0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 34
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3019 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 431 g
Tuky 97 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka obalená v karamelu, pečivo namočené ve sladké smetaně a pořádná sněhová čepice. Ano, tak vypadá dokonalá žemlovka. Už cítíte tu vůni linoucí se z trouby?

Suroviny

smetana ke šlehání 200 g
moučkový cukr 50 g
chleba bílý 12 plátků
tvaroh měkký 300 g
plnotučný
krupicový cukr 300 g
žloutek 1 ks
bílek 2 ks
jablko 3 ks
ideálně česká odrůda Topaz
citronová štáva
na pokapání jablek
skořice 4 g
rozinky 30 g
zalité rumem
máslo
na vymazání formy

Postup

1

Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem a do směsi namočte chleba.

2

Tvaroh utřete se 2 lžícemi krupicového cukru a žloutkem.

3

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky; pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.

4

Bílek našlehejte v ohnivzdorné míse na řídkou pěnu, pak přimíchejte 2 lžíce cukru, misku postavte na kastrůlek s vroucí vodou a šlehejte na tuhý sníh.

5

Zbylý cukr rozpusťte na pánvi na středním plameni na zlatý karamel. Přilijte 100ml vody (opatrně, směs bude prskat), přidejte skořici a jablka a míchejte a zahřívejte, aby ve směsi nezůstaly případné hrudky karamelu. Odstavte.

6

Předehřejte troubu na 180°C. Pekáček či zapékací formu vymažte máslem. Na dno naskládejte navlhčené krajíčky chleba, pak dejte tvarohovou vrstvu, jablka a rozinky. Navrch naneste sníh a pečte 15 minut.

ČÍM DODAT KLASICKÉ ŽEMLOVCE ŠMRNC? 

Tipy Mirka Grusze, šéfkuchaře restaurace Aromi:

  • Základem dobré žemlovky jsou prvotřídní suroviny – dobrý chléb a kvalitní šťavnatá jablka.
  • Pečivo namáčejte jen chvilku, čím čerstvější, tím kratší doba bude stačit. Miroslav Grusz používá chleba pan brioche.
  • Pokud máte kuchyňský teploměr, připravte sněhovou čepici jinak. Svařte 30 g vody a 50 g cukru na 121 °C. Směs přilijte do vyšlehaných bílků a metlami sníh šlehejte do zchladnutí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

Anonym

Nejlepší žemlovka na světě - zahazuju všechny předchozí recepty na žemlovku! Jen bacha, až budete karamelizovat jablka a dáte tam vodu, nelekněte se, karamel se zdrcne, ale potřeba ještě vydžet a míchat, on se teprve rozpustí a zkaramelizuje jablka :-)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit