Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni?
16. 11. 2020 | Autor: Petr Šúth

Konzumace zázvoru má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází zřejmě z jihovýchodní Asie, odkud postupně pronikl do mnoha koutů světa. Ve starém Řecku se rozšířil zásluhou arabských obchodníků, kteří zázvor dováželi jako žhavé zboží.

5 nápadů, jak si vychutnat zázvor

Skvěle chutná, v zimě krásně prohřeje, působí proti bolestem hlavy a má protizánětlivé účinky. Zázvor ladí s asijskými...

O jeho rozšíření po Evropě se ale postarali Římané, kterým se dostal do rukou při výpravách do Indie v 1. stol. n. l.  Tajemné koření se časem stalo osvědčeným dochucovadlem masitých pokrmů a Římané jej rozšířili i za hranice Pyrenejského poloostrova.

S pádem římského impéria zmizel načas zázvor z našich jídelníčků.  Ve větší míře se znovu objevil o pár století později, kdy během zámořských objevů vzrost zájem o exotická koření. Od té doby obliba zázvoru rostla. A není divu.

Rostlina s téměř magickými účinky?

Zázvor má protizánětlivé a protihorečnaté účinky, proto nám přijde vhod zejména v období chřipek a nachlazení. Je považován za skvělý přírodní antioxidant. Dokáže si poradit i s otoky a bolestmi svalů, ať už při oslabení, nebo po náročném fyzickém výkonu.

Podle nedávných studií pomáhá rovněž zmírňovat projevy osteoporózy (v kombinaci se seznamovým olejem nebo tekutou skořicí). Zázvor je účinný při boji s těhotenskými nevolnostmi, ale skvěle funguje také při střevní chřipce. Běžně se využívá jako osvědčený lék proti mořské nemoci.

A to nejlepší nakonec: zařazením zázvoru do jídelníčku můžete dokonce snížit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Jen to příliš nepřehánějte. Zázvor je totiž návykový a tělo si na něj snadno zvykne.

Co všechno můžeme připravit ze zázvoru?

Zázvor má pikantní, citrusovou chuť. Díky svému nezaměnitelnému aroma je vhodný nejen do pokrmů, ale také na provonění celého domu. Zázvor můžete používat:

  • vcelku (nakrájený na plátky)
  • sušený
  • v prášku
  • ve formě prášku
  • ve formě oleje
  • jako likér

Nevíte, co vyzkoušet dřív? Máme pro vás pár spolehlivých tipů.

1. Čerstvý zázvor je ideální do čaje

Pokud potřebujete rozproudit krev nebo zahnat škrábání v krku, připravte si lahodný zázvorový čaj, který máte hotový během chvilky. Zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte na jemné plátky a během louhování můžete přidat lžičku medu nebo skořici.

Zázvorový čaj

Nejlepší lék na zimní neduhy, jako je chřipka nebo nachlazení, jsme vylepšili šťávou z klementinek a lístky máty...

A kdyby vám ještě nějaký ten kousek zázvoru zbyl, co takhle si ho uložit na horší časy? Po nakládaném zázvoru můžete sáhnout vždy, když budete potřebovat zahnat (pod)zimní neduhy.

2. Zázvorový likér

Milovníci něčeho ostřejšího připravují ze zázvoru prověřený životabudič, který vás postaví na nohy za každé situace. V kombinaci s alkoholem vydrží zázvor i půl roku. Pokud vám tedy náhodou dojdou zásoby v baru, stačí sáhnout do spíže a překvapit návštěvu touhle netradiční pochoutkou.

Zázvorový likér

Tenhle nakopávací životabudič jsme odkoukali od Jany Černé ze Zásadně zdravě – doporučuje ho při...

3. Kandovaný zázvor

S kandovaným zázvorem vyladíte pokrmy k dokonalosti. U přípravy si přitom vystačíte jen s několika surovinami a dostatečně velkým hrncem. Pak už jen stačí troška trpělivosti. Hotový zázvor uložte do sklenic.

Kandovaný zázvor a sirup

Dá říz sladkému i slanému. Ne v každém obchodě ho mají, tak si ho vyrobte sami! Beztak je domácí kandovaný zázvor a...

Už vám začíná kručet v žaludku a dali byste si raději nějakou (pečenou) dobrotu? Zázvor dodá říz sladkým i slaným jídlům. Pár šikovných receptů, které určitě stojí za vyzkoušení, najdete v sekci pod článkem.

Související

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v...

Zmrzlina se zázvorovými banány

Banánová mana! Zkaramelizovaný cukr, zázvor a rum – to je dokonalost sama. Podávejte třeba s čokoládovou...

Sójovo-zázvorová žebírka

Oblíbená žebírka šmrncnutá asijskými chutěmi

Maso v zázvorové marinádě

Jídlo, které hřeje a voní dálkami

Meruňkovo-zázvorové čatní

Doplňte letní tabuli o tohle skvělé čatní. Ke grilovanému masu naprosto dokonalé.

Zázvorové sušenky

Voňavé bochánky potěší každého!

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech...

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Rádi byste našli něco na zahřátí, co povzbudí ducha, podpoří tělo, a není v tom stopička pálenky? Zelený čaj je zdravým...

Přidat komentář