Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2281 kcal
Bílkoviny 102 g
Cukr 163 g
Tuky 123 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Proč tohle vyzkoušet? Pro ozvláštnění menu letních grilovaček a také proto, že pizzu miluje každý!

Suroviny

droždí sušené 2 ČL
krupicový cukr 0.5 ČL
jogurt bílý 70 g
olivový olej panenský 1 PL
mouka pšeničná hladká 150 g
+ na poprášení
sůl mořská 0.5 ČL
Na obložení
olivový olej panenský 3 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
citronová kůra 2 ČL
najemno, nejlépe z bioctronu
špenát 750 g
lze nahradit mangoldem, očištěný
mozzarella 250 g
nastrouhaná, lze nahradit sýrem oštiepok, nastrouhaným
cibule červená 1 ks
lze nahradit bílou, na tenká kolečka
feta 200 g
lze nahradit jiným podobným sýrem, na plátky
citron 2 ks
rozpůlené, nejlépe bio

1 V misce rozmíchejte droždí s cukrem a 2 lžícemi vlažné vody. Nechte stát 10 minut, až se na směsi objeví bubliny. Jogurt smíchejte s olejem. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek i jogurt a vypracujte těsto.

2 Vyklopte ho na pracovní plochu mírně poprášenou moukou a hněťte 5 minut, aby bylo hladké a pružné. Vložte ho do mísy mírně vytřené tukem, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem. Těsto rozdělte na 2 části a na válu mírně poprášeném moukou z nich vytvarujte placky o rozměrech asi 15 x 30 cm.

3 Ve velké pánvi rozpalte 1 lžíci oleje na silném ohni. Vsypte česnek, citronovou kůru a špenát či mangold, opékejte asi 2–3 minuty, až špenát zavadne. Osolte.

4 Na střední teplotu zahřejte grilovací pánev nebo gril. Těsto na pizzu potřete zbylým olejem a 3 minuty opékejte z jedné strany, obraťte, pokryjte špenátem, mozzarellou, cibulí a sýrem feta a opékejte další 3 minuty. Mezitím vedle 3 minuty opékejte rozpůlené citrony řezem dolů, aby zkaramelizovaly. Podávejte je k pizze.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit