Vzpomínáte na vláčný perník, potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla babička? Tak tohle je přesně on! Recept je jednoduchý a výsledek jediněčný. Chutná jako čokoládové objetí. Musíte ho zkusit.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170°C.
Všechny suroviny na perník dobře promíchejte, vlijte na plech o rozměrech 25 x 40 cm vyložený pečicím papírem, uhlaďte a pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá.
Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout.
Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad vodní lázní, promíchejte a natřete na perník.
Poznámka: V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.
NĚCO NAVÍC
Džemem nemusíte potírat jen povrch perníku. Pokud máte rádi klasiku, perník jednou vodorovně prokrojte, spodní díl potřete džemem a přiklopte horním dílem. Čokoládu můžete na závěr ještě posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů)
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(24 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů)
Komentáře
In reply to Perník se úplně srazil,… by Martí S.
Dobrý den,
to nás moc mrzí. Věříme, že jste vše dodržela! Bohužel takhle na dálku se špatně soudí, co přesně se mohlo stát. Jak jsme psali výše, nejčastější příčinou je teplotní šok (tedy velký rozdíl mezi teplotou v troubě a v místnosti). K lehkému „sednutí“ pečeného dezertu dojde vždy a je to přirozený jev, ale pokud se naprosto srazí, je něco špatně. Zvlášť pokud se v troubě tvářil krásně nadýchaně. Musíme dodat, že délka pečení je vždy pouze orientační údaj, vždy je dobré dát na zkušenost s vlastní troubou a zkontrolovat propečení špejlí. Moc se nám také osvědčil teploměr do trouby, abychom si mohli být jistí, na jakou teplotu se moučník skutečně peče. Držíme palce, aby se podobné zklamání už neopakovalo.
redakce Apetitu
Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).
Krásný den, redakce Apetitu
Tento recept používám pokaždé, perník je vynikající. Akorát ho nechávám v troubě kratší dobu.
Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji
Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!
Držíme palce, redakce Apetitu