Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá

Jablka: Nejen lahodná, ale i zdravá
sdílet:
Často si říkáme, že je to jen obyčejné jablko a raději sáhneme po nějakém exotičtějším ovoci. Proč je ovšem dobré jablka v jídelníčku neopomíjet? Obsahují mnoho prospěšných minerálů, vitaminů a velké množství vlákniny. Pomáhají celému lidskému organismu a jsou dobrým parťákem nejen při hubnutí, ale i při nachlazení a chřipce. Příště je tedy do košíku nezapomeňte přidat!

Jablka jsou u nás velmi oblíbená – jejich roční spotřeba dosahuje až na 80 kilogramů na osobu! Jabloním se v našem podnebí dobře daří, a proto jsou velmi rozšířené na zahradách, při procházkách pak můžeme narazit na planě rostoucí stromy či pozapomenuté sady, kde si můžete jablka bez obav natrhat. Ovšem nejdříve si ověřte, že se jedná opravdu o volně přístupný strom.

Jaké jsou nejznámější odrůdy jablek a k čemu se hodí v kuchyni?

Jaké jsou nejznámější odrůdy jablek a k čemu se hodí v kuchyni?

Více

Jablka - zdroj mnoha důležitých minerálů a vitaminů

Jako první můžeme jmenovat vápník, který je základním kamenem pro kosti a zuby. Ovlivňuje každou buňku v těle, pomáhá k normální srážlivosti krve a reguluje uvolňování a činnost hormonů. Jablka dále obsahují i poměrně vysoké množství draslíku. Ten se zase stará o pravidelný srdeční rytmus a nervové impulsy, podporuje trávení a správné hospodaření s vodou v těle. Na dostatek draslíku ve stravě si potrpí zejména sportovci, protože je zásadní pro kontrolu svalových kontrakcí. Pro tělo je velmi prospěšný i hořčík, který snižuje míru únavy a vyčerpání, podporuje činnost nervové soustavy a blahodárně působí na metabolismus. Díky obsahu železa pomáhají jablka při chudokrevnosti a preventivně působí proti tvorbě žlučníkových a ledvinových kamenů.

Vášeň pro jablka

Vášeň pro jablka

Více

V jablkách ovšem najdeme nejen minerály, ale i vitaminy. Obsahují poměrně vysokou dávku vitaminu C, který má antioxidační účinky, zlepšuje hojení ran a pomáhá při nachlazení, chřipce a kašli. Zdraví prospěšné jsou i vitaminy skupiny B. Ty podporují trávení a vstřebávání živin. Navíc jsou dobrým společníkem při boji s migrénou a blahodárně působí na pokožku, vlasy a nehty. Vitamin E je spojován s bojem proti oxidačnímu stresu, který může být příčinou takových nemocí, jako je Parkinsonova choroba, infarkt myokardu nebo chronický únavový syndrom.

Jablka, Anna Kaminova, UnsplashVýborný zdroj vlákniny

Pozor, pokud jablko oloupete, připravíte se o řadu prospěšných látek! Právě slupka v sobě totiž ukrývá velké množství vlákniny. Ta je pro tělo velmi prospěšná. Podporuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a odstraňuje přebytek vody z organismu. Jablka (a citrusy) jsou výjimečná tím, že obsahují nejvíce rozpustné vlákniny pektinu ze všech druhů ovoce. 

Pektin (i když většinou získaný spíše z citrusů) vám bude také dobrým pomocníkem při domácím zavařování.

Jablka a redukce váhy

Přibližně 85 % jablka je tvořeno vodou. Zaženete jím tedy žízeň a osvěžíte celý organismus. 100 g jablka (1 plod) obsahuje pouze cca 60 kcal, velké množství živin, ale skoro žádné tuky. Samozřejmě jsou lahodně sladká, ale díky obsahu vlákniny, která zpomaluje vstřebání cukrů, nedochází k prudkému rozkolísání hladiny cukru v krvi. Jsou tedy považována za ovoce s nižším glykemickým indexem. Díky uvedeným vlastnostem jsou jablka v menším množství dokonce doporučována diabetikům do jídelníčku. Jedná se tedy o ideální svačinku na cesty nebo jen tak k zahnání hladu či chuti na něco sladkého během dne. 

Až zázračné ovoce 

Konzumace jablek tedy může mít pozitivní vliv na krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Uděláte něco málo i pro své srdce, zuby, imunitní systém a nervovou soustavu. Jablka navíc pomohou správné funkci ledvin, žlučníku, jater a zahání únavu. Aby toho vynášení jablek do nebes nebylo málo, výzkumy ukazují, že denní konzumací jablek bojuje člověk proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě i proti kilům navíc. Lidé, kteří si dopřávají dvě nebo tři jablka denně, jsou dle průzkumů štíhlejší, než ti, kteří toto ovoce nemají příliš v oblibě. 

Foto v textu: Anna Kaminova, Unsplash

Související články

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu
  • Tipy a triky

5 nových nápadů, jak uchovat jablka na zimu

Jablečné pyré Neznáme všestrannější způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu jablek. Jablečné pyré chutná báječně jen tak ze skleničky, ale když odoláte a dáte mu šanci, skvěle doplní spoustu jídel. Od snídaňových kaší přes různé moučníky...
Švestky – ovoce plné chuti i zdraví
  • Suroviny

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.  ...
Ostružiny pro zdraví a krásu
  • Tipy a triky

Ostružiny pro zdraví a krásu

Kdo by je neměl rád? Tohle temné ovoce sbíráme a holdujeme mu v letních měsících. Prospívá našemu zdraví a má nespočet využití v kuchyni.  ...
Babí léto ve znamení blum
  • Tipy a triky

Babí léto ve znamení blum

Vedle populárních švestek a meruněk se na ně často trochu zapomíná. To je ovšem velká škoda! Blumy jsou totiž díky své jemně nakyslé chuti výjimečně dobré. Navíc mají nízký glykemický index a jsou doslova nabité vitaminy, takže jejich...
8 způsobů, jak si vychutnat jablka naslano
  • Tipy a triky

8 způsobů, jak si vychutnat jablka naslano

1) Jablka a masoMaso pečené s jablky patří k dokonale podzimním kombinacím. Ovoce v masu udrží šťavnatost a krásně zkaramelizuje. Kousky jablek přidejte do pekáčku k vepřovým medailonkům, krkovici, kotletě, prorostlému bůčku, králíkovi i...

Obchod Apetit