Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky a jak na její pěstování?
11. 3. 2021 | Autor: Petr Šúth

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. 

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky. Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek.

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

I obyčejnému chlebu s máslem dodá jasně zelená řeřicha jarní šmrnc. Poradíme vám, jak si ji snadno a rychle vypěstovat.

V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety. 

Jak řeřicha prospívá našemu tělu?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Několik tipů pro pěstování řeřichy

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7–9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce. 

Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. A co si z řeřichy můžete připravit?

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichový salát, který vám nejen v předjaří přijde k duhu. Někteří labužníci ji používají také do polévek nebo jako alternativu soli.

Řeřichová polévka

Tahle polévka má pro vás mnohá plus: svou ostrou svěží chutí povzbudí apetyt, obsahuje až 100 mg vitaminu C, karoten,...

Pokud jste si z našich tip nevybrali nebo vám z úrody ještě pár zelených lístků zbylo, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další zdravé recepty, na kterých si můžete pochutnat každý den.

Související

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě...
Voňavý souboj: koriandr versus petrželka

Voňavý souboj: koriandr versus petrželka

Která bylina je voňavější a chutnější? V redakci jsme provedli testování. Výsledek? Plichta! Všechny recepty získaly...

5 bylinek pro dobré trávení

Přicházející jarní dny přímo vybízejí k očistné kúře na podporu metabolismu. Změna stravovacích návyků může však někdy...
Biovaření: lněné semínko

Biovaření: lněné semínko

Semínka lnu jsou zárodkem celé rostliny a zásobárnou živin a cenný látek, kterých můžete využít i vy.

Pažitka dělá jaro

Stačí i jen pár nasekaných stonků, a hned ucítíte tu lehce štiplavou chuť, která je tak typická pro jaro. Poznejte...

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček...

Zasaďte si mátu peprnou a zatočte s nachlazením, zažívacími obtížemi i stresem

Řadí se k aromatickým bylinám, kterým se daří na vlhkých místech. Její květ zaručeně poznáte, má čtyřhranné lodyhy s...

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Často se s ní setkáme jako s ozdobou polévek, pečínek nebo studených salátů. Petržel ale není jen reprezentativní...

Což takhle dát si špenát?

Legendární česká komedie přisuzuje špenátu magické schopnosti a v kombinaci se převratným vynálezem udělá z hlavních...

Řeřichová polévka

Tahle polévka má pro vás mnohá plus: svou ostrou svěží chutí povzbudí apetyt, obsahuje až 100 mg vitaminu C, karoten,...

Smetanový dort s pažitkou a řeřichou

Spousta pažitky a mladé lístky řeřichy dodají koláči ze smetany a sýra nejen skvělou chuť, ale i krásu. Prostě k...

Sýrové krokety s řeřichou

Nejdřív zkuste ,vařila myšička kašičku‘, pak si pohrajte jako s plastelínou. Krokety jsou dětsky jednoduché...

Salát s řeřichou

Tenhle krásně zelený, pikantní salát je skvělý k masu i těstovinám.

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Přidat komentář