Nachos
Oblíbená mexická pochoutka k pivu má v základu kukuřičné tortilla chipsy, které jsou ideálním nositelem pro další komponenty tohoto jídla. Jejich velkou výhodou všestrannost, naplnit je můžete vším co máte rádi či právě v lednici – restované maso, zbytek klobásy či choriza, fazole, čerstvou i nakládanou zeleninu. Na plech rozprostřete tortilla chipsy, na ně dejte vybrané ingredience, posypte sýrem, nejlépe čedarem, a nechte zapéct. Podávají se s guacamole nebo salsou. Skvělou volbou je například domácí salsa verde, kterou připravíte než byste řekli México [mechiko].
Roastbeef & vitelo tonato
Oba tyto pokrmy potěší milovníky masa. Anglický roastbeef stačí dopoledne připravit, nechat odpočinout, nakrájet na plátky a přelít omáčkou. Vittelo tonnato propojuje pečené telecí maso s přelivem z tuňáka a kaparami. Právě tato kombinace, ač to zní podivně, dohromady výborně funguje a rozehraje nevídanou chuťovou symfonii. Doplnit můžete italskou i anglickou verzi pečeně lehkým salátkem nebo pečivem. Spolu vytvoří pořádný základ do žaludku, který především u silvestrovských oslav není na škodu.
Chipsy
Všichni víme, jak jsou bramborové lupínky nezdravé, přesto nejde zastavit jejich ujídaní, dokud není talíř či spíž prázdná. Pro lehčí svědomí zkuste připravit domácí verzi této oblíbené pochutiny. Máte jistotu, že křupavé chipsy neobsahují žádné přebytečné chemické látky a můžete si je ochutit podle libosti. Nejklasičtější jsou smažené tenké plátky z brambor. Je možné použít také například sladké batáty, červenou řepu nebo pastinák. Velmi důležité je mít správný olej na smažení – slunečnicový nebo řepkový nebo je pro docílení zdravějšího výsledku můžete upéct v troubě.
Sýrové nebo charkuterie prkénko
Hlavní hvězdou večera může být i sýr. Je dobré mít hned několik druhů – měkký, tvrdý, ušlechtilý plesnivý a připravit můžete i vlastní čerstvý sýr. Záleží na vašich preferencích, ale je dobré se řídit pravidlem lichého počtu. Jednoduše lichý počet druhů sýrů vypadá na prkénku vždy lépe. Charkuterie je také prkénko plné pochutin, jen se jedná o uzeniny. Ve vašich oblíbených lahůdkách se podívejte po šunce, salámech, klobáskách, paštikách a dalších neodolatelných uzeninách. Jakékoliv obložené prkénko skvěle doplní keksy, pečivo, olivy, sušená rajčata, olivový olej, kyselé okurky, ořechy, med, džem nebo čerstvé ovoce, především sladké hrušky či exotické pestrobarevné druhy.
Plněná vejce
Základem je správně uvařit vajíčka natvrdo, rozříznout je napůl a vyndat žloutek. Ten pak našlehejte společně s majonézou a můžete jej do bílků vracet pomocí cukrářského pytlíku nebo lžičkou. Rozhodně se vyplatí si s žloutkovou hmotou trochu pohrát. Přidejte například hořčici, slaninu, okurky, avokádo či pažitku. Vyzkoušejte naše plněná vejce se sardelkami nebo pestem.
Čerstvé zeleninové hranolky a dip
Tohle je asi nejjednodušší a zároveň jeden z nejoblíbenějších pokrmů, který nikdy nezklame. Skvěle se hodí k novoročnímu veselí, ale obstojně doprovodí také grilování či oslavy. Kousek zeleniny si totiž každý rád zakousne mezi nějakým tím těžkým chlebíčkem nebo tučným salámem. Stačí jen požadovanou zeleninu nakrájet do tvaru hranolků (nejčastěji se používá mrkev, okurka, ředkev, řapíkatý celer) a k nim připravit jednoduchý dip. Vyzkoušejte třeba ten náš trojcibulový, špenátovo-mandlový nebo rovnou domácí hummus.
Kanapky - jednohubky
Malé jednohubky plné chuti jsou takovým chlebíčkem v jednom soustě, protože se na ně dává prakticky to stejné jen v menším množství. Je s nimi trochu práce, mají přeci hezky vypadat, takže to zabere nějaký čas. Nakrájené bílé pečivo pomažte oblíbeným salátem, máslem či sýrem a doplňte salátem nebo oblíbenou uzeninou. Vhod zde přijdou i nejrůznější domácí pomazánky. U dělání jednohubek můžete opravdu popustit uzdu fantazii.
Bruschetta
Ještě se s bruschettou neznáte? Nevadí, tento lehký italský chlebíček, který krásně křupe, zaujme i vás. Stačí jen opéct bagetku a na ni dát směs nakrájených rajčat, česneku, olivového oleje, čerstvé bylinky a soli s pepřem. V jednoduchosti je krása, bruschetta je důkazem. Pro co nejlepší výsledek zkuste najít opravdu pěkná BIO rajčata.
Kuřecí křidýlka
Dají se připravit na tisíce způsobů a jsou takovým klasickým jídlem k pivu. Jejich nakládání je ideální pro největší možné propojení chutí v mase, pečením krásně křehnou a smažením se docílí křupavé kůžičky. K prohýřené noci se určitě hodí půlnoční kuřecí křídla nebo vyzkoušejte ta klasická jižanská.
Slané koláče
Francouzské slané koláčem, neboli quiche, peče s oblibou skoro celý svět. Aby ne, vždyť je to tak lahodné jídlo, které nasytí velké množství návštěvníků. Základ je si vypracovat dobré těsto a nezapomenout jej předpéct samotné v dortové formě. Díky tomu bude celé propečené a pod náplní se vám nevytvoří vzduchové bubliny. Pak stačí jen naskládat na korpus suroviny, zalít je směsí smetany s vejci a je hotovo. Doporučujeme vyzkoušet například cibulovo-sýrový quiche nebo špenátový s klobásou.