Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Letem novoročním světem

Letem novoročním světem
sdílet:
Silvestrovské oslavy vypuknou již brzy nejen v českých domácnostech. Pokud hledáte pro letošní party cizokrajnou inspiraci na poslední pohoštění tohoto roku, přinášíme vám typické silvestrovské pokrmy z celého světa. Na čem si pochutnávají v Mexiku, Švédsku, Japonsku či Rusku vám rádi prozradíme v tomto článku.

Mexiko

Pestrobarevná kuchyně plná ostré chuti, libé vůně a lákavých jídel nabízí mnoho možností, jak si konec roku pořádně vychutnat. V Mexiku jsou se silvestrem spjaté taštičky tamales. Pracné plnění směsí jsme vynechali, místo toho jsme těsto upekli v troubě a poté zalili směsí všeho blaha: masa, chilli, cibule, kukuřice, česneku, sýrů, bylinek s kořením a zakysané smetany. Tamales páj svou jednoduchostí i vyváženou chutí zaujme jistě i vás. V našem časovém pásmu si můžete dopřát i domácí tacos, tolik typické pro mexickou kuchyni. Skvěle zasytí i mexické kukuřičné placičky se salsou.

Švédsko

Skandinávci si oslavy konce roku umějí opravdu užít. Silvestrovská večeře se skládá z klasických jídel, ale musí být luxusní a vyladěné do posledního detailu. Na stole nesmí chybět hovězí steak či čerstvý humr. Pokud si na přípravu humra netroufáte, ale rádi byste okusili kousek ze švédské kuchyně, naložte si lososa do vodky s cukrem, koprem a solí. Takto připravený losos chutná skvěle s majonézou, čerstvou cibulkou nebo výraznými kapary.

Nakládaný losos po švédsku

Nakládaný losos po švédsku

Více

Japonsko

V kruhu rodinném a bez ohňostrojů, tak tráví silvestr v Japonsku. Připravte si stejně jako oni nudle z prosa, zvané Soba nudle. Tato pochoutka svou délkou symbolizuje dlouhý šťastný život a také dobré rodinné vztahy. Další výhodou je, že vám příprava i s vařením zaberou 20 minut, a na stůl budete servírovat pestrobarevné i zdravé jídlo, jenž vytvoří skvělý základ na celý večer. Vhod vám také přijde silný hovězí vývar, který Japonci milují, a vy jej můžete využít i na léčení novoroční kocoviny.

Opékané nudle soba

Opékané nudle soba

Více

Španělsko

Na silvestrovskou půlnoc mají Španělé podle tradice připravené hroznové víno. Nikoli v tekutém stavu, ale nezpracovaný hrozen vína. S každým úderem Nového roku musí sníst jeden hrozen, který symbolizuje jeden měsíc roku. 12 hroznů není snadné v takové rychlosti sníst, motivace je však veliká. Kdo toto zvládne a vychutná si sladké hrozny, další rok jej čekají prosperující a šťastné měsíce. Trpké hrozny naopak předpovídají smutek a neštěstí. Pro dobrou prognózu doporučujeme vybrat opravdu zralý trs hroznů.

Rusko

Díky své obrovské rozloze, která zasahuje do 11 časových pásem, je Rusko zemí s nejdelším novoročním veselím. Pokud si chcete dopřát oblíbenou ruskou slavnostní lahůdku, sáhněte po kaviáru, který si můžete namazat na chlebíček. Vyzkoušet můžete i bez masou variantu, třeba kaviár z lilku nebo bílým vínem dochucený čočkový. Pro opravdový gurmánský zážitek si připravte pohankové bliny, které Rusové servírují s uzeným lososem či s právě s kaviárem.

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Více

Další inspiraci na silvestrovské pohoštění najdete v odkazech pod článkem, které vám poradí jak na chlebíček, pomazánky, masové i slané pochoutky, nebo třeba vynikající slavnostní drinky. 

Související články

6 silvestrovských chuťovek pro masožrouty
  • Tipy a triky

6 silvestrovských chuťovek pro masožrouty

Rodinné návštěvy, nečekaní hosté i oslava Nového roku. To všechno jsou příležitosti, kdy se u vašeho konferenčního stolku může potkat poměrně velký počet lidí. Návštěvu sice můžete pohostit plnohodnotných chodem, avšak mnohem praktičtější...
10 slaných silvestrovských chuťovek pro požitkáře
  • Tipy a triky

10 slaných silvestrovských chuťovek pro požitkáře

Nachos Oblíbená mexická pochoutka k pivu má v základu kukuřičné tortilla chipsy, které jsou ideálním nositelem pro další komponenty tohoto jídla. Jejich velkou výhodou všestrannost, naplnit je můžete vším co máte rádi či právě v...
Co na chlebíčky? Domácí silvestrovské pomazánky
  • Tipy a triky

Co na chlebíčky? Domácí silvestrovské pomazánky

Konec roku je tak trochu symbolem pro hojné občerstvení. Stoly se od Vánoc plní jídlem a pitím a my hodujeme dosyta a ještě více. Zkuste letos namísto bramborového salátu připravit na chlebíčky domácí pomazánky. Z našich tipů si zaručeně...
Oslavujte s jedinečnými svátečními drinky
  • Tipy a triky

Oslavujte s jedinečnými svátečními drinky

Domácí koktejlový barVytvořte si doma atmosféru jako v koktejlovém baru. Máme pro vás několik tipů na drinky, které připravíte snadno doma. Míchejte jako profesionál a užijte si tak spoustu zábavy při výrobě skvělých slavnostních drinků....
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit