Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Co měla prababička ve spíži

Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky?
6.11.2020 | Autor: Jana Kopřivová

Uchování sklizně během dlouhých zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor, kořenové zeleniny a okopanin používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování jídla pak sloužily dobře větrané spižírny v domě. Co bychom v nich našli v době, kdy neexistovaly kuchyňští pomocníci moderní doby? 

Sladké, přesladké ovoce

Čerstvé ovoce se dřív skladovalo jen velmi obtížně. Až na výjimečné odrůdy jablek a hrušek, které v chladném a suchém sklepě vydržely klidně až do jara, se musela ovocná sklizeň okamžitě zpracovat. Vařila se povidla švestková, jablečná i hrušková a různé ovocné zavařeniny. Z přezrálého ovoce se připravoval ocet nebo víno. Přebytky hezkého ovoce se nakrájely a usušily jako křížaly. Sbíraly a sušily se také ořechy. Z křížal a ořechů se pak připravovaly různé omáčky a kompoty, např. staročeská vánoční muzika. 

Vitaminy ze soudku

Ne, nemáme na mysli ani víno ani rum, ale kysané zelí. V zimě představovalo hlavní zdroj vitaminu C a také enzymů a laktobacilů, které startují imunitní systém. Ne nadarmo se na Valašsku říká „zemáky a zelé, živobytí celé“. Mléčně kvašená zelenina se přidávala do různých jídel nebo jedla jen tak jako salát. V chladném sklepě vydržel velký zelák až do jara ve skvělé kondici. Kysané zelí si hravě připravíte také dnes a nepotřebujete na něj ani soudek ani sklep.

Mouka a zrna

Zatímco dnes hraje prim mouka pšeničná, dříve byla vzácností a peklo se především z mouky žitné. Hospodyně z ní připravovaly různé nekvašené placky nebo pekly chleba z žitného kvasu, který je velmi sytý a výživný. Neplesniví a krásně voní. V chudších časech, kdy byla i žitná mouka nedostatkovým zbožím, ji v těstě nahrazovaly brambory. Z mouky ječné a jiných obilnin se připravovaly skromné kaše.

Neodolatelné domácí pečivo

Došlo vám doma pečivo? Upečte si vlastní! Domácímu se stejně nic nevyrovná. Ať už se pustíte do pečení s kváskem nebo...

Vzácný omastek

K tomu nejvýživnějšímu, zároveň nejvzácnějšímu ve spižírnách, patřily tuky. Vzhledem k ceně se s nimi šetřilo, v chudých rodinách se často jedly suché nemaštěné brambory a suchý chléb. Pokud už se nějaký tuk v domácnosti vyskytoval, bylo to sádlo a přepuštěné máslo

Vepřové sádlo se vyškvařilo a nalilo do kameninových hrnců s pokličkou. Uschovaly se také škvarky, které hospodyňky zpracovávaly do různých placek i dalších jednoduchých jídel. 

Máslo se přepouštělo, aby se z mléčného tuku odpařila přebytečná voda a vysrážely bílkoviny. Syrovátku a sraženiny pak babičky zapracovaly do těsta. Očištěné máslo se nekazí a snese zahřátí na vysoké teploty. Přepuštěné máslo můžeme bez nadsázky považovat za základ zdravé kuchyně a tato úprava si opět získává oblibu. Snadno ho přepustíte i doma, stačí se vyzbrojit pár kostkami másla a pořádnou trpělivostí. Prodává se také hotové, často pod názvem ghí.

Česká kuchyně – polévky

Poctivá polévka je základ všeho. Postaví na nohy, zahřeji i zasytí. A takové my tady opravdu umíme – pořádně...

Kromě sádla, másla a škvarků byste v době hojnosti našli ve spíži našich předků také kousek špeku a uzeného masa. Maso ale – stejně jako cukr – bylo spíš vzácností než běžnou součástí jídelníčku.

Od babky kořenářky

Ze strání a lesa si hospodyňky nosily byliny, kterými pak nejen v zimě léčily různé neduhy. Nekorunovaným králem všech bylinek byl pro ně černý bez. Dále se sušil květ lípy, divizna, heřmánek, kopřiva a další dary zelené lékárny. Sbíraly se šípky na osvěžující horký nápoj a žaludy, které se používaly jako velmi hořká náhražka kávy.

Z lesa se také nosily houby, zvlášť v horských oblastech, kde vylepšovaly prostý jídelníček. Nasušené se pak přidávaly do polévek, placek a dalších prostých, ale výživných pokrmů.

Související

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Hovězí na madeiře, telecí závitky nebo snad paštika z kachních jater? Taková jídla byste v meziválečném období na...

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

Jde to i bez masa (i když kousek slaniny či pár kostiček uzeného také neuškodí). Česká kuchyně nabízí spoustu výborných...

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Říká se, že když už jíme maso, měli bychom prokázat úctu poraženému zvířeti tím, že se postaráme, aby z něj nic...

Staročeský kuba

Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta...

Kapr s vejmrdou

Smažený kapr tak trochu jinak: se sladkou paprikou a řízným křenem, zjemněným jablky. Roman Vaněk, majitel Pražského...

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny...

16x povidla a co s nimi!

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Sezona švestek je momentálně v plném proudu, ale až se zima zeptá, měli byste být...

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Chystáte se na velký předvánoční úklid? Pro čisticí přípravky nemusíte hned utíkat do obchodu. Mnohé velmi účinné...

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je...

Přidat komentář