0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte rajčatový Tarte Provençale podle šéfkuchaře Davida Kaliny

Provensálský koláč
ZDROJ: Red Pif
sdílet:

Máte chuť na rychlou večeři nebo oběd s sebou? Sáhněte po koláčové formě a upečte si božský provensálský koláč naslano. Má dokonale křupavý korpus a svou rajčatovou náplní s bylinkami vás okamžitě přenese na jih Francie.

Rajčatový tarte provençale neboli provensálský koláč je klasický letní recept, který francouzští kuchaři rádi opakovaně připravují každý rok, když nastane sezóna rajčat. Se sklenkou suchého bílého vína chutná dokonale. Podobá se svému o něco slavnějšímu sourozenci quichi Lorraine, který pochází z oblasti Lotrinska na severovýchodě Francie.

  • Lotrinský slaný koláč je výtečný, ale velmi sytý, protože kromě cibule obsahuje také slaninu a smetanu s vejci a sýrem. Nezapře inspiraci vydatnou kuchyní německou.
  • Varianta slaného koláče z jihu Francie tarte provençale je oproti lotrinskému quiche lehčí, protože obsahuje náplň ze surovin typických pro oblast Provence: rajčata, papriky, cibuli, česnek, olivy, oregano.
  • Ačkoliv můžete najít obměny se sýrem a vejci, do původního receptu nepatří hutná smetana ani sýr. Tarte provençale je spíše ukázkou prosté venkovské kuchyně.

Dokonalý základ ze slaného křehkého těsta

Základ tarte provençale tvoří korpus ze slané varianty pâte briséekřehkého těsta, které se připravuje prohnětením hladké mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli.

  • Pro slané koláče se z ingrediencí zcela vynechá cukr a přidá se sůl.
  • Jako obměna másla se používá olivový olej.

  • Těsto na koláč si můžete připravit den předem, aby mělo dostatek času na rozležení. Koláč bude obzvlášť křehký, necháte-li těsto rozležet přes noc.  
  • Zabalte je do fólie a dejte na studené místo. Uložíte-li jej do ledničky, bude těsto příliš tuhé, proto pro něj raději zkuste najít jiné chladné místo.
  • Tradičně se tyto nízké, slané koláče pečou ve formách s vroubkovaným okrajem, praktické je použít formu s odnímatelným dnem. Upéct si provensálský koláč můžete ale také v dortové formě nebo v zapékací misce či pekáčku. Jen nebude mít svůj kulatý tvar a místo výsečí ho nakrájíte na hranaté řezy.
  • Formu pro křehké těsto nemusíte vymazávat a vysypávat ani vykládat pečicím papírem: Tuk v těstě se sám postará o to, aby se korpus k formě nepřilepil.
  • Nemáte-li dost času na přípravu těsta domácího, použijte kupované a věnujte více péče rajčatové náplni.

Lahodná náplň z rajčat a bylinek

Povrch provensálského koláče typicky tvoří pouze rajčata, která se dusí na olivovém oleji spolu s cibulí, česnekem a oreganem, až se odpaří tekutina a směs zhoustne. Rajčatovou omáčkou se poté plní koláč, navrch můžou přijít ještě plátky čerstvých rajčat, také cibule, papriky či olivy.

  • Místo oregana můžete směs ochutit majoránkou, která také patří k oblíbeným provensálským bylinkám.
  • Některé recepty si hrají s variantami zeleniny v náplni i jejím vrstvením. Do dušené rajčatové směsi tak můžete přidat také lilky a papriky, vznikne vám náplň podobná ratatouille.
  • Nebo se pusťte do tvoření s cuketami: nakrájejte je na tenké plátky, stočte a spirálkami vyplňte celý koláč.

Zdroj informací: David Kalina

Recept na Tarte Provençale

rozpis na 4 koláče

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 250 g
olivový olej 50 ml
voda 150 ml
vlažná
NA NÁPLŇ
rajče 400 g
cibule 100 g
cibule červená 1 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej extra panenský 50 ml
olivy černé 50 g
paprika barevná 2 ks
žlutá a črvená
sůl
pepř
oregano

Postup

1

Spařená a oloupaná rajčata zbavte vnitřků, nakrájejte na malé kostičky. Na olivovém oleji zpěňte nakrájenou kuchyňskou cibuli a česnek, přidejte nakrájená rajčata, osolte, opepřete a cca 10 minut poduste, přidejte sušené oregano.

2

Papriky upečte v rozpálené troubě na 220°C. Papriky by měly být důkladně opečené, slupka má být načernalá. Jakmile jsou hotové vložte je do igelitového sáčku, dobře ho uzavřete. Papriky nechte zapařit přibližně 20 minut. Poté je vyjměte ze sáčku a oloupejte. Poté papriky rozkrojte a odstraňte semínka. Papriky rozkrájejte na nudličky.

3

Všechny ingredience na těsto důkladně promíchejte a nechte ve folii alespoň přes noc odležet.

4

Před pečením těsto rozdělte na čtyři díly a vyválejte hodně na tenko. Vyválené těsto potřete rajčatovou omáčkou, dejte proužky pečených paprik, kolečka červené cibule a olivy. Vložte do rozpálené trouby na 220°C a pečte cca 10 minut (koláč by měl být po upečení křupavý).

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč