Letem novoročním světem

sdílet:
Silvestrovské oslavy vypuknou již brzy nejen v českých domácnostech. Pokud hledáte pro letošní party cizokrajnou inspiraci na poslední pohoštění tohoto roku, přinášíme vám typické silvestrovské pokrmy z celého světa. Na čem si pochutnávají v Mexiku, Švédsku, Japonsku či Rusku vám rádi prozradíme v tomto článku.

Mexiko

Pestrobarevná kuchyně plná ostré chuti, libé vůně a lákavých jídel nabízí mnoho možností, jak si konec roku pořádně vychutnat. V Mexiku jsou se silvestrem spjaté taštičky tamales. Pracné plnění směsí jsme vynechali, místo toho jsme těsto upekli v troubě a poté zalili směsí všeho blaha: masa, chilli, cibule, kukuřice, česneku, sýrů, bylinek s kořením a zakysané smetany. Tamales páj svou jednoduchostí i vyváženou chutí zaujme jistě i vás. V našem časovém pásmu si můžete dopřát i domácí tacos, tolik typické pro mexickou kuchyni. Skvěle zasytí i mexické kukuřičné placičky se salsou.

Švédsko

Skandinávci si oslavy konce roku umějí opravdu užít. Silvestrovská večeře se skládá z klasických jídel, ale musí být luxusní a vyladěné do posledního detailu. Na stole nesmí chybět hovězí steak či čerstvý humr. Pokud si na přípravu humra netroufáte, ale rádi byste okusili kousek ze švédské kuchyně, naložte si lososa do vodky s cukrem, koprem a solí. Takto připravený losos chutná skvěle s majonézou, čerstvou cibulkou nebo výraznými kapary.

Nakládaný losos po švédsku

Více

Japonsko

V kruhu rodinném a bez ohňostrojů, tak tráví silvestr v Japonsku. Připravte si stejně jako oni nudle z prosa, zvané Soba nudle. Tato pochoutka svou délkou symbolizuje dlouhý šťastný život a také dobré rodinné vztahy. Další výhodou je, že vám příprava i s vařením zaberou 20 minut, a na stůl budete servírovat pestrobarevné i zdravé jídlo, jenž vytvoří skvělý základ na celý večer. Vhod vám také přijde silný hovězí vývar, který Japonci milují, a vy jej můžete využít i na léčení novoroční kocoviny.

Opékané nudle soba

Více

Španělsko

Na silvestrovskou půlnoc mají Španělé podle tradice připravené hroznové víno. Nikoli v tekutém stavu, ale nezpracovaný hrozen vína. S každým úderem Nového roku musí sníst jeden hrozen, který symbolizuje jeden měsíc roku. 12 hroznů není snadné v takové rychlosti sníst, motivace je však veliká. Kdo toto zvládne a vychutná si sladké hrozny, další rok jej čekají prosperující a šťastné měsíce. Trpké hrozny naopak předpovídají smutek a neštěstí. Pro dobrou prognózu doporučujeme vybrat opravdu zralý trs hroznů.

Rusko

Díky své obrovské rozloze, která zasahuje do 11 časových pásem, je Rusko zemí s nejdelším novoročním veselím. Pokud si chcete dopřát oblíbenou ruskou slavnostní lahůdku, sáhněte po kaviáru, který si můžete namazat na chlebíček. Vyzkoušet můžete i bez masou variantu, třeba kaviár z lilku nebo bílým vínem dochucený čočkový. Pro opravdový gurmánský zážitek si připravte pohankové bliny, které Rusové servírují s uzeným lososem či s právě s kaviárem.

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Více

Další inspiraci na silvestrovské pohoštění najdete v odkazech pod článkem, které vám poradí jak na chlebíček, pomazánky, masové i slané pochoutky, nebo třeba vynikající slavnostní drinky. 

Obchod Apetit