0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší štrůdl: Těsto na jablečný závin 5x jinak

Jak na nejlepší štrůdl: Těsto na jablečný závin 5x jinak
sdílet:

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i další zajímavé záviny! Pojďte se s námi podívat na pět různých těst – s jogurtem, s pivem či s bramborami – do kterých zavinete rozličné suroviny. Každé z nich je specifické a do všech se hodí jablka. Skvělé ale budou záviny také s ořechy, mákem či tvarohem nebo naslano!

1. Listové nebo lístkové těsto

Tradiční štrúdl z listového těsta je známá klasika. Nemáte-li času nazbyt a toužíte po rychlém dezertu, těsto si můžete snadno koupit. To ale není předmětem našeho bádání po nejlepších štrúdlových těstech.

  • Zkuste si nedělní dezert ve formě štrúdlu naplánovat dopředu. Začněte s denním předstihem a nebojte se pustit do výroby domácího listového těsta. Jakmile pak vložíte smotaný štrúdl do trouby, okamžitě ucítíte nezaměnitelnou vůni jablíček se skořicí pronikající skrz křupavé máslové těsto.
  • Potřebovat budete pouze pár základních ingrediencí. Princip lístkování spočívá v opakovaném překládání vrstev tzv. vodánku (těsto z mouky, másla, vody a citronové šťávy) a tukové části (másla).

2. Jogurtové těsto

Tento typ těsta si zaručeně oblíbíte. Je svěží, vláčné a milovníky štrúdlu potěší zejména jeho jemná jogurtová chuť. Potěší i jeho snadná příprava, stačí dopředu počítat s 2 až 3hodinovým odležením v lednici a můžete se pustit do plnění oblíbenými surovinami.

  • Vyzkoušejte oblíbený jablečný štrúdl z jogurtového těsta, hotový je raz dva a jistě vás nadchne jaho neodolatelná vůně, chuť a křehkost.

3. Tažené těsto

Mezi tradiční recepty na tuto původem rakouskou pochoutku bezesporu patří také klasický tažený jablečný štrúdl. Tažené těsto je na přípravu o něco náročnější než jogurtové. Pokud však mistrovství taženého těsta ovládnete a naučíte se ho vytahovat opravdu dotenka – říká se, že skrz vytažené těsto byste měli být schopni přečíst noviny – jiné už dělat nebudete.

  • Vláčné těsto vonící máslem s jemným dotekem citronu provoní váš byt a budete překvapeni, jak rychle štrúdl zmizí z plechu. Času stráveného v kuchyni rozhodně nebudete litovat.

4. Bramborové těsto

Štrúdl nemusí plnit pouze jablka, ani nemusí být pouze sladký. Ovšem s jablky nikdy žádný štrúdl nezkazíte...

  • Efektivní volbou na rychlou večeři nebo svačinu je závin z bramborového těsta na slano. Na jeho použití jsou vhodné moučnaté brambory a jeho konzistenci můžete bez problémů v průběhu ladit přidáním vajec nebo mouky.
  • Bramborové těsto doporučujeme zařadit do oblíbených domácích receptů. Jeho využití je obrovsky pestré – zkuste třeba koblížky nebo šneky!

5. Pivní těsto

Pivo má v kuchyni své nezaměnitelné místo a jeho využití je všestranné.  Přinášíme vám několik tipů, jak s pivem v kuchyni vykouzlíte zajímavé a chutné pokrmy nejen pro muže. V těstu si pivo nese originální vůni a chuť.

  • Pivo dokáže těsto krásně nakypřit a výsledek je lehčí a křupavější.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč