Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
sdílet:
Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už skoro klepe na dveře. Do sklenice můžete začarovat směs na vánoční sušenky i babiččin perník.

1 Vyberte recept a navrstvěte

Na přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se připravují jednoduchým smícháním všech surovin v míse – perník z jednoho plechu, sušenky, ovocný chlebíček, muffiny a podobné jednoduché buchty.

Dárek připravíte tak, že suché ingredience navrstvíte jednu po druhé do nádoby. Krásné je, když jsou vrstvy kontrastní. Bílou mouku střídá tmavé kakao, kakao světlé kešu oříšky, oříšky rudé brusinky. Většina receptů se dá velmi snadno upravit a přizpůsobit, tak se nebojte experimentovat a vrstvit pro krásu. Obdarovaný si pak jen doplní mokré ingredience, jako jsou vajíčka, mléko, máslo, olej a podobně.

23x dárek z vaší kuchyně

23x dárek z vaší kuchyně

Více

2 Popište a ozdobte

Sklenici ovažte mašlí, popište nebo polepte podle svého vkusu. Připravte si kartičku, na které obdarovaný najde návod, jak přetavit obsah sklenice do lahodného mlsání. Jako vodítko použijte recept, ze kterého jste při výběru dárku vycházeli. Popisek může vypadat třeba nějak takto: 

Vánoční muffiny. Obsah sklenice vsypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj přidejte 2 vejce, 300 ml mléka a 100 g rozpuštěného másla. Zlehka promíchejte a rozdělte do 12 vymazaných důlků na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 18–20 minut dozlatova. Směs zpracujte do měsíce.“ nebo

Ořechový chlebíček. V míse prošlehejte 325 ml podmáslí, 2 vejce a 60 g rozpuštěného másla. Promíchejte s obsahem dárkové sklenice – lehce, není třeba rozmíchávat dohladka. Těsto vlijte do vymazané a vysypané chlebíčkové formy o objemu zhruba 2,25 litru. Pečte při 180 °C dozlatova asi 60 minut.“

Co ještě naskládat do sklenice: 

  • čokoládové sušenky – fantastický dárek pro všechny čokoholiky. Pro obměnu k nim do jedné vrstvy můžete přidat také sušené brusinky nebo jiné podobné zimní plody
  • vánoční sušenky – lentilky jim dodají barvu
  • babiččin perník – klidně k němu můžete v jedné vrstvě přidat ještě čokoládové pecičky nebo nasekané ořechy či rozinky
  • ovesné sušenky – potěší ty, kteří rádi mlsají zdravě. Doplňte je sušeným ovocem a oříšky podle chuti obdarovaného.

3 Přibalte a nadělte

Sypkou směs ze sklenice skvěle doplní kuchařky z Edice Apetit. Přidat k nim můžete také propriety, které usnadní pečení. Stačí jen nahlédnout do kuchyně a podívat se, co vašim blízkým chybí. Může to být třeba:

  • plech nebo formičky na muffiny
  • forma na chlebíček či dort
  • malé formičky ve tvaru srdce
  • vařečka na míchání těsta nebo šlehací metla
  • cukrářský zdobicí sáček
  • zástěra, ozdobná utěrka nebo chňapka


Pak už jen stačí všem popřát sladké Vánoce!

Související články

Vánoce s předstihem: 13 likérů, které připravíte do 30 minut
  • Novinky a zajímavosti

Vánoce s předstihem: 13 likérů, které připravíte do 30 minut

Čím jiným se začít ladit na adventní notu než domácími likéry? Tekutá slast ukrytá v lahvi omamně voní alkoholem a kořením, ve správném balení udělá radost nejen vám, ale i vašim blízkým. Připravujte už dnesNásledující likéry jsou...
Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček
  • Novinky a zajímavosti

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Homemade dárky se těší čím dál větší oblibě. Inspirací se to napříč internetem jen hemží a pro nápady na jedlé dárky člověk nemusí chodit daleko. My jsme si pro vás připravili tipy na dárky, které udělají radost každému. Čekají na vás ...
Dárek na poslední chvíli: domácí želé bonbony
  • Tipy a triky

Dárek na poslední chvíli: domácí želé bonbony

Želé bonbonky z kuchařky Láskominy Denisy Bartošové prostě musíte vyzkoušet. Sama Denisa je tak dlouho ladila, až se dopracovala k naprosté dokonalosti. POTŘEBUJETE200 ml ovocného sirupu100 ml vody5 g agarucukr na obalení...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi
  • Tipy a triky

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

Máte-li mezi svými blízkými nadšeného kuchaře, nemusíte dárek dlouho vybírat. Vlastnoručně namíchaná směs koření udělá radost vždycky. Když vyberete nějaký méně známý recept, věnujete spolu s dárkem také cestu k novým, exotickým chutím. Pro...
5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky
  • Novinky a zajímavosti

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

Česká republika je rájem pejskařů Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco...
Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu
  • Novinky a zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová...

Obchod Apetit