Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gruzínské chinkali, brazilské coxinhas, nepálské momo a další: Připravte si plněné knedlíčky z celého světa

Asijské napařované knedlíčky
ZDROJ: Rajat Sarki, Unsplash
sdílet:

Vydáte-li se na výlet kulinárním světem, zjistíte, že snad každá země má svoji variantu plněných knedlíčků. Jasně, ne všechny jsou kulaté jako ty naše a někdy jim někdo řekne taštičky nebo šátečky. Všechny jsou ale neskutečně lahodné a dobrá zpráva je, že si je zvládnete připravit snadno i doma. Tak které si vyberete: dim sum, pao-c', momo, coxinhas, pelmeně, čučvary, pirohy nebo manty?

Kontinent knedlíčků: Asie

Dim sum

Vařené i smažené, v rýžovém papíře nebo v tenkém pšeničném těstě s rozmanitými náplněmi, která jsou jedna lepší než druhá – v Asii knedlíčky jednoduše umí. Najdete v nich vejce, kousky ryb a mořských plodů, mleté maso, kuře či zeleninu. Podávají se společně s různými omáčkami, které zvýrazní jejich chuť, třeba se sladkou chilli omáčkou nebo sójovou omáčkou s rýžovým octem a strouhaným zázvorem.

  • Knedlíčky se v Asii nejčastěji servírují jako něco malého k zakousnutí při posezení u čaje.
  • Za pravlast knedlíčků se považuje čínský Kanton, odkud pocházejí legendární dim sum, které se plní šťavnatými náplněmi a následně vaří v páře.

Ťiao-c'

V Číně připravují také domácí taštičky ťiao-c'. Plní se výrazně ochuceným masem se zeleninou a vaří ve vodě. Půlkruhový tvar symbolizuje jednotu a plynutí života v kruhu. Knedlíčky ťiao-c' si velmi oblíbili také v Japonsku, kde jim říkají gyoza. Naplněné taštičky nejprve smaží na prudkém ohni dozlatova, poté je ještě několik minut vaří na pánvi ve vodě. Při podávání nechybí sójová omáčka k namáčení.

Pao-c'

Další variantou čínských knedlíků jsou pao-c' – nadýchané bochánky z kynutého těsta vařené v páře v bambusovém pařáčku. Podávají se buď neplněné jako příloha nebo s nádivkou z mletého vepřového.

Momo

Do rodiny asijských knedlíčků patří také nepálské momo tradičně plněné mletým masem nebo v modernějších variantách také tofu, zeleninou, sýrem a dalšími nádivkami. Balíčky z jednoduchého těsta, které se skládá jen z mouky a vody, se vaří v páře. Kromě Nepálu ochutnáte momo také v Indii a dalších sousedních zemích.

Jedinečné brazilské coxinhas

Své lahodné knedlíčky má i jihoamerická Brazílie. Coxinhas jsou kroketky z mletého nebo nasekaného kuřecího masa. To se obalí těstem a zprudka smaží v oleji. Svým tvarem připomínají slzy. Když je ochutnáte, zaslzíte jen blahem: povrch je křupavý, náplň vláčná a výrazná. Coxinhas představují skvělý způsob, jak zpracovat zbytky kuřecího masa od oběda.

Východoevropské chutě

Podívejme se, jak se plněné těstoviny připravují ve východních zemích evropského kontinentu. Všechny jsou variací téhož: nekynuté těsto se plní rozličnými nádivkami a vaří ve vodě či páře.

Pelmeně, čučvary a manty

V Rusku si zamilovali pelmeně – vyhřívají se zde na pozici národního jídla. Chutné balíčky z nudlového těsta z mouky a vajec se plní masem a vaří ve vodě. Uzbekové jim říkají čučvara a plní je nejraději jehněčím masem.

  • V páře se na Ukrajině připravují manty – velké koule se prý správně jedí rukama ještě horké.

Chinkali

V Gruzii připravují balíčky chinkali. Hladké a pružné těsto se plní mletým masem nebo levnějšími náplněmi z brambor či hub. Konzumují se okamžitě po uvaření, ještě horké, a zapíjejí se gruzínskou pálenkou z vína čačí nebo vodkou.

Pirohy

Na Slovensku, v Polsku i dalších zemích střední a východní Evropy si můžete pochutnat na pirozích. Vařené taštičky z nekynutého těsta se plní stejně jako ukrajinské varenyky rozmanitými sladkými i slanými náplněmi, na Slovensku jsou tradiční brynza a slanina, dále zelí a různé ovocné zavařeniny.

Hezky česky

Výrazně nejvydatnější varianta plněných knedlíčků, ke které místo asijského čaje podávejte dobře vychlazené pivo. České knedlíky kombinují suroviny, které jsou pro Česko typické: brambory, kmín, uzené maso, zelí a cibuli. Na talíř patří společně s dušeným zelím a dokřupava opečenými kolečky cibule.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín