Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Neobyčejný květák a jeho všestranné využití při vaření

Leckdo by mohl květák považovat za obyčejnou surovinu. Opak je však pravdou, tako košťálová zelenina vás překvapí svou všestranností. Pokrmům dodá množství prospěšných látek a v receptech hravě nahradí maso, ale třeba i mouku. Nechte se námi inspirovat netradičním pojetím karfiolu.
25. 2. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Květák můžeme podle sklizně rozdělit na několik odrůd, setkat se tak můžeme s květákem zimním, raným, letním i letně podzimním. Sklízet karfiol v zimě umožňuje pěstování ve skleníku. Svým složením je květák považován za velice prospěšnou zeleninu. Pojďme se podívat, čím tělo obohatíme, pokud si připravíme oběd s květákem v hlavní roli.

Zdravotní benefity květáku

  • je označován za přírodní antioxidant
  • je účinný při detoxikaci organismu
  • najdeme v něm vlákninu, rozpustné cukry, karotenoidy a fenolické sloučeniny
  • je bohatý na fytonutrienty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem, snižuje tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění či rakoviny
  • do těla přináší řadu minerálů: především draslík, fosfor a mangan
  • může se pyšnit bohatým obsahem vitaminů: B5, B9, C a K
  • obsahuje také podíl omega-3 mastných kyselin i beta-karotenu
  • jeho účinky jsou protizánětlivé
  • vyrovnává hladinu hormonů v krvi
  • snižuje riziko srdečního onemocnění i poruch mozku
  • zlepšuje trávení, je vhodný při redukci tělesné váhy

Netradiční květákové recepty

Květáková pizza

Máte rádi pizzu s křupavým těstem, ale chcete se vyhnout mouce, potažmo lepku? Květák vám skvěle poslouží jako základ na pizzu. Budete potřebovat 1 velký syrový květák, který očistíte, omyjete, rozložíte na růžičky a rozmixujete do hladké textury. Přesypte jej do misky, kam také přidáte tři lehce našlehaná vejce, nahrubo nastrouhaný sýr podle vaší chuti, italské bylinky, sůl a pepř. Aby těsto lépe drželo při sobě, přidat můžete také půl hrníčku oloupaných rozmixovaných mandlí nebo tři lžíce lněného semínka. Smícháním vytvoříte kompaktní těsto, trochu těžší než klasický základ na pizzu. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem, který lehce potřete olivovým olejem. Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte je na plechu do kruhového tvaru pizzy vysoké alespoň 1 cm. Vytvořený základ potřete trochou olivového oleje, získáte tak křupavější výsledek. Oba plechy vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechejte 20 minut zapékat. Mezitím si připravte ingredience, kterými chcete těsto pizzy obložit. Fantazii se meze nekladou, nebojte se sáhnout po kvalitní šunce, mozzarelle, kozím sýru, špenátu, rajčatovém protlaku, ančovičkách či po dalších oblíbených surovinách. Po 20 minutách základ pizzy vyndejte, naaranžujte zbylé suroviny a dalších 10 až 15 minut nechte rozpéct. Křupavá květáková pizza je vhodná při dietě i pro jedince s celiakií. Pokud si na květákové těsto netroufáte, ale přesto byste pizzu s chutí květáku vyzkoušeli, upečte si tuto verzi provoněnou šalvějí a sýrem Raclette.

Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

Když jsme tuhle pizzu fotili, museli jsme jí upéct dvojnásobek, aby se dostalo na všechny zájemce, kteří nasáli její...

Zdravější verze (ne)smaženého sýru

Dokud neochutnáte, neuvěříte, jak výtečná tato verze (ne)smaženého sýra je. Autorka článku se ke klasickému „smažáku“ už nejspíš nikdy nevrátí, je totiž stejně skvělá jako originál, a navíc si olejem nezašpiníte sporák – veškerou práci za vás totiž udělá trouba. Na dva „smažáky“ budete potřebovat očištěný velký květák, rozebraný na růžičky. Ty opět rozmixujte na drť, kterou vložte do připravené misky. Misku zakryjte potravinářskou fólií a vložte do mikrovlnné trouby. Nastavte nejvyšší stupeň ohřevu a nechte 10 minut zahřívat. Po krátkém vychladnutí drť přesypte do čisté utěrky, a snažte se z ní vymačkat veškerou vodu. Suchý květák poté promíchejte v misce se sladkou paprikou, oreganem, půl hrnkem nastrouhaného parmezánu, jedním vejcem, solí, pepřem a pokud chcete lehce orientální nádech, lžicí kurkumy. Z květákové hmoty si vytvarujte na pečící papír čtyři čtverce vysoké do 1 cm. Je žádoucí, aby čtverce byly stejně veliké. Vložte je na 10 až 15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte, dokud nezezlátnou. Poté je vyjměte z trouby, na dva čtverce vyskládejte nakrájenou mozzarellu či nastrouhaný parmezán, a překryjte je zbylými dvěma čtverci. Vzniknou tedy dva květákové „sendviče“. Vložte plech ještě jednou do trouby na zhruba 5 minut, až se sýry dokonale rozpustí a oba plátky spojí. Nesmažený květákový sýr je hotový, podávat jej můžete klasicky s vařenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou, případně jen tak s lehkým jogurtovým dipem.

Květákové pyré

Chystáte se připravit k nedělnímu obědu plátek masa či ryby, a nevíte jakou přílohu zvolit? Květákové pyré je vynikajícím kompromisem mezi bramborovou kaší a zeleninovou haší. Budete potřebovat kilogramovou hlavu květáku, smetanu ke šlehání, vývar, lžíci másla a sůl. Očistěný květák vložte do hrnce spolu s vývarem a smetanou. Přiveďte k varu na vysokém plameni. Poté teplotu stáhněte a nechte probublávat cca 20 minut, dokud nebude květák úplně měkký. Poté dvě třetiny tekutiny slijte, květák rozmixujte se zbylou tekutinou a lžící másla dohladka. Dochuťte solí, a ještě teplé můžete podávat.

Ryba s květákovým pyré a oreganovým máslem

Nečekaná obměna klasické ryby s bramborovou kaší. Až ji ochutnáte, budete nadšení.

Květáková pečínka

Karfiol hravě nahradí také maso. Vyzkoušet můžete například květákovou „pečínku“ vonící indickým kořením Tandoori. Na rozdíl od masa bude květák za 30 minut ogrilovaný. V přípravách začněte s marinádou. Rozmixujte dohladka bílý či řecký jogurt, červenou cibuli, česnek, zázvor, chilli papričku, citronovou šťávu, sůl, mletý římský kmín, mletý koriandr, uzenou papriku, kurkumu a směs koření garam masala. Mezi dva kusy pevného alobalu vložte celou hlavu květáku zbavenou spodního košťálu, který naříznete do tvaru X. Květák ze všech stran propíchejte ostrým nožem, aby se prohříval rovnoměrně a dokonale pojmul připravenou marinádu. Nalijte ji na květák a pomocí rukou ji co nejlépe vetřete do něj. Důkladně květák obalte alobalem a dejte chladit na 6 hodin do lednice, nejlépe však přes noc. Po vychladnutí rozehřejte gril na střední až vysoký žár, položte na něj květák v alobalu spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut se zakrytým poklopem, poté květák vybalte a opět přiklopený jej propékejte. Pravidelně jej znovu potírejte jogurtovou marinádou. Květák by měl být navrchu ožehnutý, uvnitř však krásně měkký. Po vyndání z grilu jej položte na talíř, zakryjte alobalem a nechejte ještě 5 minut odpočinout. Servíruje se se zálivkou a rýžovým salátem.

Tandoori květák s rýžovým salátem

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá...

Další méně známé květákové recepty jsme pro vás připojili pod článek. Nechte se námi inspirovat a dopřejte květáku, ať může zazářit jako hlavní surovina nedělního oběda.

Související

Tabouleh s pečeným květákem

Jednoduché vegetariánské jídlo, které poslouží jako svěží příloha i jako hlavní chod. Doporučujeme...

Květáková rýže

Až vyzkoušíte květákovou rýži, už nikdy nebudete chtít tu skutečnou!

Rýžovo-květáková burrito miska

„Fotek nejrůznějších Buddha bowls, jak se misce se spoustou zeleniny, luštěnin či masa říká, je plný...

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Těstoviny můžete posypat nasucho opraženou strouhankou s oříšky.

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Skvělá rodinná večeře i rychlé pohoštění pro přátele!

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Klíčky a výhonky obsahují živiny v dostupnější formě než semena, z nichž vyrašily (důležité zvlášť u luštěnin). Abyste...

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi...

Květákové kung pao

Květákové kung pao si vás rychle získá jednoduchou a bleskovou přípravou a skvělou chutí!

Květák s parmazánem

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého...

Květák jako francouzské brambory

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Květák s mrkví v kari nálevu

Dejte pozor, ať to nepřeženete s ochutnáváním během přípravy. Po rozležení je totiž opravdu ještě lepší.

Aloo gobi neboli květák a brambory

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo...

Přidat komentář