0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bývalý šéfkuchař britské královské rodiny prozradil, jak vypadá jejich štědrovečerní menu

Královna Alžběta
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Fascinace lidí britskou královskou rodinou nezná hranic, zvlášť po úspěšném seriálu Koruna, který odhalil, že i urození jsou jen lidské bytosti. Zajímá vás, co královská rodina jí na Štědrý den? Mají podobnou sváteční hostinu jako zbytek Británie nebo se nacpávají jen těmi nejdražšími lahůdkami?

Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady prozradil, co si královská rodina na Štědrý den a na Boží hod dopřává. Díky němu si dnes můžeme posvítit na to, jak si královna Alžběta II., princ William a vévodkyně Kate, jejich děti a celá královská rodina pochutnávají na svátečním jídle.

Přípitek s královnou

Na Štědrý den (Christmas Eve 24.12.) si k večeři královská rodina nechává servírovat 15 až 20 jídel, včetně různých druhů pečeného masa, mořských plodů a vařené zeleniny.

  • Těsně před vánoční večeří přichází hlavní kuchař do jídelny a naporcuje žebírka, krocana nebo šunku. Jakmile je hotovo, královna podá kuchaři sklenku whisky a připijí si. 
  • Mezi jejich oblíbená jídla patří krevety, hovězí po burgundsku, nakrájená růžičková kapusta s cibulí a slaninou, Bubble and Squeak (bublání a pískání) a jemné datlové pečivo.

Vánoční ráno

Na Boží hod (Christmas day 25.12.) ráno si královská rodina rozbalí dárky a před odchodem do kostela na mši si pochutnává na vydatné snídani složené z vajec, slaniny a klobásek. Když se vrátí z kostela, je čas na hlavní vánoční jídlo.

Krocanem s nádivkou menu nekončí

Královna si k obědu vždy dopřává pečeného krocana s nádivkou, ve které najdeme šalvěj, cibuli, růžičkovou kapustu, kaštany, petržel a mrkev.

  • Nádivka se musí obejít bez česneku, protože to je jedna z mála potravin, kterou Její veličenstvo nejí.
  • Přílohou je obvykle bramborová kaše.
  • Součástí oběda je salát s krevetami nebo humrem.

Vánoční pudink a Yule log nesmí chybět

Kromě vánočního pudinku s brandy omáčkou si královská rodina později během dne vychutnává slavnostní odpolední čaj.

  • Královninou oblíbenou sladkostí je čokoládová vánoční roláda bûche de Noël (nebo Yule log) původem z Francie.
  • Zamotané nadýchané těsto má symbolizovat vánoční poleno, což je stará pohanská tradice, kdy špalek nejprve prošel rituálem, pak byl vhozen do ohně, kde se na něj lilo víno a pokládalo ovoce. 
  • Po spálení se uhlíky schovaly, věřilo se totiž, že mají magickou ochrannou moc.

Jaké to je pracovat pro královskou rodinu o Vánocích? 

Šéfkuchař Darren McGrady nastoupil do kuchyně královské rodiny v roce 1982 a postupně se vypracoval až na pozici vrchního šéfkuchaře královny Alžběty II. a prince Philipa – tuto práci vykonával do roku 1998.

O svátečním období stráveném v Buckinghamském paláci Darren řekl: ‚O Vánocích jsme se střídali. Pokud jsem chtěl slavit Vánoce se svou rodinou, museli jsme je slavit před 22. prosincem. Od 22. do Nového roku jsem byl v královské kuchyni.‘ Královská rodina mu však odloučení od jeho rodiny prý bohatě vynahradila.

Související články

Co jedl Karel IV. a na čem si pochutnává britská královna?
  • Lidé a jídlo

Co jedl Karel IV. a na čem si pochutnává britská královna?

Gastronomické trendy se často inspirují chutěmi slavných, jimž připravovali nebo připravují pochoutky nejlepší šéfkuchaři. Podívali jsme se na oblíbené delikatesy krále Karla IV., třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a nahlédli...
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit