Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na odpalované těsto

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí přidat poctivý krém nebo našlehanou smetanu a ocitnete se v ráji.
8. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Jsou tací, kteří odpalované těsto považují za prubířský kámen cukrářského umění, a pak jsou ti, pro které je hračkou a zdobené větrníky „vyšvihnou“ stejně snadno jako obyčejnou buchtu na plech. Ať už patříte do té, či oné skupiny, máme pro vás kuchařské fígle, se kterým se vám tento fenomén z cukráren zaručeně povede.

Do odpalovaného těsta potřebujete pouze pět, poměrně obyčejných, surovin. Vodu, máslo, mouku, vejce a špetku soli. 

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování,...

Krok za krokem, vejce po vejci

Základ těsta tvoří tekutina. Obvykle se používá voda, kterou můžete částečně či zcela nahradit mlékem. Korpusy díky němu budou mít zlatavější barvu. 

Spolu s tekutinou se v hrnci ohřívá tuk. Pro výsledek má nezastupitelnou roli – čím více tuku použijete, tím nadýchnutější korpus bude. Někdo přidává máslo, jiný olej či dokonce sádlo.

Do vroucí směsi tekutiny s tuky se přisypává hladká mouka. Vsypte ji najednou, jinak se udělají hrudky. Před odpalováním ji doporučujeme prosít, hezky se provzdušní. 

Hořák mějte spíš na mírný plamen, abyste hmotu nepřepálili dřív, než se stihne dokonale spařit. Zahřívejte ji tak dlouho, až na dně uvidíte bílý povlak. To je neklamné znamení dobře spařeného těsta. Povedlo se? Nechte hmotu částečně zchladnout a jdeme na další krok. Ten nejdůležitější – přidání vajec

Cukrárna u vás doma

Až budete mít pusu plnou poctivé šlehačky , s láskou si zavzpomínáte na nedělní odpoledne, kdy jste s babičkou chodili...

Díky vejcům těsto získá krásně sametovou strukturu a jejich množství má také zásadní vliv na to, zda a jak těsto v troubě vyběhne. Základní spařenou hmotu necháváme zchladnout proto, aby vejce neztratila pojivost a nezřídla. Do vlažné hmoty vejce přidávejte jedno po druhém. Než přidáte další, vždy vznikající těsto vymíchejte dohladka, pak pokračujte. 

A máte skoro vyhráno. Hotové těsto nabírejte lžící na plech nebo tvořte zdobičkou tvary věnečků, banánků či větrníků. Během pečení troubu v žádném případě neotvírejte, ani kdyby bylo pokušení sebesilnější. Korpusy by spadly. Nepoužívejte ani horkovzduch – odpalované těsto je zkrátka citlivé. Vyžaduje klidné, souběžné pečení z horní i dolní strany. Troubu otevírejte až ve chvíli, kdy jste s pečením u konce.

Zákusky naplňte až těsně před podáváním. Zdobit je můžete cukrovou polevou, fondánem s karamelem, popraškem cukru... to už necháme na vás. 

Odpalované těsto naslano

Zatímco my si odpalované těsto spojujeme především s mlsáním z cukrárny, Francouzi ho používají jako základ pro slané sýrové bochánky zvané gougères. Do drobné chuťovky původem z Burgundska se nejčastěji krájí sýr gruyère, comté nebo ementál. Obvykle se připravují jako malé bochánky do průměru cca 4 cm a podávají se k aperitivu. 

Zkuste si je také upéct. Ze 100 g másla, 150 g hladké mouky, 4 velkých vajec, půl lžičky soli, špetky pepře a muškátového květu připravte obvyklým postupem odpalované těsto, do kterého na závěr vmíchejte na nudličky nakrájený sýr (opravdu nakrájený, ne strouhaný). Lžící na plech tvarujte bochánky, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby rozpálené na 200 °C. Teplotu okamžitě snižte na 180 °C a pečte, až se bochánky nafouknou a lehce zezlátnou. Trvá to přibližně 20 minut.

Slané bochánky vypadají lákavě, ale vy dáváte přednost nadýchaným sladkostem jako z cukrárny? Inspiraci na rozmanité dezerty z odpalovaného těsta najdete v následujících receptech.

 

Související

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!

Banánky s karamelovým krémem

Z odpalovaného těsta můžete upéct také jiné tvary. Karamelový krém v náplni je sázka na jistotu.

‚Dort‘ z karamelových větrníků

Větrníková extáze! Uvnitř vanilkový krém, navrchu karamelová omáčka. Skvělé!

Věnečky Paris-Brest

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát naučí připravit odpalované těsto a upéct z něj klasický dezert,...

Větrník

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlova. Na jejich zákusky, a hlavně na dokonalý větrník se vyplatí...

Karamelový větrník

Vláčný korpus, nadýchaná karamelová šlehačka a lesklá poleva – podle toho všeho se pozná pravý, nešizený větrník...

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na...

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Tenhle recept jsme si vypůjčili z blogu naší kolegyně Martiny Sugartown.cz. Eclairky jsou totiž velký hit!

Větrníčky à la éclairky

My jsme se rozhodli pro větrníčky, ale vám nic nebrání tvarovat z těsta tradiční éclairky neboli banánky.

Žloutkové věnečky s jahodami

Žloutkové věnečky prostě musíte umět. Zapomeňte ale na ty malé z cukrárny plněné krémem z pudinku. Naučte se pravé...

Prstíky s čokoládou

Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta...

Odpalované knedlíky s višněmi

Lahodný dezert nebo hříšné hlavní jídlo. Pozor na pecky!

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Knedlíky jako z cukrárny! Griliáš je osladí a dodá karamelovou chuť, nemusíte proto ani sladit šlehačku!

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

Traduje se, že obyvatelé Británie a Francie si nemohou přijít na jméno... To však neplatí u tohoto dezertu - britský...

Profiterolky

Křehké kuličky profiteroles si můžete upéct předem a naplnit je těsně před tím, než přijde návštěva.

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Oblíbené polevy a jak na ně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém vlastně tolik nezáleží,...

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny...
REKLAMA

Přidat komentář