Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sypaný koláč s tvarohem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 155
Do 75 minut Snadné na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6669 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 1119 g
Tuky 162 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s tvarohem je vděčný moučník, který lze přichystat na mnoho způsobů. My se rozhodli recept na sypaný koláč vylepšit sušenými meruňkami a věřte, byl to vskutku dobrý nápad. Zajímavostí je, že v sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Jednoduchý hrnkový recept na tvarohový koláč s meruňkami máte hotový během chvilky.

Suroviny

máslo 125 g
polovina změklá, polovina vychlazená
mouka pšeničná hrubá 3 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na náplň
vejce 4 ks
velká
nebo méně, podle chuti
nebo méně, podle chuti
mléko 2 hrnky
1–2 hrnky, podle potřeby
nastrouhaná z 1 biocitronu
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou a pokrájené na kousky

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte meruňky.

3

Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.

4

Na plech rozetřete změklou polovinu dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi.

5

Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.

TIPY & TRIKY
Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

28.07.2023 21:34
Výborný a rychly kolac👍
27.02.2021 16:17

Koláč je úchvatný. Peču také s nastrouhanými na plátky a ochucenými jablky. Mňamka veliká.

26.07.2015 19:15

výborný koláč, neviem čo z neho chýba ale vydaril sa , a to som dávala mrazené marhule

24.04.2015 11:48

Mně se recept zobrazuje v pořádku. Tady se vyplatí použít tvaroh z vaničky, chce to totiž, aby byl opravdu řídký. Jinak zůstane na dně část sypké směsi... Ale koláč je výborný i tak :)

16.03.2015 14:52

Jednoduché, rychlé a moc dobré. Příště dám ale rozhodně méně cukru. Do těsta tak 1/2 hrnku a do tvarohové náplně také pouze 1/2 hrnku.

30.01.2015 17:40

takový detail, jak může být 1/8 másla 125g, když celé máslo v tradičním balení má 250g. Matematik by si moc nezapekl :D

21.09.2015 16:40

Milá Lindo, osminka másla je tradiční počet, který vychází z kilového množství másla. Není to tedy 1/8 klasické kostky másla. Protože to ne každý ví, uvedli jsme pro jistotu údaj, který vás tak pobavil, tedy 125 g.

27.02.2021 16:15

Myšleno 1/8 kg másla.

23.07.2014 09:00

Bohužel se recept nezobrazuje celý, nezkušené pekařky podle toho oc neupečou :-)

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...