Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i další zajímavé záviny! Pojďte se s námi podívat na pět různých těst – s jogurtem, s pivem či s bramborami – do kterých zavinete rozličné suroviny. Každé z nich je specifické a do všech se hodí jablka. Skvělé ale budou záviny také s ořechy, mákem či tvarohem nebo naslano!
1. Listové nebo lístkové těsto
Tradiční štrúdl z listového těsta je známá klasika. Nemáte-li času nazbyt a toužíte po rychlém dezertu, těsto si můžete snadno koupit. To ale není předmětem našeho bádání po nejlepších štrúdlových těstech.
- Zkuste si nedělní dezert ve formě štrúdlu naplánovat dopředu. Začněte s denním předstihem a nebojte se pustit do výroby domácího listového těsta. Jakmile pak vložíte smotaný štrúdl do trouby, okamžitě ucítíte nezaměnitelnou vůni jablíček se skořicí pronikající skrz křupavé máslové těsto.
- Potřebovat budete pouze pár základních ingrediencí. Princip lístkování spočívá v opakovaném překládání vrstev tzv. vodánku (těsto z mouky, másla, vody a citronové šťávy) a tukové části (másla).
2. Jogurtové těsto
Tento typ těsta si zaručeně oblíbíte. Je svěží, vláčné a milovníky štrúdlu potěší zejména jeho jemná jogurtová chuť. Potěší i jeho snadná příprava, stačí dopředu počítat s 2 až 3hodinovým odležením v lednici a můžete se pustit do plnění oblíbenými surovinami.
- Vyzkoušejte oblíbený jablečný štrúdl z jogurtového těsta, hotový je raz dva a jistě vás nadchne jaho neodolatelná vůně, chuť a křehkost.
3. Tažené těsto
Mezi tradiční recepty na tuto původem rakouskou pochoutku bezesporu patří také klasický tažený jablečný štrúdl. Tažené těsto je na přípravu o něco náročnější než jogurtové. Pokud však mistrovství taženého těsta ovládnete a naučíte se ho vytahovat opravdu dotenka – říká se, že skrz vytažené těsto byste měli být schopni přečíst noviny – jiné už dělat nebudete.
- Vláčné těsto vonící máslem s jemným dotekem citronu provoní váš byt a budete překvapeni, jak rychle štrúdl zmizí z plechu. Času stráveného v kuchyni rozhodně nebudete litovat.
4. Bramborové těsto
Štrúdl nemusí plnit pouze jablka, ani nemusí být pouze sladký. Ovšem s jablky nikdy žádný štrúdl nezkazíte...
- Efektivní volbou na rychlou večeři nebo svačinu je závin z bramborového těsta na slano. Na jeho použití jsou vhodné moučnaté brambory a jeho konzistenci můžete bez problémů v průběhu ladit přidáním vajec nebo mouky.
- Bramborové těsto doporučujeme zařadit do oblíbených domácích receptů. Jeho využití je obrovsky pestré – zkuste třeba koblížky nebo šneky!
5. Pivní těsto
Pivo má v kuchyni své nezaměnitelné místo a jeho využití je všestranné. Přinášíme vám několik tipů, jak s pivem v kuchyni vykouzlíte zajímavé a chutné pokrmy nejen pro muže. V těstu si pivo nese originální vůni a chuť.
- Pivo dokáže těsto krásně nakypřit a výsledek je lehčí a křupavější.
Zdroj: časopis Apetit