raději nezapomínejte používat rukavice. Odrůd s různou intenzitou ostrosti je celá řada a určitě si mezi nimi každý vybere podle své chuti a odvahy. 

Co jste možná nevěděli? 

  • Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice, jednotkou jsou Scovilleovy jednotky pálivosti (SHU).  

  • Asi nejznámější Jalapeňo obsahuje maximálně 8 000 SHU. Další známou odrůdou je například Habanero, která dosahuje 350 000 SHU.  

  • Paprička, která byla vypěstovaná především proto, aby se pokořením dvoumilionové hranice SHU zapsala do Guinessovy knihy rekordů, získala jméno Trinidad Scorpion Moruga

  • V současné době je za největšího strašáka považována paprička Pepper X. Vyšlechtil ho Ed Curie a jako první přesáhla hodnotu pálivosti 3 000 000 SHU.  

Kolumbovy papričky 

Nejstarší zmínka o chilli potravině je více jak šest tisíc let stará a dochovala se z archeologických nálezů ve střední a jižní Americe.  

  • Největší zásluhu na rozšíření štiplavých papriček na evropském kontinentu měl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je dovezl ze svých cest.
     
  • Svou štiplavostí mu připomínaly tehdy již známý pepř, proto pojmenoval tuto objevenou rostlinku pepper (v angličtině stejné označení pro papriku i pepř). 
     
  • Zpočátku bylo chilli ve Španělsku považováno spíše jen za botanickou kuriozitu.nedostupnost pepře a současně nemožnost vypěstovat si jej přiměla místní mnichy ke kulinářským experimentům. Postupně začlenili objev z daleké Ameriky mezi hojně používané suroviny nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
     
  • Díky obchodování Španělů se chilli rozšířilo na Blízký Východ, do Japonska, Koreje, Číny a jihovýchodní Asie. Ostré plody rychle zdomácněly a staly se nedílnou součástí místních pokrmů. 

Související články

Thajský dezert jménem mango sticky rice
  • Zajímavosti

Thajský dezert jménem mango sticky rice

Kdo byl někdy v Thajsku, narazil na mango sticky rice. Naskytne-li se příležitost, určitě tento skvělý dezert ochutnejte. Mango se sladkou rýží patří k tomu nejjednoduššímu a nejlahodnějšímu, co si můžete v Asii dát. ...
Koření kari, král evropských indických pokrmů
  • Suroviny

Koření kari, král evropských indických pokrmů

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit