Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti? Klasika i kulinářské experimenty

Jaký pokrm miloval tatíček Masaryk, spisovatel Karel Čapek nebo třeba Jan Neruda? Měli tito velikáni české historie vytříbené chuťové pohárky, nebo se spokojili s obyčejným pokrmem? Odpovědi jsou více než zajímavé.
28. 9. 2020 | Autor: Dytrychová Alžběta

Zatímco historické prameny řeší, s kým si významné osobnosti dopisovaly, co dělaly ve volném čase a jakou literaturu četly, v málokterých spisech se dočteme, jak vypadal jejich prostřený stůl. Přesto existují jisté nápovědy, které poodkrývají gurmánskou stránku českých osobností. Pojďme si jednou provždy říci, na jaké pokrmy nedal dopustit první prezident Československa nebo autor literárního díla R.U.R.

Jan Neruda

O Janu Nerudovi je známo, že obrážel jedno pohostinství za druhým. Není divu, vždyť doma ho nečekala žena ani hospodyně, a tak byl Neruda odkázán na jídelní lístky pražských hostinců. K jeho nejoblíbenějším podnikům patřil restaurant U Ježíška, kde si prozaik dopřával dršťkovou polévku, švestkové knedlíky a halušky. Mezi jeho oblíbená jídla se řadily také klasické omáčky s hovězím masem, které si rovněž objednával v pražských pohostincích. Na sklonku života se však Neruda rozhodl, že si najme hospodyni, která mu výborná jídla připravovala v pohodlí domova. 

Dršťková polévka

Dámičky se asi budou tvářit vyděšeně, ale doporučujeme odhodit předsudky. Dršťky přece vyhledávají labužníci po celém...

Tomáš Garrigue Masaryk

Není žádným tajemstvím, že Tomáš Garrigue Masaryk patřil k lidem, kteří ke spokojenému životu nepotřebovali bohatě prostřené stoly. Přesto existoval pokrm, po kterém se první prezident Československa mohl utlouct. Možná už tušíte, že se jednalo o švestkové knedlíky sypané mákem! Proslýchalo se, že švestkové knedlíky si prezident rád přidal a během večeře jich snědl klidně i šest. Pravdou ale zůstává, že jinak bylo prezidentské menu spíše lehčí a prostší. Sladkovodní ryby, bramborová polévka nebo brynzové halušky patřily k pokrmům, které mu vykouzlily úsměv na rtech. Během dne si prezident rád dopřál hořkou kávu nebo čaj, který zásadně nesladil. Doma si k čaji připravte Masarykovo cukroví, které je chutné po celý rok, nejen na Vánoce, a příprava není vůbec složitá.

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Hovězí na madeiře, telecí závitky nebo snad paštika z kachních jater? Taková jídla byste v meziválečném období na...

Karel Čapek

Spisovatel Karel Čapek sdílel se svým blízkým přítelem Tomášem Garriguem Masarykem nejen podobný pohled na svět, ale také podobný apetit. Karel Čapek taktéž nedal dopustit na klasickou českou kuchyni a prostší jídla. Údajně měl rád špenátem plněné palačinky, paštiky, slepičí kaldoun nebo bramborové placky. I když se Karel Čapek snažil jíst střídmě, neboť měl problémy s trávením, častokrát neodolal klasickým českým omáčkám. Mezi jeho nejoblíbenější omáčky patřila koprovka a svíčková, která se podávala pouze v případě, že hostem u stolu byl i Masaryk. 

Palačinky plněné špenátem

Kombinace špenátu s riccotou nikdy nezklame!

Jan Werich 

Opravdový gurmán! Tak můžeme označit herce Jana Wericha, který jídlo doopravdy zbožňoval. Pokud si ale myslíte, že na jeho stole hrály prim klasické recepty, pak jste na omylu. Jan Werich totiž miloval kombinaci masa a ovoce, a tak se například nebál kombinovat srnčí steaky s banánem. Dopustit nedal ani na zapečený špargl nebo uzené koleno. Jan Werich měl také jasno v důležité otázce české gastronomie. Divočáka si totiž dával zásadně se šípkovou omáčkou a houskovým knedlíkem

Tradiční české omáčky a jak na ně

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírovány jsou nejčastěji s knedlíkem, rýží či...
 

Václav Havel

Vypadá to, že prezidenti Československa, později i České republiky, milují českou kuchyni. Důkazem je první polistopadový prezident Václav Havel, kterému chutnala dršťková polévka, guláš i sladkovodní ryby. Na druhou stranu se Václav Havel nebál "novot", a tak se na oslavě jeho 60. narozenin podávala sýrová variace a jako hlavní chod byly vepřové medailonky s bramboráčky. 

THE BEST OF Apetit – Česko & Slovensko

V pondělí 12. 11. 2018 vychází nová kuchařka z edice THE BEST OF Apetit! Kniha je tentokrát věnována těm nejlepším...
 

Na jaký český klenot jsme málem zapomněli

 
Také máte pocit, že něco receptům chybí? Máte pravdu. Pivo! Václav Havel je spojován s trutnovským pivovarem Krakonoš, který měl blízko svého sídla Hrádečku. Jan Neruda na pivu v pražských hospodách sbíral materiál pro své povídky. Jan Werich složil haštěřivý text písně Za mořem piva, spíše než pivařem byl ale vychutnávajícím kuřákem cigaret. Tatíčka Masaryka byste na pivu za první republiky rozhodně nepotkali. Tvrdému alkoholu nikdy neholdoval, piva i vína se vzdal již ve středních letech a žil zdravým abstinenčním způsobem života. 

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Abyste se v záplavě pivních stylů neutopili, seznámíme vás s úplnými základy. Které pivo je spodně kvašené a co se...

Související

Pětkrát gulášové hody

Pětkrát gulášové hody

Pokud byste měli vytvořit zlatý fond receptů, nejméně jeden na guláš by v něm neměl chybět. Uvařte si pořádný hrnec...

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

Rajská omáčka s telecím masem

Omáčka šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation.
3× klasická česká omáčka

3× klasická česká omáčka

Jste ‚omáčkoví‘? Bez klasických omáček jako by česká kuchyně ani nebyla. Máme pro vás tři skvělé podzimní recepty na...

Divoká kachna plněná hroznovým vínem

Hroznem plněné kachny jsou šťavnaté a křehké. A o vinnou šťávu se poperete.

Kuře na paprice

Báječná kombinace kuřecího masa, sladké papriky a kysané smetany už natolik zdomácněla na našich sporácích, že jsme...

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází...

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými...
REKLAMA

Přidat komentář