6 silvestrovských chuťovek pro masožrouty

sdílet:
Ať už letošního Silvestra strávíte v úzkém kruhu rodinném, nebo plánujete sešlost s přáteli, jistě se mezi vámi objeví někdo, kdo nedá dopustit na masové pokrmy. Udělejte mu radost a přichystejte malé chuťovky plné masité chuti a výborného koření.

Rodinné návštěvy, nečekaní hosté i oslava Nového roku. To všechno jsou příležitosti, kdy se u vašeho konferenčního stolku může potkat poměrně velký počet lidí. Návštěvu sice můžete pohostit plnohodnotných chodem, avšak mnohem praktičtější bude, když připravíte několik chuťovek a jednohubek. A pokud už teď víte, že mezi hosty nebude žádný vegetarián, můžete připravit skvělé masové pochoutky.

Švestky ve slanině

Spojení chuti švestek se slaninou nenechá v klidu žádného masožrouta. Dobrou zprávou navíc je, že švestky ve slanině připravíte do 20 minut, a tak jsou ideální volbou ve chvíli, kdy k vám přišla nezvaná návštěva. Nejprve si předehřejte troubu na 200°C. Mandle nasucho opražte na pánvi. Nechte zchladnout a pak jimi naplňte švestky – do každé dejte namísto pecky jednu mandli. Švestky dejte do misky, zalijte portským a nechte alespoň půl hodiny marinovat. Poté každou švestku obalte ve slanině a spíchněte párátkem. Rozložte na plech a dejte péct, dokud slaninka nebude pěkně křupavá. 

Malé biftečky

Kdo by nemiloval kousek šťavnatého masa? Dopředu vám radíme, abyste mini biftečky připravili z dvojité porce masa, neboť jejich chuť je naprosto návyková. Maso z hovězího zadního umelte nebo nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Nastrouhejte 3 brambory a spolu se 4 lžícemi olivového oleje je přidejte k masu. Ochuťte 2 lžícemi hořčice, solí a pepřem a tvarujte biftečky. Každý poprašte z obou stran moukou. Poté rozpalte nepřilnavou pánev, nalijte do ní trochu oleje a biftečky po obou stranách opečte dozlatova. Podávejte s čerstvým chlebem, případně s hořčicí.

Dokonalá silvestrovská party

Více

Masové kuličky

Švédský nábytkářský dům sice připravuje výborné masové kuličky, avšak troufáme si tvrdit, že skvělé kuličky připravíte i ve vaší kuchyni. Do robotu dejte 4 plátky toustového chleba, pokropte je 100 ml mléka, přidejte 1 vejce a promíchejte. Nechte deset minut rozležet. Mezitím v pánvi na oleji opékejte 1 cibuli, a to zhruba  3 až 5 minut doměkka. Do směsi v robotu přidejte 2 lžičky pasty harrisa, arabské koření, sůl a znovu promíchejte a rozsekejte nadrobno. Přidejte 300 g mletého masa a mixujte. Směs vyklopte do mísy a ručně přimíchejte cibuli a nadrobno nakrájené sušené meruňky. Ze směsi tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je v troubě předehřáté na 190 °C pečte asi 10–15 minut dozlatova.

Pizza větrníky

V Itálii by se možná křižovali, avšak chuť malých pizza větrníků z listového těsta je jednoduše neodolatelná. Nejprve rozválejte listové těsto na tenký plát a rozetřete na něj rajčatovou omáčku. Pak na ni naskládejte plátky šunky a posypte je nastrouhaným sýrem (např. čedarem). Poté těsto opatrně a pevně srolujte do tvaru šišky, aby se nerozjelo, a vložte na 10 minut do lednice. Po vychladnutí šišku nakrájejte na tenké plátky (vzniknou malé větrníky), potřete je rozšlehaným vejcem, posypte bylinkami a vložte do trouby rozpálené na 180 až 200 °C. Pečte  zhruba 12 až 15 minut.

Košíčky s debrecínkou

Více

Miniburgery

Chcete své hosty doopravdy překvapit? Pak připravte šťavnaté miniburgery, které můžete naplnit dle vlastního gusta. Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte dva plechy papírem na pečení. V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody, přidejte 100 g másla a lžičku soli, ztlumte plamen a rychle vmíchejte 130 g hladké mouky. Míchejte tak dlouho, až těsto zhoustne a bude se odlepovat od stěn. Nechte 10 minut zchladnout. Do těsta pak postupně vmíchejte 3 vejce a nakonec parmazán. Z těsta vytvořte pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku na každém plechu asi 15 bochánků. Zbylé vejce prošlehejte s mlékem a bochánky potřete. Pečte 25–30 minut dozlatova. Následně se můžete rozhodnout, zda dáte přednost rostbífové náplni, mini burgerům s kimči majonézou, miniburgerům se žampiony nebo klasickým burgerům s plátkem čedaru, rajčetem, ledovým salátem a majonézou.  

Masová pomazánka

Výbornou delikatesou jsou také jednohubky s masovou pomazánkou, která vyniká svou jemně pikantní chutí. Troubu předehřejte na 200°C. V kastrolu opékejte nadrobno nakrájenou jednu cibuli, nasekané 4 stroužky česneku a chilli papričky. Potom přidejte 250 g mletého masa a opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte 100 g rajčatového protlaku, 400 g krájených rajčat z plechovky, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžičky krupicového cukru a pečte v troubě za občasného míchání asi 30 minut, až směs zhoustne. Podle chuti dosolte, případně doslaďte. Vyndejte z trouby a vmíchejte jeden drcený stroužek česneku. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě se strouhaným sýrem a s opečenými plátky bagety. 

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Pohoštění na silvestra

Pozvěte přátele na silvestrovskou party, na jakou jejich mlsné jazýčky jen tak nezapomenou. Díky propracovanému plánu a zajímavým nápadům připravíte snadno a rychle spoustu chuťovek, které ukojí i ty největší hladovce. Recepty na krabí a...
  • Novinky a zajímavosti

Silvestr pro labužníky

SaSaZu Silvestrovská večeře vás přenese do Asie roku 1910. Menu o deseti chodech vám k degustaci nabídne mořské plody vařené na ohni s bylinkami, kachnu na několik způsobů nebo grilované pokrmy v thajském stylu. Info: www.sasazu...
  • Tipy a triky

10 slaných silvestrovských chuťovek pro požitkáře

Nachos Oblíbená mexická pochoutka k pivu má v základu kukuřičné tortilla chipsy, které jsou ideálním nositelem pro další komponenty tohoto jídla. Jejich velkou výhodou všestrannost, naplnit je můžete vším co máte rádi či právě v...
  • Tipy a triky

Letem novoročním světem

MexikoPestrobarevná kuchyně plná ostré chuti, libé vůně a lákavých jídel nabízí mnoho možností, jak si konec roku pořádně vychutnat. V Mexiku jsou se silvestrem spjaté taštičky tamales. Pracné plnění směsí jsme vynechali, místo toho...

Obchod Apetit