Dezerty z francouzských kaváren

Dezerty z francouzských kaváren
sdílet:

Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o světových francouzských dezertech. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jejich příprava určená pouze mistrům cukrářům, opak je pravdou. Většina receptů vyžaduje jen minimum surovin a trochu cviku. 

Paris-Brest, příbuzný českého větrníku

Francouzský dezert ve tvaru prstence připomíná vylepšenou verzi českého věnečku nebo větrníku.

Původní recept je připisován Louisi Durandovi, cukráři, který v roce 1910 vytvořil dezert ve tvaru kola k oslavě cyklistického závodu Paříž-Brest-Paříž.

  • Vyrábí se z odpalovaného těsta, jehož vrchní díl se sype plátky mandlí, náplň je z krému mousseline pralinée.
  • Kouzlo krému je ve spojení másla, cukrářského krému a stejnojmené hmoty pralinée, která se připravuje z pražených karamelizovaných ořechů, obvykle lískových a mandlí.
  • Věnečky se vyrábějí o průměru deseti či dvaceti centimetrů. 

Crème brûlée s křupavou krustou

Tak schválně, kolik myslíte, že je třeba ingrediencí na přípravu tohoto dezertu ve formičce?

  • Možná vás překvapí, že surovin potřebujete jen pět: žloutky, smetana ke šlehání, krupicový cukr, hnědý třtinový cukr na posypání a vanilkový lusk.
  • Pro přípravu budete potřebovat také formičky, žáruvzdorné rukavice, flambovací pistoli a odvahu zkrotit oheň.

Francouzi crème brûlée připravují v kulatých bílých miskách zvaných ramekin, vy ale můžete požít to, co máte k dispozici ­ — ohnivzdorné formičky, hrnky nebo zapékací mističky. Pokud máte k dispozici formy větších rozměrů, upravte dobu pečení.

  • Formičky o objemu 2 dcl potřebují kolem 25 minut, objem 5 dcl kolem čtyřiceti.

Jak docílíte dokonalé karamelové krustičky, která k dezertu neodmyslitelně patří? Opálením.

  • Flambovací pistole vám práci značně ulehčí, krém však můžete zapéct v troubě, kde cukrová vrstva také zkaramelizuje.

Nadýchané suflé

Nadýchané, skoro až nafoukané, jemné. Takové je soufflé.

  • Složení je opět minimalistické, prim zde hrají našlehané bílky, které během přípravy v troubě zvětší svůj objem.

Jeho historie sahá až do 17. století, kdy francouzští cukráři objevili tuto vlastnost bílků. Suflé podobné tomu dnešnímu se datuje k polovině 18. století, kdy jej francouzský kuchař Vincent La Chapelle zaznamenal ve své kuchařce.

Připravit si jej můžete i doma, a není to nic těžkého.

  • Důležité je správné vyšlehání bílků, ty by měly mít pokojovou teplotu. Použijte kovovou misku a dejte pozor, ať je nepřešleháte. Že jsou hotové poznáte jednoduchým obracením mísy vzhůru nohama.
  • Suflé se peče v dobře rozpálené troubě, na 200 °C nebo 180 °C na horkovzduch.

Křehké makronky

O původu makronek se vedou spory, Francouzi je vzali za své, je však pravděpodobné, že byly v 16. století přivezeny z Itálie, kde se vyráběly už od století osmého. Francouzům však nelze odepřít zásluhy na popularizaci makronek po celém světě.

K jejich výrobě je třeba voda, bílky, moučkový i krupicový cukr a mandlová mouka. A také fakt, že upéci uvnitř nadýchanou, na povrchu křupavou a krásně tvarovanou makronku není úplně samo sebou.

S naším podrobným návodem to jistě zvládnete. A jakou náplň zvolit? Doporučujeme čokoládovou, jahodovou a citronovou. Experimentům s barvou i náplní jsou makronky velmmi nakloněny.  

Tartaletky jako dokonalé košíčky

Fantazii a hravost si nechte také na výrobu a zdobení tartalettes, v překladu malých dortíků. Křehké těsto tvoří základ těchto barevných košíčků. Ochutnat můžete nejen sladké, ale i slané náplně.

  • Typický tvar získáte pouze speciálními formičkami.
  • V těstě nehledejte nic složitého, jedná se o klasické křehké.
  • Do náplně dejte, co máte rádi nebo zrovna po ruce. Hodí se do nich krémy všeho druhu.
  • Tartaletkám sluší zdobení z ovoce, ořechy, čokoláda, želé i bylinky.

Mnohovrstevnaté millefeuille

Ve francouzštině znamená "tisíc vrstev". Zcela tak vystihuje podobu tohoto dokonalého dezertu. Vrstvy nadýchaného lineckého těsta odděluje krém a ovoce.

  • Vrstvením jednotlivých komponentů docílíte lahodného, křehkého a na jazyku rozplývajícího se potěšení.
  • Vyzkoušejte naši verzi s čokoládovým krémem, která zmizí rychleji, než řeknete sladký hřích.

Éclair nebo eklérky

Opravdové cukrářské umění můžeme pozorovat na „eclairkách“.

Na přelomu 18. a 19. století je poprvé servíroval známý cukrář Marie-Antoine Carême. Komu jinému by tento král kuchařů a kuchař králu, jak se mu přezdívá, podával než zmlsané aristokracii.

I dnes jde o vyhlášenou lahůdku, kterou Francouzi nosí na návštěvu jako pozornost hostiteli. Odpalované těsto se zde snoubí s čerstvou a jemnou náplní nejrůznějších příchutí.

  • Při jejich pečení platí stejné pravidlo jako u makronek: Za žádnou cenu neotvírejte v průběhu pečení dvířka od trouby.

Máslový croissant

Jak na dokonalé croissanty jsme vám už prozradili. Kynuté vrstvené těsto a máslo si získaly velikou oblibu, většina Francouzů si bez nich snídani dnes už ani nedovede představit. 

Každý si croissanty upravuje podle svých chutí.

  • Francouzi a Španělé je jedí samotné.
  • V Irové nebo Američané je jedí s džemem nebo plní sladkými náplněmi.
  • Po celé Evropě se připravují i na slano se šunkou, sýrem nebo špenátem.
  • Italové a Němci je milují plněné nutelou.

Související články

Sladká baklava
  • Zajímavosti

Sladká baklava

Baklavu si nárokuje řada národůPůvod tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava velice oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední...
Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní
  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Předpečením křehkého těsta zabráníme tomu, že ve výsledném koláči zvlhne a nedostane se nám křehkého máslového potěšení. Předpečený korpus následně lépe udrží tekutou náplň, a koláč zůstane vespodu pěkně křupavý. Této metodě se také říká...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit