7+1 zdravé dochucení polévky

sdílet:
Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými dochucovadly.

1 Umeocet

Pochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově výraznou, slano-kyselou šťávu. A to je právě umeocet. Na rozdíl od klasického octa neobsahuje kyselinu octovou, ale citronovou.

I přes svůj exotický původ skvěle doplňuje mnoho českých jídel. Výborně ladí s luštěninovými pokrmy, kulajdou, kapustou i zelím, s méně výraznými pokrmy z cukety či kedlubny, zkrátka se všemi jídly, která potřebuji osolit a okyselit

Polévka je grunt

Více

2 Přírodní sójová omáčka a tamari

Stejně jako umeocet vznikají fermentací a na rozdíl od klasických „sójovek“ neobsahují žádné zvýrazňovače chutí, cukr, kvasný ocet, barviva ani aromata. Obě jsou velmi slané, tamari je chuťově výraznější a většinou bezlepková. Stejně jako ostatní dochucovadla nemají rády dlouhé vaření – vytrácí se z nich cenné látky i chuť. Kam s nimi? Kamkoliv, kde chcete podpořit chuť polévky a nevadí vám tmavší zbarvení.

3 Miso pasta

A do třetice koncentrovaná síla z Asie. Miso polévku tradičně snídají Japonci – věří, že podporuje dlouhověkost. Na pohled nepříliš vábná hmota v různých odstínech hnědé vzniká fermentací sóji, mořské soli a obilí. Tělu dodává vitaminy, minerály a důležité enzymy a polévce silnou chuť. Rozmíchejte v talíři malé množství miso pasty, důležité je ji nevařit. 

4 Bylinky

Čerstvé a nasekané nebo rozmělněné do pesta umí podpořit či dokonce změnit chuť každé polévky. Představte si jednoduchý dýňový krém. S pažitkou bude štiplavý, s petrželkou hezky český, s koriandrem získá exotický nádech. Bylinky můžete mít vždy po ruce, ať už v květináčku na okně nebo jako zamrazené přebytky letní sklizně. 

50 polévek na zahřátí

Více
 

5 Olej

Není tuk jako tuk. Za studena lisované rostlinné oleje jsou výživnou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Navíc v pokrmu přirozeně nesou chuť a vůni. První dojem na jazyku je díky nim zkrátka lepší a celkově uspokojivější. Vybírejte takové, které jsou vám příjemné. My můžeme doporučit olivový, dýňový, konopný a avokádový. Dávkujte opatrně, chuť jídla umí pozměnit. Nejlepší je, když si každý strávník „naolejuje“ svou polévku sám.

Česká kuchyně – polévky

Více

6 Lahůdkové droždí

Nebojte se, chutná úplně jinak a mnohem lépe než klasické droždí. Polévku zvýrazní a dodá jí masové aroma. Na 4 porce jídla doporučujeme max. 2 lžíce lahůdkového droždí, pak už by bylo v jídle příliš cítit. Někomu lahůdkové droždí připomíná vyzrálý sýr. Lahůdkové droždí do polévky přidávejte až v samém závěru, abyste zachovali maximum cenných vitaminů skupiny B.

7 Parmazán

Tvrdý italský sýr se vyplatí mít v lednici. Stačí pár strouhnutí a polévka je hned o něčem jiném. Dopřejte si ho jako jemný poprašek nebo ve formě chuťově výraznějších hoblinek. Skvělá polévka dřív než řeknete sýr!

8 Tabasco

Doslova ďábelská tečka. Proslulá pálivá omáčka se vyrábí od roku 1868. Patří do ní jen chilli papričky, ocet a sůl. Tabasco přikápněte všude tam, kde potřebujete polévku trochu (nebo pořádně) přiostřit. Když si připravíte domácí, můžete si sami určit, jak moc pálivé bude.

Obchod Apetit