Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

S Ďáblem v kuchyni: 4 TOP recepty s chilli papričkami

Popularita chilli papriček v posledních letech prudce roste. Pokud si potrpíte na ostrá jídla, máme pro vás pět pálivých specialit, na kterých si určitě pochutnáte. A také prozradíme, jak na pěstování papriček v domácích podmínkách, jestliže ty kupované už vaše chuťové pohárky neuspokojí.
8. 11. 2020 | Autor: Petr Šúth

O původu chilli papriček

Za domovinu chilli papriček bývá považováno Mexiko: v oblasti Tihuacánu se údajně vyskytovaly před více než sedmi tisíci lety. V Evropě se rozšířily až později, mj. zásluhou Kryštofa Columba. Známý mořeplavec je pojmenoval pimineto, neboť mu svou chutí připomínaly černý pepř (pimenta).

Pálivá chilli omáčka

Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za...

Zápisy tehdejších mořeplavců odhalují, že chilli používali domorodci nejen na dochucení pokrmů, ale také při léčbě nemocí. Samotné slovo „chilli“ pochází z jazyka starobylých Aztéků, kteří také propadli jejich pálivému kouzlu.

Nic pro jemné povahy? Tajemství pálivých chilli papriček

Není se čemu divit. Kromě výrazné štiplavé chuti má kapsaicin řadu pozitivních účinků: například zlepšuje cirkulaci krve, podporuje zažívání a ničí škodlivé bakterie v našem organismu. Ve vaší spíži by tudíž chilli papričky neměly chybět. A jaké dobroty si z nich můžete připravit?

1. Chilli con carne

Proslulý texaský pokrm, po kterém se budete oblizovat celá rodina. Pikantnější, než její chuť je snad jen její historie, která sahá až do 16. století. Aztékové tehdy zmasakrovali několik zajatých evropských námořníků a uvařili je v kotlích, do kterých přidali ještě rajčata a pálivé koření.
Ale nenechte si kazit chuť (nebo vyzkoušejte třeba mexické fazole s mletým masem, které nemají zdaleka tak temnou historii, zato mají stejně výtečnou chuť).

Chilli con carne

Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro...

2. Thajské kari

Ponuré (pod)zimní počasí umí dát našemu tělu pořádně zabrat. Pokud si ale do práce přichystáte pikantní asijské kari s pořádnou dávkou drcených chilli papriček, doplníte ztracenou energii a utužíte své zdraví. Jako přílohu použijte třeba nudle, které jsou ideálním doplněk pro mnoho dalších pálivých jídel.

Thajské červené kari s kuřetem a fazolkami

Pořádně pikantní červené kari zažene každé zimní nachlazení!

3. Dýňová polévka s chilli

Milovníci ostřejších polévek si nesmí nechat ujít tuhle lahůdku. Chilli paprička dodá polévce výraznou chuť. Během pár desítek minut máte hotovo několik porcí, které vás zasytí a zahřejí kdykoli během dne.

Dýňová polévka s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo...

4. Plněné chilli papričky

Štiplavá chuťovka, kterou po vydatném obědě překvapíte i náročnější gurmány. Papričky plněné sýrem podávejte s pažitkovou omáčkou, která jim dodá tu správnou chuť.

Plněné chilli papričky

Překvapte přátele pikantní chuťovkou!

5. Datlová chilli zmrzlina

Domácí hostinu nebo posezení s přáteli můžete zakončit ve velkém stylu – třeba zmrzlinovým pohárem s mandarinkovou omáčkou a špetičkou chilli. Zaručené rozproudí krev v těle (nebo diskusi o vašem kulinářském umění).

Datlová zmrzlina s chilli a mandarinkovou omáčkou

Zakončete dokonalou vegetariánskou hostinu neodolatelným dezertem. Sladká datlová zmrzlina se špetkou chilli a svěží...

Začínáme s pěstováním chilli papriček: Na co si dát pozor?

  • Pokud si chcete vypěstovat papričky svépomocí, máme pro vás závěrem pár rychlých tipů.
  • Zjistěte, jaké potřebují vybrané rostliny podmínky pro optimální růst.
  • Vybírejme zdravá semínka bez deformací, plísní nebo temných skvrn.
  • Vyhněte se převlhčení rostlin (pro udržení vlhkosti použijme rozprašovač).
  • Nevystavujte rostliny po delší dobu nízkým teplotám, které ji vyčerpávají.
  • Nezapomeňte pravidelně vytrhávat plevel.

 

Už se vám sbíhají sliny? Vyzkoušejte další pálivé dobroty, které vás rozhodně nenechají chladnými. Inspirovat se můžete v sekci pod článkem, kde na vás čeká další nálož ďábelský pálivých receptů.

Související

Pálivé rybky & majonéza s pečeným česnekem

Křupavé rybky skvěle doplňuje výrazná česneková majonéza.

Pálivá salsa

Skvělá omáčka do sendvičů a baget. Pozor, pálí!

Pálivý salát s hovězím masem

Salát je opravdu neobvyklý. Kdo nemusí klíčky, může místo nich klidně použít jinou zeleninu – třeba kapii.

Pálivá rýže z jediné pánve

Bez velkého vaření. Provětráte spíž.

Přidat komentář