Sladký život s rýží

Rýžová kaše
ZDROJ: bubithebear/pixabay.com
sdílet:

Omrzela vás vaše obvyklá snídaně a nevíte, jakým pokrmem si zpestřit rána? Vyzkoušejte rýži na sladko! Rýžová kaše je skvělým zdrojem rychlé energie, která se po ránu hodí. Pojďme se podívat, jaké další sladké pokrmy lze z této obilniny připravit.

 

Víte, že k přípravě většiny chutých rýžových snídaní či dezertů stačí jen 3 suroviny? Jsou to rýže, mléko a cukr. Rýže je plná škrobu, který povařením v tekutině bobtná, čímž můžeme docílit a využít lepivé kašovité kozistence.

Rýžový pudink, snídaně šampionů

Na přípravu pudinku a dalších sladkých jídel se nejvíce hodí kulatozrnná rýže. Tento druh má drobná, baculatá zrníčka, která po uvaření lepí a vytvoří krémovou kaši. 

Vedle kravského mléka můžete k vaření použít i jeho alternativy, jako je kokosový, sójový nebo mandlový nápoj.

  • Rýži a mléko odměřte v poměru 1:5, následně oslaďte a můžete přidat i vanilkový lusk. Rýži s mlékem vařte přibližně 20 minut. 
  • Když je rýže hotová, můžete hned servírovat nebo uložit do chladničky na později. Rýžový pudink krásně doplní sezónní ovoce, kompot či džem

Rýžový pudink s jablky

Více
 

Rýžová kaše a vzpomínky na dětství

Pamatujete si z dětství na horký talíř plný krupicové kaše posypanou kakaem a politou máslem? Co si takhle připravit si podobně rýžovou kaši?

Základními surovinami je opět rýže, mléko a cukr. Malý rozdíl je v základním postupu přípravy.

  • Rýži vařte opět v mléce. Když je hotová, přilijte další mléko. Takto postupujte, až dokud nedosáhnete požadované hustoty.
  • Kaši můžete zdobit kakaem, skořicí, ořechy, rozinkami, moučkovým cukrem, strouhaným kokosem nebo kompotovaným ovocem.
  • Pokud kaše zbyde, stačí ji dát do lednice a máte o svačinu postaráno. Kaše je totiž skvělá teplá i studená.  

Rýžová kaše s granátovým jablkem

Více
 

Rýžový nákyp, slaďák z trouby

Patříte mezi milovníky sladkých obědů? Pak máte určitě slabost pro rýžový nákyp stejně jako my.

Mnoho lidí si spojuje rýžový nákyp se suchou rýží ze školní jídelny, který se dal polykat jen díky sklenici mléka. Připravte si rýžový nákyp doma a uvidíte, že vás příjemně překvapí! 

U nákypů je důležitá jemnost, nadýchanost a vláčnost. Jak toho dosáhnout?

  • Na jemný krémový nákyp je třeba hrstka trpělivosti, žloutky a cukr. Žloutky s cukrem šlehejte tak dlouho, až z nich vznikne světlá pěna, která postupně nabírá na objemu. 
  • Nadýchaný nákyp mají na starost bílky a cukr. Stejně jako v receptech na křehké bábovky a jiné buchty, i v tomto případě, je nutné vyšlehat bílky s cukrem ve velmi tuhý sníh.
  • Ideální je péct nákyp ve vodní lázni nebo v páře. Díky tomu se vejce nesrazí a nákyp si zachová svou vláčnost.

Rýže má mnoho využití jak na slano tak na sladko. Rýžový pudink, kaše nebo nákyp jsou jen malou ochutnávkou toho, co se dá ze sladké rýže připravit. Tyto pokrmy se hodí k snídani, svačině, jako dezert nebo sladký oběd.

Zpestřete si všední dny sladkým chodem plným energie! Dobrou chuť.

TIP

Výroba džemů Darbo All Natural vychází ze staré rodinné receptury. Stejně jako kdysi se na používá pouze vysoce kvalitní ovoce, cukr, pektin a citronová šťáva. Vysoký obsah ovoce zajišťuje, že džemy poskytují nezapomenutelný chuťový zážitek. Přidat si je můžete například do své ranní rýžové kaše!

 

dzem
ZDROJ: Darbo

Související recepty

Související články

  • Suroviny

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému...
  • Tipy a triky

Jak na to: dokonalá rýže

DávkováníNa 1 porci přílohy počítejte cca 60 g pro normálního jedlíka, pro malé dítě o trochu méně. Hladoví strávníci ocení 80 g. Na rizoto a jiná hlavní jídla počítejte 80–100 g suché rýže.Vařená rýže (pro 4 osoby)Ve...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit