Až se nasytíte lineckého, včelích úlů, rohlíčků a dalšího cukroví, bez kterého si snad neumíme Vánoce ani představit, možná vás přepadne chuť na slané. Potom vám přijde vhod pořádná porce křupavých domácích chipsů, které si vlastnoručně připravíte z brambor nebo červené řepy. Uvidíte, že se po nich doma jen zapráší.
Chuti smažených bramborových lupínků propadly miliony lidí. Jen v USA se objem zkonzumovaných chipsů ročně pohybuje okolo 1,51 miliardy liber. Nebylo tomu tak ale vždy.
(Ne)odhalené tajemství: Kdo vymyslel chipsy?
- Za vynálezem chipsů stůl údajně George Crum, který v roce 1853 pracoval v Saratoze jako kuchař u zámožného průmyslníka Cornelia Vanderbilta. Když ovšem Crum servíroval večerní menu, Vanderbilt jídlo odmítl s tím, že hranolky jsou moc hrubé.
- Crum v návalu zlosti nastrouhal brambory na tenoučké plátky, vhodil je do rozpáleného oleje a zhnědlé proužky plátky nechal škodolibě zanést svému chlebodárci jako odplatu za způsobené příkoří.
- Vanderbilt byl ale lahodnou chutí bramborových lupínků doslova unesen. O pár let později si Crum otevřel vlastní restauraci a v davu zájemců, kteří přicházeli ochutnat jeho smažené chipsy, se nejednou objevil i jeho dřívější zaměstnavatel.
Dnes víme, že tenhle příběh není tak úplně pravdivý a smažená pochoutka vznikla o něco dříve. Možná se už nikdy nedozvíme, koho jako prvního napadlo přihodit bramborové plátky do rozpáleného ohně, jedno je ale jisté: jeho objev nepřišel nazmar.
Domácí chipsy si připravíte během chvilky
Dejte vale kupovaným snackům, které jsou chudé na kvalitní živiny, zato obsahují přemíru tuků a konzervačních látek. Vypečenou svačinku si můžete připravit z pohodlí domova, a to dokonce v několika lahodných variacích.
1. Bramborové chipsy, jak je (ne)znáte
Osvědčená klasika. Brambory nastrouháte na jemné plátky a usmažíte na pánvi. Není to ale jediný způsob, jak si odpolední snack připravit. Kromě pánve můžete vyzkoušet upéct chipsy v troubě. Nebudete potřebovat tolik tuku (plechy stačí vymazat slabší vrstvičkou slunečnicového oleje). Sami se přesvědčíte, že oproti těm kupovaným mají podomácku pečené chipsy úplně jinou chuť.
2. Chipsy z červené řepy
Propadli jste zeleninovým chipsům? Vyzkoušejte tuhle dobrůtku z červené řepy, která je ideální jako chuťovka na párty nebo při vánočním setkávání s přáteli. Nápaditý recept můžete ještě vylepšit různým kořením a bylinkami. Na kupované brambůrky ten den už nikdo ani nepomyslí.
3. Chipsy s guacamole
Guacamole je tradiční mexická omáčka, která dodá opečeným chipsům opravdový šmrnc. Připravuje se z avokáda, které obsahuje zdravé tuky a celou řadů prospěšných látek, takže se nemusíte obávat, že byste zbytečně zhřešili. Spolehlivě zažene hlad. Ideální na silvestrovskou oslavu, která se bez drobného občerstvení zkrátka neobejde.
Jak uchovat domácí chipsy čerstvé?
Pokud si chcete porci lupínků nechat na horší časy, vložte je do nádoby, kterou uzavřete a uskladníte na vhodném místě. Solte až ve chvíli, až je budete dávat na stůl. Do té doby nezapomeňte plnou nádobku dobře schovat – mlsné jazýčky totiž nenechají voňavé brambůrky chvíli v klidu.
A pokud jste zatím na sladké nezanevřeli? Nevěště hlavu. Domácí chipsy si totiž můžete připravit i nasladko. Nakoukněte do sekce pod článkem, kde najdete i další inspiraci na rychlé chuťovky, kterými si můžete zpříjemnit vánoční lenošení.
Zdroj: Apetit