Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 silvestrovských chuťovek pro masožrouty

6 silvestrovských chuťovek pro masožrouty
sdílet:

Ať už letošního Silvestra strávíte v úzkém kruhu rodinném, nebo plánujete sešlost s přáteli, jistě se mezi vámi objeví někdo, kdo nedá dopustit na masové pokrmy. Udělejte mu radost a přichystejte malé chuťovky plné masité chuti a výborného koření.

 

Rodinné návštěvy, nečekaní hosté i oslava Nového roku. To všechno jsou příležitosti, kdy se u vašeho konferenčního stolku může potkat poměrně velký počet lidí. Návštěvu sice můžete pohostit plnohodnotných chodem, avšak mnohem praktičtější bude, když připravíte několik chuťovek a jednohubek. A pokud už teď víte, že mezi hosty nebude žádný vegetarián, můžete připravit skvělé masové pochoutky.

Švestky ve slanině

Spojení chuti švestek se slaninou nenechá v klidu žádného masožrouta. Dobrou zprávou navíc je, že švestky ve slanině připravíte do 20 minut, a tak jsou ideální volbou ve chvíli, kdy k vám přišla nezvaná návštěva. Nejprve si předehřejte troubu na 200°C.

Mandle nasucho opražte na pánvi. Nechte zchladnout a pak jimi naplňte švestky – do každé dejte namísto pecky jednu mandli. Švestky dejte do misky, zalijte portským a nechte alespoň půl hodiny marinovat. Poté každou švestku obalte ve slanině a spíchněte párátkem. Rozložte na plech a dejte péct, dokud slaninka nebude pěkně křupavá. 

Malé biftečky

Kdo by nemiloval kousek šťavnatého masa? Dopředu vám radíme, abyste mini biftečky připravili z dvojité porce masa, neboť jejich chuť je naprosto návyková. Maso z hovězího zadního umelte nebo nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Nastrouhejte 3 brambory a spolu se 4 lžícemi olivového oleje je přidejte k masu. Ochuťte 2 lžícemi hořčice, solí a pepřem a tvarujte biftečky. Každý poprašte z obou stran moukou. Poté rozpalte nepřilnavou pánev, nalijte do ní trochu oleje a biftečky po obou stranách opečte dozlatova. Podávejte s čerstvým chlebem, případně s hořčicí.

Masové kuličky

Švédský nábytkářský dům sice připravuje výborné masové kuličky, avšak troufáme si tvrdit, že skvělé kuličky připravíte i ve vaší kuchyni. Do robotu dejte 4 plátky toustového chleba, pokropte je 100 ml mléka, přidejte 1 vejce a promíchejte. Nechte deset minut rozležet. Mezitím v pánvi na oleji opékejte 1 cibuli, a to zhruba  3 až 5 minut doměkka.

Do směsi v robotu přidejte 2 lžičky pasty harrisa, arabské koření, sůl a znovu promíchejte a rozsekejte nadrobno. Přidejte 300 g mletého masa a mixujte. Směs vyklopte do mísy a ručně přimíchejte cibuli a nadrobno nakrájené sušené meruňky. Ze směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je v troubě předehřáté na 190 °C pečte asi 10–15 minut dozlatova.

Pizza větrníky

V Itálii by se možná křižovali, avšak chuť malých pizza větrníků z listového těsta je jednoduše neodolatelná. Nejprve rozválejte listové těsto na tenký plát a rozetřete na něj rajčatovou omáčku. Pak na ni naskládejte plátky šunky a posypte je nastrouhaným sýrem (např. čedarem). Poté těsto opatrně a pevně srolujte do tvaru šišky, aby se nerozjelo, a vložte na 10 minut do lednice. Po vychladnutí šišku nakrájejte na tenké plátky (vzniknou malé větrníky), potřete je rozšlehaným vejcem, posypte bylinkami a vložte do trouby rozpálené na 180 až 200 °C. Pečte  zhruba 12 až 15 minut.

Miniburgery

Chcete své hosty doopravdy překvapit? Pak připravte šťavnaté miniburgery, které můžete naplnit dle vlastního gusta. Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte dva plechy papírem na pečení. V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody, přidejte 100 g másla a lžičku soli, ztlumte plamen a rychle vmíchejte 130 g hladké mouky. Míchejte tak dlouho, až těsto zhoustne a bude se odlepovat od stěn. Nechte 10 minut zchladnout. Do těsta pak postupně vmíchejte 3 vejce a nakonec parmazán. Z těsta vytvořte pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku na každém plechu asi 15 bochánků. Zbylé vejce prošlehejte s mlékem a bochánky potřete. Pečte 25–30 minut dozlatova. Následně se můžete rozhodnout, zda dáte přednost rostbífové náplni, mini burgerům s kimči majonézou, miniburgerům se žampiony nebo klasickým burgerům s plátkem čedaru, rajčetem, ledovým salátem a majonézou.  

Masová pomazánka

Výbornou delikatesou jsou také jednohubky s masovou pomazánkou, která vyniká svou jemně pikantní chutí. Troubu předehřejte na 200°C. V kastrolu opékejte nadrobno nakrájenou jednu cibuli, nasekané 4 stroužky česneku a chilli papričky. Potom přidejte 250 g mletého masa a opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte 100 g rajčatového protlaku, 400 g krájených rajčat z plechovky, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžičky krupicového cukru a pečte v troubě za občasného míchání asi 30 minut, až směs zhoustne. Podle chuti dosolte, případně doslaďte. Vyndejte z trouby a vmíchejte jeden drcený stroužek česneku. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě se strouhaným sýrem a s opečenými plátky bagety. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč