0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7+1 zdravé dochucení polévky

7+1 zdravé dochucení polévky
sdílet:
Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými dochucovadly.

1 Umeocet

Pochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově výraznou, slano-kyselou šťávu. A to je právě umeocet. Na rozdíl od klasického octa neobsahuje kyselinu octovou, ale citronovou.

I přes svůj exotický původ skvěle doplňuje mnoho českých jídel. Výborně ladí s luštěninovými pokrmy, kulajdou, kapustou i zelím, s méně výraznými pokrmy z cukety či kedlubny, zkrátka se všemi jídly, která potřebuji osolit a okyselit

2 Přírodní sójová omáčka a tamari

Stejně jako umeocet vznikají fermentací a na rozdíl od klasických „sójovek“ neobsahují žádné zvýrazňovače chutí, cukr, kvasný ocet, barviva ani aromata. Obě jsou velmi slané, tamari je chuťově výraznější a většinou bezlepková. Stejně jako ostatní dochucovadla nemají rády dlouhé vaření – vytrácí se z nich cenné látky i chuť. Kam s nimi? Kamkoliv, kde chcete podpořit chuť polévky a nevadí vám tmavší zbarvení.

3 Miso pasta

A do třetice koncentrovaná síla z Asie. Miso polévku tradičně snídají Japonci – věří, že podporuje dlouhověkost. Na pohled nepříliš vábná hmota v různých odstínech hnědé vzniká fermentací sóji, mořské soli a obilí. Tělu dodává vitaminy, minerály a důležité enzymy a polévce silnou chuť. Rozmíchejte v talíři malé množství miso pasty, důležité je ji nevařit. 

4 Bylinky

Čerstvé a nasekané nebo rozmělněné do pesta umí podpořit či dokonce změnit chuť každé polévky. Představte si jednoduchý dýňový krém. S pažitkou bude štiplavý, s petrželkou hezky český, s koriandrem získá exotický nádech. Bylinky můžete mít vždy po ruce, ať už v květináčku na okně nebo jako zamrazené přebytky letní sklizně. 

 

5 Olej

Není tuk jako tuk. Za studena lisované rostlinné oleje jsou výživnou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Navíc v pokrmu přirozeně nesou chuť a vůni. První dojem na jazyku je díky nim zkrátka lepší a celkově uspokojivější. Vybírejte takové, které jsou vám příjemné. My můžeme doporučit olivový, dýňový, konopný a avokádový. Dávkujte opatrně, chuť jídla umí pozměnit. Nejlepší je, když si každý strávník „naolejuje“ svou polévku sám.

6 Lahůdkové droždí

Nebojte se, chutná úplně jinak a mnohem lépe než klasické droždí. Polévku zvýrazní a dodá jí masové aroma. Na 4 porce jídla doporučujeme max. 2 lžíce lahůdkového droždí, pak už by bylo v jídle příliš cítit. Někomu lahůdkové droždí připomíná vyzrálý sýr. Lahůdkové droždí do polévky přidávejte až v samém závěru, abyste zachovali maximum cenných vitaminů skupiny B.

7 Parmazán

Tvrdý italský sýr se vyplatí mít v lednici. Stačí pár strouhnutí a polévka je hned o něčem jiném. Dopřejte si ho jako jemný poprašek nebo ve formě chuťově výraznějších hoblinek. Skvělá polévka dřív než řeknete sýr!

8 Tabasco

Doslova ďábelská tečka. Proslulá pálivá omáčka se vyrábí od roku 1868. Patří do ní jen chilli papričky, ocet a sůl. Tabasco přikápněte všude tam, kde potřebujete polévku trochu (nebo pořádně) přiostřit. Když si připravíte domácí, můžete si sami určit, jak moc pálivé bude.

Související články

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti?
  • Zajímavosti

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti?

Jaký pokrm miloval tatíček Masaryk, spisovatel Karel Čapek nebo třeba Jan Neruda? Měli tito velikáni české historie vytříbené chuťové pohárky, nebo se spokojili s obyčejným pokrmem? Odpovědi jsou více než zajímavé. ...
Vývar k snídani
  • Zajímavosti

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen jako skvělé palivo plné živin, ale zbaví vás také chuti na sladké po celý den. A to není rozhodně všechno.   ...
Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
Polévka jako hlavní chod
  • Zajímavosti

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem podzimu. ...
Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
  • Zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují....
5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vitaminy
  • Tipy a triky

5 večeří, které jsou lehké, zdravé a doplní vitaminy

Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny ve vás vyvolává mdloby? Právě pro vás máme tipy na několik snadných večeří, které vás okouzlí svou lehkostí a doplní...

Comments

Jakub Skřivánek

Doporučovat Tabasco, jako ochucovadlo je nesmysl. Patří mezi mírně až středně pálivé omáčky, takže opravdu ostré jídlo s ním neuděláte. I když tady dost záleží, co kdo snese.
Větší problém je jeho chuť a vůně, které jsou hodně výrazné a do kysela. Tzn. výrazně mění chuť a vůni jídla, do kterého se přidává. Tím nechci říct, že Tabasco je špatné, jen že se nehodí jako univerzální dochucovadlo. Pokud chci jídlo jen přiostřit, tak jsou lepší omáčky, jen s chilli a trochou chuťově nevýrazného konzervantu.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit